Billedkunstner
En billedkunster jobber med å skape visuell kunst. Kunstformen inkluderer eller omfatter en rekke ulike sjangre.
Arbeidsoppgaver
Billedkunstnere bruker mange ulike medier for å skape kunst. De jobber med både gamle og nye kunstformer. Maleri, tegning og skulptur er tradisjonelle former. Nyere former er foto, video og datakunst. Også installasjon, performance og grafitti regnes som billedkunst. Billedkunst er altså mer enn bare flate bilder. Alle kan kalle seg kunstner, siden tittelen ikke er beskyttet.
Vanlige arbeidsoppgaver for en billedkunstner kan være:
- skape kunst
- planlegge prosjekter
- formidle og vise fram kunsten, for eksempel i et galleri, atelier eller museum
- lage utsmykninger for offentlige bygg eller rom (kunst i offentlig rom)
- skrive søknader om oppdrag, prosjektstøtte eller stipend
- undervise eller holde kurs
- delta på aktuelle arrangementer
Hvor jobber billedkunstnere?
De aller fleste kunstnere arbeider som selvstendig næringsdrivende, i egne atelier eller i fellesskap med andre kunstnere. Verkene selges via gallerier eller direkte fra kunstneren selv. Noen kunstnere er ansatt i skoleverket som lærere i forming og kunstfag. Kunstnere tar ofte på seg bestillingsoppdrag. Mange kunstnere har andre jobber ved siden av.
Hvordan er det å jobbe som billedkunstner?
Billedkunstner
Stian Borgen
Billedkunstner
Liv Dysthe Sønderland
Viktige egenskaper for en billedkunstner
Viktige egenskaper for en billedkunstner er å være nysgjerrig og jobbe selvstendig. Du er også oppmerksom på materialer og former. Sans for farger er viktig og kan læres. Det samme gjelder forståelse for hvordan former oppstår. Evnen til å tenke nytt om disse tingene er også sentral. En billedkunstner trenger sterk motivasjon og stort engasjement. Tålmodighet er nødvendig. Evnen til å løse problemer på kreative måter er svært viktig.
Hva tjener billedkunstnere?
Den gjennomsnittlige årsinntekten for billedkunstnere fra kunstnerisk virksomhet var 89 000 kr i 2013 (Kilde: Telemarksforsking 2015)
Hvordan utdanner du deg til billedkunstner?
Du trenger ikke utdanning for å bli kunstner. Men det kan være nyttig å lære om kunst. Du kan studere kunst på mange nivåer. Tenk først på hva slags kunst du liker best. Så kan du finne skoler som tilbyr kurs i det. Noen kunstnere lærer også bort i sine egne verksteder.
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
Som kunstner kan du ta ulike kurs. En mulighet er praktisk-pedagogisk utdanning. Dette kurset varer i to semestre. Etter fullført kurs kan du jobbe som faglærer i kunst og håndverk. Du lærer om formgiving og kunstfag.
Hva jobber kunstutdannede med?
- 716602 - Kunstfagkandidat, tekstil, hovedfag
- 716499 - Tegne-, grafikk-, maler- og skulptørutdanning, uspesifisert, høyere nivå
- 616499 - Tegne-, grafikk-, maler- og skulptørutdanning, uspesifisert, lavere nivå
- 616417 - Bachelor, billedkunst, treårig
- 616411 - Kunstakademiutdanning, fireårig
- 616410 - Maleri, fireårig
- 516426 - Fagskoleutdanning, billedkunst, toårig
- 516415 - Fagskoleutdanning, billedkunst, ettårig
Bedrifter: Hvor jobber billedkunstnere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med billedkunstnere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2552121 - KUNSTHÅNDVERKER (STEIN)
- 2552119 - UTSTILLINGSKOORDINATOR (KUNSTNERISK ARBEID, MUSEUM,GALLERI)
- 2552118 - METALLKUNSTNER
- 2552116 - KUNSTMALER
- 2552115 - SKULPTØR
- 2552114 - BRUKSKUNSTNER
- 2552113 - TEKSTILKUNSTNER
- 2552111 - VEVER (KUNST)
- 2552110 - BILLEDKONSULENT
- 2552106 - KERAMIKER (KUNSTNER)
- 2552105 - ILLUSTRATØR (KUNSTNER)
- 2552104 - GRAFIKER (KUNSTNER)
- 2552103 - GLASSKUNSTNER
- 2552102 - BILLEDHOGGER
- 2552101 - BILLEDKUNSTNER