Aktuar

Jeg liker best det at jeg får brukt hodet skikkelig hver dag og utfordret meg på nye problemstillinger hele tiden, forteller Aktuar Benedikte Evensen.
Portrettbilde av aktuar Benedikte Evensen
Benedikte Evensen, 29 år
Aktuar
Gjensidige, Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg tenker at det er viktig med en evne til å presentere og forklare resultatet man kommer frem til.»
― Benedikte Evensen
Tekst og foto:
Sigrid Hegge Eriksen
Publisert: 13.09.2022
«Jeg tenker at det er viktig med en evne til å presentere og forklare resultatet man kommer frem til.»
― Benedikte Evensen
«Jeg liker best det at jeg får brukt hodet skikkelig hver dag og utfordret meg på nye problemstillinger hele tiden.»
― Benedikte Evensen

Hvorfor valgte du å bli aktuar?

– Det var egentlig ikke planen å bli aktuar. Jeg gikk først bachelor i statistikk, der ble jeg kjent med aktuaryrket via en foreleser. Jeg syntes yrket hørtes spennende ut og etter hvert byttet jeg over til integrert master i aktuarfag på Universitetet i Bergen. Det var veldig gøy å løse ulike problemstillinger og jeg har alltid vært interessert i matematikk, så jeg har aldri angret på det valget.

Image
Aktuar Benedikte Evensen sitter ved en skrivepult med to pc-skjermer foran seg. Man kan se at det diverse statistikk på den ene skjermen.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som aktuar er det en del selvstendig arbeid, men også arbeid i team sammen med andre aktuarer. Man jobber med ulike områder innen forsikring. Jeg jobber hovedsakelig med forsikringstekniske avsetninger. Det vil si at jeg bruker modeller for å beregne hvor mye penger vi må sette av til skader som allerede har skjedd, men som ikke enda er meldt inn til oss. Da bruker vi historiske data sammen med ulike modeller for å beregne avsetningene. Dette er noe som skjer i begynnelsen av hver måned, og det betyr høyere arbeidstempo og leveringsfrister som må holdes.

Resten av måneden er mer variert og da jobber vi gjerne med ulike prosjekter og analyser. Et eksempel på et prosjekt jeg har jobbet med i det siste, er utvikling av en app som skal gjøre jobben med avsetningene raskere og enklere, ved hjelp av nye metoder og modeller. Dette prosjektet har krevd en del programmering.

Jeg jobber i tillegg med maskinlæring i ulike analysesammenhenger. Det finnes jo ulike forsikringsprodukter og da er det nyttig å gjøre ulike analyser og bruke maskinlæring. Maskinlæring vil si at man bruker data for å trene en modell til å forutse det man ønsker best mulig.

Hva kreves for å kunne jobbe som aktuar?

– For å jobbe som aktuar, må du ha aktuarkompetanse. Det får man gjennom å ta en master i statistikk eller matte, i tillegg til obligatoriske forsikringsfag i studieløpet. Selv tok jeg en integrert master i aktuarfag.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må synes det er gøy å holde på med mye tall og analysearbeid for å trives som aktuar. Det er en stor del av jobben og synes du ikke tall er gøy, vil nok dette yrket passe deg dårlig. Man må like å grave seg ned i detaljer i problemstillinger man står overfor, men samtidig må man kunne se det store bildet også.

I tillegg tenker jeg det er viktig med en evne til å presentere og forklare resultatet man kommer frem til. Ofte må vi forklare til andre som ikke har samme fagbakgrunn som en selv hvordan vi har kommet frem til resultatet, og det er veldig greit å kunne forklare den prosessen på en måte som gjør at andre forstår det.

Hva liker du best med å være aktuar?

– Jeg liker best det at jeg får brukt hodet skikkelig hver dag og utfordret meg på nye problemstillinger hele tiden. Jeg liker også at jeg har veldig varierte arbeidsoppgaver, alt fra utvikling og programmering, til mer rutinebaserte oppgaver, og rapportering.

Hva liker du minst?

– Mye av jobben min handler om å estimere verdier hvor vi ikke får fasiten på om det vi har estimert er riktig før kanskje mange år senere. Til tider kan jeg synes det er litt utfordrende og frustrerende å leve i den usikkerheten.

Image
Aktuar Benedikte Evensen jobber på 2 pc-skjermer, der to ulike grafer vises på den ene skjermen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange forskjellige retninger å velge innenfor aktuaryrket. Man kan jobbe som for eksempel prisaktuar, hvor man setter prisen på de ulike forsikringene. Man kan jobbe med pensjon eller livsforsikring, eller risikostyring. Risikostyring går mer ut på å kontrollere arbeidet til andre aktuarer i bedriften. Med utdannelse som aktuar kan man også jobbe som data scientist. Aktuarutdannelse gir deg en veldig anvendelig grad, innen både matematikk og statistikk, i tillegg til den ekstra forsikringskompetansen.

Hva kan man forvente i lønn som aktuar?

– Begynnerlønnen som aktuar ligger på i underkant av 600.000 kroner i året, og øker med ansiennitet og erfaring.

Hvordan er sjansene for å få jobb som aktuar?

– Det er veldig gode sjanser for å få jobb som aktuar. Alle forsikringsselskaper trenger aktuarer og det er ikke så veldig mange som utdanner seg som aktuar i dag

Tilhørende utdanninger

Matematikk

Du lærer om matematiske teorier og konsepter, og hvordan du kan bruke teorier til å løse matematiske problemer.

Finn studier
Statistikk

Du lærer å forstå, samle, analysere og presentere data gjennom statistikk.

Finn studier