
Førarhundtrenar
Førarhundtrenaren trenar opp førarhundar til blinde og svaksynte.
Arbeidsoppgaver
Som førarhundtrenar arbeider du med å trene opp utvalde hundar til å bli hjelpemiddel for menneske med synslidingar.
Sjølve treninga av førarhundar går føre seg over lang tid og blir ikkje avslutta før brukaren og hunden samarbeider godt. Det er viktig at førarhundtrenaren greier å finne ein førarhund som passar saman med behova og personlegdomen til den svaksynte. Hunden må stå på ein eksamen før han kan brukast som førarhund.
Vanlege arbeidsoppgåver for ein førerhundtrener:
- testa og trena hundar til ferdig tenestehund
- delta på samtreningskurs med hund og bruker
- trena med hund og bruker på heimstaden til brukaren (kan vera over heile landet)
- følgje opp hund og bruker på heimstaden
- planlegga, administrera og dokumentera arbeidet
Jobben som førarhundtrenar kan innebere mange reisedøger i året, og du brukar svært mykje tid utandørs.
Hvor jobber førarhundtrenarar ?
Ein førarhundtrenar arbeider ved ein av dei fire førarhundskolane i landet: Lions førerhundskole, Hundeskolen Veiviseren, Norges Blindeforbunds førerhundskole og Lund Hundetjenester.
Intervjuer
Førerhundtrener
Carita Margrethe Dahle
Viktige egenskaper
Som førerhundtrener bør du vera tolmodig, påliteleg og glad i å omgåast menneske og dyr. Du bør ha gode samarbeidsevner og like å hjelpa dei som har behov for det.
Lønn
Utdanning
Du kan utdanne deg til førerhundtrener på fire skolar i Norge:
- Lions førerhundskole
- Hundeskolen Veiviseren
- Norges Blindeforbunds førerhundskole
- Lund Hundetjenester
For å bli førarhundtrenar må du arbeide på skolen i tre år som aspirant. Etter denne perioden går du rett inn i jobben som trenar. Utdanninga er lønna.
Det er høge krav for å bli førarhundtrenar. Først må du vente til ein av dei tre førarhundskulane i landet søker aspirantar. Når aspirantstillingar blir utlyste er det mange søkjarar og få plassar.
Opptakskrav
Ein har krav til både arbeidserfaring og livserfaring, og krava kan variere frå skule til skule.
Etter- og vidareutdanning
Du kan etterutdanne deg til terapihundetrenar.
Arbeidsmarked
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med førarhundtrenarar
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
- 3349106 - FØRERHUNDTRENER
Andre yrke

Adjunkt

Agronom

Barne- og ungdomsarbeidar

Barnehageassistent

Barnehagelærar

Barnevernspedagog

Biolog

Bonde

Dyrepleiar

Faglærar

Fiskehelsebiolog
