Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg hadde sommerjobb på en kirkegård og jobbet sammen med en synshemmet jente. Sommeren etter hadde hun fått førerhund, og jeg ble fascinert av samarbeidet. Selv har jeg alltid hatt hund og har stor interesse for hunder. Først mange år senere kom jeg inn som aspirant på Norges Blindeforbunds førerhundskole. Aspirantstillinger blir utlyst veldig sjelden. Dette er mitt 31. år i jobben og jeg er veldig, veldig glad jeg fikk muligheten. Hundene er store personligheter og både å kunne trene de opp og samkjøre hund og bruker, føles som et privilegium. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I min jobb starter dagen tidlig med lufting og foring. Hundene bor hjemme hos meg mellom seks og åtte måneder. Når de flytter inn er de mellom 12 og 18 måneder gamle, og selve treningsperioden varer gjerne et halvt år eller litt mer. Jeg følger hundene fra de kommer til meg og resten av deres liv. Jobben har mange fasetter og jeg er med på utvelgelse av bruker, samtreningskurs og samtrening på hjemstedet til brukere over hele landet. 

Som oftest trener jeg hundene i Oslo hvor de har store miljømessige utfordringer. Jeg har vanligvis tre hunder samtidig, men de trenes hver for seg. Hundene kommer fra Blindeforbundets andre skole, Veiviseren som driver med avl og forvertarbeid. Hundene kommer til oss for å testes om de er egnet. Testen kan vare fra en til fire uker og jeg ser på hvordan de reagerer i forhold til ting som miljø, trafikk, andre hunder og dyr, forsvar og jaktlyst. Det viktigste er hundens evne til kontakt, trygghet og evne til å slappe av. De aller fleste er labrador retriever fordi rasen er sosiale, vennlige og er meget tilpasningsdyktig.

I løpet av tiden med meg skal hundene lære å arbeide i bymiljø som blant annet i trapper, rulletrapp, tog, buss, på landevei og i villaområder og i skogsmiljø. Det dreier seg om målrettet repetisjon. Vi gjøre det samme om igjen og om igjen. Kravet til selvstendighet og ansvar økes underveis i treningen, og til slutt går jeg med bind for øynene for å simulere blind. Mot slutten av treningen begynner jeg å se etter brukere og hvem som passer til akkurat de hundene jeg har. Brukerne må bli godkjent av NAV og det er også NAV som kjøper hundene. Jeg drar på hjemmebesøk med hunden for å se om de matcher. Det er levende vesener og det bør være en viss kjemi. Så følger tre ukers samtreningskurs hvor brukeren lærer å bruke hunden som førerhund, stelle hunden og får generell hundekunnskap. Jeg trener sammen med brukeren og er også fem dager på hjemstedet hos ny eier.

Vi leverer hunder til hele Norge og det betyr en del reising. Jobben min er definitivt en livsstil. Jeg blir jo veldig glad i hundene og veldig stolt av jobben hundene og brukerne gjør. Fordelen i min jobb er at jeg fortsetter å ha oppfølging og kontakt med både hund og bruker.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har tatt videregående, har mye arbeidserfaring med mennesker og alltid vært hundeeier med stor interesse for hunder. Kombinasjonen å ha interesse for hund og være glad i å jobbe med mennesker, kreves for å kunne jobbe med dette yrket. Jeg tok en treårig aspirantutdanning i regi av Norges Blindeforbunds førerhundskole. Fagområdene er hund, synshemming, synspedagogikk og ekvipasje samtrening.

Du får lønn under utdanning, men det er veldig sjelden det utlyst aspirantstillinger. I høst begynte det to nye her, før det var det 14 år siden sist. Det er et lite yrke, vi er mellom 15 og 20 på landsbasis.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er du utålmodig passer yrket dårlig. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å få jobbe med kombinasjonen mennesker og hund er fantastisk. Å bidra til å lage gode hjelpere er en meningsfull jobb.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det vanskeligste er å finne egnede hunder. Testperioden kan være en utfordring både for meg og hunden, og også det å matche riktig hund med rett bruker. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må ha en genuin interesse for hund, mennesker og deres utfordringer. Jeg er ute i all slags vær og det meste av jobben gjøres utendørs. Hver dag er en treningsøkt og du bør være i god fysisk form.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe med alt som har med hund å gjøre. Dressur, kennel, dyreklinikk, hundebarnehage, trening av terapi -og servicehunder. Du kan starte for deg selv.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– En førerhundtrener har en grunnlønn på opptil 467 000 kroner i året. I tillegg er det reiser, diett, alderstillegg med mye mer.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke enkelt fordi det er et veldig lite yrke. Stillingene blir utlyst etter behov og de som får jobben blir gjerne lenge.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Hver dag er en treningsøkt og du bør være i god fysisk form.  
Du må ha en genuin interesse for hund, mennesker og deres utfordringer.