Dirigent
Som dirigent instruerer og leder du et orkester eller et kor.
Arbeidsoppgaver
En dirigent er den som leder et orkester eller et kor. Dirigenten har ansvaret for den kunstneriske siden av musikkstykket både under øving og fremføring. Det er dirigentens jobb å formidle musikkens essens til publikum, noe som krever dyp forståelse og emosjonell tilstedeværelse.
For å være en dirigent må du ha grundig kunnskap om en rekke instrumenter og sang, i tillegg til å kunne spille piano godt. En skarp hørsel er også nødvendig.
Videre kreves det bred kunnskap om et mangfoldig repertoar, inkludert kjennskap til flere store verk.
Vanlige arbeidsoppgaver for en dirigent:
- prøver med kor og orkestre
- gjennomføring av konserter
- arbeid med repertoar og arrangement av musikkverker
- rekruttering av nye kor- eller orkestermedlemmer
- planlegging av konserter og turnéer
En dirigent må regne med mye helge- og kveldsjobbing og også mye reisevirksomhet.
Siden dirigenten ofte arbeider med barn og unge, kan du bli bedt om å legge fram politiattest.
Yrket blir også kalt orkesterleder eller korleder.
Dirigentyrket har også fellestrekk med kantor. Mange kantorer leder kirkekor.
Hvor jobber dirigenter?
I Norge er det få profesjonelle orkestre, men det er mange dyktige amatørorkestre, -kor og -korps. Eksempler på profesjonelle orkestre inkluderer orkesteret ved Den Norske Opera & Ballett og Oslo-Filharmonien. Mange dirigenter arbeider med flere av disse gruppene samtidig. Mange som studerer dirigering har oppdrag i amatørmusikklivet ved siden av studiene, og dette miljøet forblir viktig også etter at de er ferdig utdannet. Det er verdt å merke seg at de fleste dirigenter i Norge ikke jobber på heltid som dirigent.
Hvordan er det å jobbe som dirigent?
Dirigent
Eva Foosnæs
Dirigent
Frilanser – eget firma i Bergen
Viktige egenskaper for en dirigent
En dirigent må være svært musikalsk og ha godt gehør. Det kreves lederegenskaper, utholdenhet og samarbeidsevne. Du bør også ha pedagogiske evner og evnen til å inspirere og motivere andre.
Hva tjener dirigenter?
De fleste aktive dirigenter i Norge jobber ikke fulltid som dirigent. Lønnen nedenfor representerer en større gruppe som består av dirigenter, komponister, musikere og sangere.
Hvordan utdanner du deg til dirigent?
Det finnes i dag åtte musikkonservatorier i Norge, men det er bare Norges musikkhøgskole som tilbyr studium i orkester- eller korledelse. Studiet er på bachelor- og mastergradsnivå. Noen institusjoner tilbyr deltidsstudier i korledelse og ensembleledelse. Det finnes mange utdanningstilbud i utlandet.
Se oversikt over dirigentutdanninger
Opptakskrav
For å kunne søke opptak til master i dirigering ved Norges musikkhøgskole, må du ha fullført et tre- eller fireårig bachelorstudium i musikk. I tillegg må du bestå en praktisk, muntlig og skriftlig opptaksprøve.
Hvilke utdanninger er vanligst for dirigenter?
Hva jobber dirigentutdannede med?
- 715129 - Master, dirigering, toårig
- 615116 - Bachelor, utøvende musikk, fireårig
- 615113 - Videreutdanning i musikk
Bedrifter: Hvor jobber dirigenter?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med dirigenter
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2553102 - DIRIGENT
- 2553109 - KORMESTER
- 2553108 - KORINSPISIENT
- 3349117 - SKOLEKORPSDIRIGENT