Dirigent

Som pianist følte jeg at jeg ikke fikk fullt utløp for musikaliteten min gjennom pianoet, noe jeg føler jeg får når jeg dirigerer, forteller dirigent Eva Foosnæs.
Et portrettbilde av en dame i blå blazer. I hånden har hun en dirigentstav og har blikket rettet mot siden.
Eva Foosnæs, 39 år
Frilans-dirigent
Frilans, Eva Holm Foosnæs
«Det viktigste i dette yrket er å ha lidenskap for musikk. »
― Eva Foosnæs
Intervju:
Sigrid Hegge
Publisert: 02.07.2023
«Det viktigste i dette yrket er å ha lidenskap for musikk. »
― Eva Foosnæs
«Det beste med å være dirigent er å få uttrykke musikk og jobbe med mennesker.»
― Eva Foosnæs

Hvorfor valgte du å bli dirigent?

– Det var aldri planen fra starten å bli dirigent. Jeg har spilt piano fra jeg var seks år gammel. Etter videregående tok jeg en utdanning som klassisk pianist. Jeg begynte å dirigere litt i kor, ettersom jeg selv har sunget mye i kor og har alltid syntes det har vært artig.

Etter hvert begynte jeg å komponere litt selv og skjønte at hvis jeg skal arbeide med komponering og samtidig ha god kontakt med koret jeg dirigerer, må jeg ha mer kunnskap om dirigering. Derfor valgte jeg å ta videreutdanning innen direksjon. Dette åpnet opp muligheter for å bli kor-mester og dirigere større ting som opera og orkesterverk.

Man kan vel si at det var først og fremst interessen for musikken som gjorde at jeg valgte å bli dirigent. Som pianist følte jeg at jeg ikke fikk fullt utløp for musikaliteten min gjennom pianoet, noe jeg føler jeg får når jeg dirigerer. 

Image
En dame står med hendene i været og dirigerer. Rundt henne sitter mennesker og spiller instrumenter.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Som frilans-dirigent arbeider jeg med ulike oppdrag til enhver tid og arbeidsdagene kan variere veldig. Noen ganger drar jeg på studietur for å lære meg musikken jeg skal dirigere. Andre dager kan det være prøver sammen med et ensemble og musikere som står på planen.

I tillegg til dette, har vi konserter der vi fremfører det vi har jobbet med. Men det går nok med aller mest tid til forberedelsesdagene. Da setter jeg meg ned med partituret, som en stor oversikt over notene, der notene til alle musikerne er samlet. Det er bare dirigenten som vet hva alle spiller til enhver tid, og det krever at jeg setter meg inn i de ulike delene av stykket. Jeg spiller ofte gjennom partituret på piano, eller lytter til en lydfil dersom det finnes. Å lese noten og synge de ulike delene inni meg er også en del av dette.

I tillegg til frilansoppdragene, er jeg også fast dirigent for kammerkoret Aurum. Det betyr litt jobbing på kveldstid, da disse øvingene ofte er på kvelden. I høst skal koret blant annet være med på Norgesmesterskap i kor og reise på korkonkurranse til Tolosa i Spania, det blir spennende.

Som frilans-dirigent er det lurt å ha et nettverk slik at man får oppdrag. Da hjelper det selvfølgelig å kjenne mange i miljøet og gi positive inntrykk til oppdragsgivere. Nå for tiden arbeider jeg med å dirigere en opera på Opera Di Setra i Tynset. Opera di setra er et prosjekt jeg har drevet med i flere år, men i år er det første gang jeg dirigerer en egenkomponert helaftens opera, noe som er veldig stas.

I høst har jeg flere prosjekter i tillegg til koret jeg dirigerer fast. Jeg skal blant annet jobbe med et samarbeidsprosjekt mellom Opera Trøndelag, KamFest i Trondheim og fylkesmusikerne i Trøndelag. Etter det har jeg et dirigentoppdrag med Musikkforeningen Nidarholm som skal ha konsert i Nidarosdomen.

Hva kreves for å kunne jobbe som dirigent?

– Du må ikke nødvendigvis ha en grad i direksjon for å dirigere. Hva som kreves for å kunne jobbe med dirigering kommer an på hvilket nivå du dirigerer på. I amatørmiljøet finnes det mange som dirigerer korps og kor basert på erfaring og uten formell musikkutdanning. Skal du jobbe med profesjonelle derimot, krever det en dypere kunnskap om noter, og forståelse for musikk.

Jeg kjenner ingen på proft nivå som ikke har tatt musikk-utdanning. Til nå har det vært vanlig å først utdanne seg innen et musikkinstrument før man går videre med direksjon. Jeg ble først pianist, før jeg tok en etterutdanning som dirigent. De siste årene har det kommet nye utdanningsmuligheter innen direksjon og nå kan du ta både bachelor og mastergrad i dirigering i flere store norske byer. Det er jo naturligvis ganske høye opptakskrav for å komme inn på studiet og du bør nok være lidenskapelig opptatt av musikk eller vite noe om musikkteori fra før.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det viktigste i dette yrket er å ha lidenskap for musikk. Mye av det andre kan læres og opparbeides. Samtidig er det enkelte egenskaper som er fordelaktig å ha i bunn, for eksempel det å være tålmodig, talefør og litt utadvendt. Det å ha litt humor og tåle kritikk fra andre er også gode egenskaper.

Som dirigent er du leder for mange mennesker, og det gjør jo at du er litt utsatt. Da er det fint med gode lederegenskaper. Jeg kan ikke komme på noe spesielt som gjør at man ikke egner seg som dirigent. Da jeg var i oppstartsfasen for å bli dirigent, leste jeg et intervju av en dirigent som mente at dirigent-yrket ikke var for alle. Det er jeg litt uenig i. Selvsagt er det enkelte ting som kan gjøre yrket vanskelig for noen, men det er aldri umulig, mener jeg

Hva liker du best med å være dirigent?

– Det beste med å være dirigent er å få uttrykke musikk og jobbe med mennesker. Jeg liker også veldig godt å ha et fast ensemble over tid. Det gir rom for å forme ensemblet, bygge en tydelig profil og prøve nye ting. Når jeg jobber med en kjent gjeng og vet hva de kan, kan jeg utfordre og pushe dem litt til å gjøre nye greier og planlegge mer langsiktig. Det liker jeg godt.

Hva liker du minst?

– Det er nok presset til å prestere ved å være ansvarlig for en større gruppe mennesker som er avhengig av meg for å prestere. Noen ganger kan du føle at du ikke gjør en så bra jobb som du ønsker.

Image
En dame står foran et orkester. Hun står med ryggen til og har hevede armer. Foran alle menneskene i orkesteret står det notestativ. De sitter på en scene med svart sceneteppe i bakgrunnen.
Lisens
1

Hvilke muligheter finnes innenfor yrket?

– En god del jobber med amatørkor og amatørkorps. Mange er frilansere som meg, som gjør veldig mye forskjellig. Noen er ansatt i orkester og noen på mer internasjonalt nivå. Men det er ikke så mange av disse jobbene og det vanligste er å reise rundt for å dirigere som frilans. Det er også mulighet for å ha en undervisningsstilling, men dette er kun i de største byene med utdanningsinstitusjoner. Også er det muligheter for å holde kurs, seminarer og å være dommere i konkurranser.

Det er mindre vanlig med faste ansettelser i dette yrket. Sett bort fra det å være dirigent til et kor eller et korps, som man ofte jobber med fast en gang i uka.

Hva kan man forvente i lønn som dirigent?

Det varierer veldig og kommer an på hvilket nivå man jobber på. For en 20% stilling for et kor eller et korps, ligger nok lønnen for dette på 150 000 kroner i året. Dersom du jobber én uke med et profesjonelt kor, korps eller orkester, blir lønnen for dette kanskje et sted mellom 25 000 - 50 000 kroner. Det varierer på hva slags type prosjekt, repertoar og lengde.

De mest etterspurte dirigentene har selvfølgelig ofte en høyere pris. Samtidig trenger du jo også tid på å forberede deg til dette, slik at dette blir lønn for mer enn en ukes arbeid.

Hvordan er sjansene for å få jobb som dirigent?

– Hvis du har stor interesse for dette, vil jeg si at det er ganske gode sjanser for å få jobb. Å få fast 100% stilling er vanskelig, siden det veldig sjeldent lyses ut faste ansettelser.

Du kan selvfølgelig samle opp flere stillingsprosenter og få en tilnærmet 100% stilling, men det vil innebærer mye jobbing på kveldstid. Uansett er det absolutt gode jobbmuligheter i dette yrket, særlig i amatørkorps og kor. Det er ofte behov for dirigenter og vikarer.

Tilhørende utdanninger

Utøvende musikk

Her finner du informasjon om hvilke krav som stilles til deg som søker, og hvordan du går fram. Du finner også en oversikt over de studietilbud som gis av de åtte studiestedene som tilbyr utøvende musikkutdanning i Norge.

Finn studier
Sang- og musikkutdanning

Utdanningen gir deg mulighet til å fordype deg i et eller flere musikkrelaterte emner.

Finn studier