Dirigent

– Dirigering er et stort fag som må bunne i en musikkglede og et ønske om å utrette noe, forteller Halldis Rønning.
Halldis Rønning er en av landets to internasjonale kvinnelige dirigenter.
Frilanser – eget firma i Bergen, 43 år
Dirigent
Halldis Rønning
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Min rolle som dirigent er å formidle musikken til musikerne og publikum.»
― Frilanser – eget firma i Bergen
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 07.09.2021
«Min rolle som dirigent er å formidle musikken til musikerne og publikum.»
― Frilanser – eget firma i Bergen
«Du må være disiplinert, la deg inspirere, like å jobbe hardt og være interessert i å være en god leder for mange mennesker.»
― Frilanser – eget firma i Bergen

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har kunstneriske anlegg, liker utfordringer og ble kjent med klassisk musikk gjennom å begynne å spille fiolin da jeg var sju år. Som 14-åring dirigere jeg for første gang på et dirigentkurs. Klangene og bevegelsene fascinerte meg. Jeg boblet av kreativitet og musikkglede og gjennom dirigering fant jeg en måte å uttrykke dette på.

Image
Dirigent Halldis Rønning dirigerer et orkester.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg har mange forskjellige oppdragsgivere og er involvert i flere prosjekter samtidig. Det betyr at dagene er ekstremt varierte. Jeg driver med alt fra forberedelser og konserter innen alle sjangre fra eldre klassisk musikk til samtidsmusikk. Forberedelse av musikken er en stor del av jobben. Jeg leser partiturer, et notehefte som inneholder alle stemmene i et musikkverk, og på den måten lærer jeg meg musikken. Jeg dirigerer alle slags profesjonelle orkestre – fra symfoniorkestre til vokalensembler og mindre grupper som blåseensembler og symfoniettaer. Når jeg er på dirigentoppdrag, er det intenst. Da er det lange arbeidsdager og jeg er i en «boble» med fullt fokus mot en konsert.

Jobben min handler mye om å være en god leder og å kunne inspirere. Å dirigere er et ledelsesfag med kompetanse som krever flere lag med utdannelse innen musikk. Jeg bruker en sterk kunstnerisk vilje og jobber for å få ting til å skje. Jeg liker både å stå på scenen og å skape noe sammen med andre. Skapelsen opplever jeg både under øving og selve konserten. Jeg bruker kroppen min i prosessen med å uttrykke og forme musikken. Teknikken læres på skolen og er et bevegelsesmønster som kommuniserer musikken til både musikerne og publikum.

Jeg skriver også under kontrakter, organiserer og lager prøveplaner for at øvingen fram til konserten blir en god prosess for alle som er med.

Jeg er alltid litt spent før en konsert. Det krever 100 prosent konsentrasjon å gå på podiet. Konserter er høytidelig, derfor pynter jeg meg. Jeg blir alltid veldig glad og får mye energi når konserten er gjennomført. Det er ikke mange jenter som dirigerer, men å være en minoritet har utfordret meg til å være sterk på en bra måte. Mye har heldigvis forandret seg de siste årene og det er nå på vei til å bli en mye bedre kjønnsbalanse i yrket.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv startet jeg med fiolinstudier ved Grieg-akademiet i min hjemby Bergen. Jeg fortsatte ved Musikkonservatoriet i Amsterdam, og deretter Norges musikkhøgskole hvor jeg fullførte masterstudiet i dirigering. Jeg har også studert sang og klaver som biinstrument. Det er en fordel å kunne spille litt piano.

Det er et skikkelig nåløye å komme inn på Norges musikkhøgskole. Vi var to på hvert trinn og opptaksprøven er omfattende. Man må være god på et hovedinstrument og for min del var det fiolin. Under opptaksprøvene spiller man på sitt hovedinstrument, dirigerer et ensemble, spiller piano og gjennomfører en del andre tester.

I Norge er det Norges musikkhøgskole og Universitetet i Stavanger som tilbyr studium i orkester- eller korledelse på bachelor- og mastergradsnivå. Noen institusjoner tilbyr deltidsstudier i korledelse og ensembleledelse. Det finnes også mange muligheter utenlands.

Min rolle som dirigent er å formidle musikken til musikerne og publikum. Det kreves bred musikkforståelse, innlevelsesevne og god kommunikasjon. Mye læres underveis. Dirigering er et stort fag som må bunne i en musikkglede og et ønske om å utrette noe. Det finnes ingen fast oppskrift på å bli dirigent. Noen har en mer teoretisk bakgrunn og alle har et instrument i bunn for å forstå faget. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– De som ikke har en lidenskapelig interesse for musikk passer definitivt ikke til yrket.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker variasjon og store utfordringer. Dirigering gir både faglig og personlig utfordring og jeg fortsetter å utvikle meg og lære.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg har tre barn og forsøker å holde reisingen på et medium nivå. Å være borte lenge føles ikke godt.

Image
Dirigent Halldis Rønning jobber med samtidsmusikk.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som er veldig glad i musikk. Du må også være disiplinert, la deg inspirere, du må like å jobbe hardt og være interessert i å være en god leder for mange mennesker. Det er et kunnskapskrevende fag som krever stor dedikasjon.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– En dirigentutdannelse er et bredt fag og gir mange muligheter. Man kan jobbe som dirigent på ulike nivåer, som for eksempel amatørnivå med korps, ungdomsorkester eller kor. Er man veldig god på et instrument kan man spille i orkester. Man kan spesialisere seg på et spesielt repertoar og dirigere, for eksempel filmmusikk. Du kan også undervise i instrument, eller bli musikklærer. Under pandemien brukte jeg tiden på å skrive artikler.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– På et høyt nivå kan du tjene rundt en million. Noen tjener mer, og andre mye mindre. Hvor mye du er villig til å jobbe bestemmer lønnen. Selv kan jeg regulere inntekten etter hvor mye jeg ønsker å jobbe.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Er du god nok, får du jobb. 

Tilhørende utdanninger

Utøvende musikk

Her finner du informasjon om hvilke krav som stilles til deg som søker, og hvordan du går fram. Du finner også en oversikt over de studietilbud som gis av de åtte studiestedene som tilbyr utøvende musikkutdanning i Norge.

Finn studier
Sang- og musikkutdanning

Utdanningen gir deg mulighet til å fordype deg i et eller flere musikkrelaterte emner.

Finn studier