Portrettbilde i svart-hvitt av dirigent Tor Halvard Nilsen.

YrkesintervjuDirigent favoritt ikon

Tor Halvard bestemte seg tidlig for å bli dirigent, og dirigerer både kor, korps og orkestre.

Tor Halvard Nilsen
64 år
Dirigent
Selvstendig næringsdrivende TOHN Music, Namsos

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg har bestandig vært opptatt av musikkformidling og tolkning av musikk, og bestemte meg derfor tidlig for å bli dirigent. Yrket virket perfekt jobb for å få lov til formidle musikk. 

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Arbeidsdagen bruker jeg til å forberede meg til øvinger og dirigentoppdrag. Forberedelsene kan gå ut på å lese notehefter, øve på selve dirigeringen, bestemme framgangen i et musikkstykke og sette tolkningen. Å sette tolkningen betyr at jeg må bestemme meg hvordan jeg skal uttrykke musikken. Skal den være lett og glad, eller melankolsk og trist?

På kveldene er det orkesterøvelse, korøvelse eller korpsøvelse. Dette kan ta opptil tre timer, og noen helger er øvingshelger. Da er det praktisk jobbing fredag kveld, hele lørdag og søndag, og en avsluttende konsert på søndag kveld. Det hender også at jeg tar kontakt med tidligere dirigentlærere for å snakke med dem og diskutere ting jeg lurer på.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Du må ha grunnutdanning i musikk på tre år, og deretter en dirigentutdanning som varer fra to til fem år. Jeg tok min grunnutdanning i dirigering i Tyskland og USA, og deretter en videreutdanning i både korps- og kordireksjon ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Utdanningen består også av teori om komposisjon, musikkteori og musikkhistorie. En annen viktig egenskap er å ha god kjennskap til instrumentene i orkesteret eller korpset, eller god vokal-kjennskap i et kor. Du må også ha et svært godt gehør. 

Det er ikke et krav å være ekspert på ett spesielt instrument, men det er en fordel å kunne beherske et instrument godt. Da vil du som dirigent forstå musikerne og oppgaven deres bedre. I tillegg til kan du da uttrykke musikk godt, noe som er en stor fordel når du skal hjelpe musikerne i samspillet. Jeg har spilt ulike instrumenter for å gjøre meg kjent med dem, og tok cello som hovedinstrument da jeg studerte. Dette var fordi jeg ville få kjennskap til strykeinstrumentenes utfordringer og muligheter.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Hvis du sliter med dårlig rygg eller plager i føtter og hender er dette feil yrke. Du står hele tiden når du jobber, og bruker overarmene hele tiden. Dette sliter mye på overarmer og skuldre. Dirigentyrket passer heller ikke for personer som er ubesluttsomme og ikke har autoritet. Som dirigent har du ansvaret for å formidle musikken til publikum, som kan være flere hundre mennesker!

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Jeg treffer svært mange dyktige og inspirerende mennesker i inn- og utland. Hele tiden lærer jeg noe nytt, både om musikk og pedagogikk – altså hvordan du skal formidle musikken. Det å få framføre og skape musikk til glede for både utøvere og publikum, er svært givende. I tillegg får jeg lære bort musikkunnskap til andre mennesker, som bruker det i sine musikkframføringer. 

dirigenttorhalvardnilsen_fotografgeirleithe.jpg

Dirigent Tor Halvard Nilsen spiller piano sammen med et kor.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det blir mye reising og overnatting på hotell. Arbeidstiden er heller ikke så god bestandig, da jeg ofte må jobbe på kveldstid og i helger. Dette kan være vanskelig å tilpasse i et normalt familieliv. Som dirigent er du også utsatt for belastningsskader, spesielt i nakke, skuldre og rygg. 

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Jeg vil anbefale mennesker som har en genuin musikkinteresse å bli dirigent. Personer som vil lære seg god, pedagogisk jobbing og være med på å forme musikk, vil like seg godt i denne jobben. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det går an å lære opp nye dirigenter, samt undervise i musikk på ulike nivåer, for eksempel på videregående skole, eller på universitet og høgskole. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Det er vanskelig å si et konkret tall fordi det avhenger av hvor mye du vil jobbe, og fordi betalingen for hvert oppdrag kan variere. Som fast ansatt dirigent i et profesjonelt ensemble ligger årslønna på rundt 750.000 kroner i året, men dette vil også variere. Som frilansdirigent med et godt rykte og stor etterspørsel, vil lønna være mye høyere. Hvor mye man får i lønn er uansett alltid avhengig av hvor mye du jobber. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Da det finnes forholdsvis få profesjonell ensembler, er det vanskelig å få jobb der. Som dirigent for amatører er sjansen stor. Det er mangel på dirigenter i amatørorkester, amatørkor og amatørkorps. 

 

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

 

    • Du må ha grunnutdanning i musikk på tre år, og deretter en dirigentutdanning som varer fra to til fem år.
    • På kveldene er det orkesterøvelse, korøvelse eller korpsøvelse.
    • Som dirigent har du ansvaret for å formidle musikken til publikum, som kan være flere hundre mennesker!

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser