Gjennomgått i samarbeid med NHO reiseliv, NHO mat og drikke 24. august 2021

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Arbeidsoppgaver

Kokker tilbereder mat og gjør den klar for servering.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kokk:

  • lage varm og kald mat
  • planlegge innkjøp og beregne pris
  • behandle råvarer
  • delta i konseptutvikling og planlegging av menyer
  • vask og renhold av kjøkken
  • kunde- og brukerkontakt

I det daglige arbeidet må kokkene ofte sette opp meny og planlegge innkjøp. Jobber du i et stort kjøkken vil du gjerne ha en kjøkkensjef som leder arbeidet og har ansvar for innkjøp og planlegging. Ved mindre kjøkken gjør kokken dette selv. 

Noen steder vil hver kokk ha ansvar for en spesiell del av matproduksjonen, for eksempel å steke kjøtt, koke sauser og suppe, tilberede grønnsaker eller lage desserter. Ved større kjøkken er det ofte flere avdelinger, og arbeidet fordeles mellom kokker og assistenter. En kokk må kunne litt av alt, og allsidighet er derfor viktig. 

Selv om kokken samarbeider med servitøren, er kokken ofte å se i serveringslokalene, ute blant gjestene eller brukerne. Kommunikasjon direkte med gjestene er viktig.

Som kokk må du ha god kunnskap om råvarer, behandling av råvarer og tilberedningsteknikker. Næringsinnhold, matsikkerhet, allergier og intoleranser, forskjellige kulturer og religioner, og regelverk innenfor hygiene og HMS er også temaer du må vite mye om. 

Som kokk må du regne med å jobbe turnus. Det innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager. Det finnes også mange arbeidsplasser som har arbeidstid kun på dagtid og fra mandag til fredag. 

Man skiller mellom yrkesbetegnelsene ernæringskokk (tidligere institusjonskokk) og kokk. Ernæringskokkene har spesialkompetanse innen diett og ernæring. De arbeider ved institusjonskjøkken, for eksempel i fengsel, på sykehus eller sykehjem.

Hvor jobber kokker?

Som kokk kan du arbeide på for eksempel restauranter, kafeer, bedriftskantiner, innenfor skipsfart og offshore, i store offentlige institusjoner (for eksempel på sykehus og i forsvaret), innenfor dagligvarehandelen og i næringsmiddelindustrien.

Bli med en kokk på jobb

Hvordan er det å jobbe som kokk?

En mann smiler mot kamera i utendørs omgivelser med grønne trær i bakgrunnen. Han har kort, mørkt hår og bruker en lys skjorte med smale striper. Bildet har en varm og naturlig tone, med et avslappet uttrykk.

Kokk

Alexander Soleng Nysted

– Det å se at kunder blir fornøyde og får en opplevelse av maten, gir meg stor motivasjon, sier Alexander.
En mann i hvit kokkejakke og grønt forkle. Han holder en kongekrabbe. Han er på et kjøkken.

Kokk

Stian Solvang

Uansett hvor mange år du jobber på kjøkken, kommer du ikke til å bli helt ferdig utlært. Det kommer nye ting hele tiden, det dukker opp stadig nye trender, forteller Stian Solvang.

Viktige egenskaper for en kokk

Du bør interessere deg for mat, være strukturert, være kreativ og ha estetisk sans. Som kokk må du kunne jobbe selvstendig og samtidig være god til å samarbeide med andre. Det er viktig at du takler å jobbe under tidspress. Det kan være fysisk krevende å jobbe som kokk, derfor er det en fordel å være i god form. 

Hva tjener kokker?

Hvordan utdanner du deg til kokk?

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Videreutdanning

Etter- og videreutdanning
Innenfor kokkefaget finnes det flere muligheter for videreutdanning. Påbygging til generell studiekompetanse kan tas før eller etter fullført læretid. Det finnes studietilbud for kokker både med og uten studiekompetanse. Hotelledelse og reiselivsledelse er noen av aktuelle videreutdanninger innen faget. Du kan også ta mesterbrev i kokkefaget. Les mer om mesterutdanning.

Se utdanninger på universitet og høgskoler

Se utdanninger på fagskoler

Matteknikk
Fagskole
Se utdanninger og steder
Mat og drikke
Fagskole
Se utdanninger og steder

Hva jobber kokkeutdannede med?

  • 458108 - Kokkfaget, Vg3
  • 458106 - Institusjonskokkfaget, Vg3
  • 483202 - Stuertutdanning, videregående, avsluttende utdanning
  • 458109 - Kokkutdanning, videregående, avsluttende utdanning

Bedrifter: Hvor jobber kokker?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med kokker

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 5122129 - PIZZABAKER
  • 5122128 - HJELPEKOKK
  • 5122126 - PIZZAKOKK
  • 5122123 - GATEKJØKKENMEDARBEIDER
  • 5122121 - KJØKKENISTRUKTØR
  • 5122119 - STUERT
  • 5122118 - SJEFSKOKK
  • 5122116 - OVERKOKK
  • 5122114 - KOKK
  • 5122110 - OVERSTUERT
  • 5122108 - FØRSTEKOKK
  • 5122104 - FORPLEININGSJEF (STUERT)
  • 5122103 - FISKEBÅTSTUERT
  • 5122102 - DIETTKOKK

Andre yrker

Resepsjonist på hotell

Hotellmedarbeider

En hotellmedarbeider jobber på et hotell, og kan ha mange ulike arbeidsoppgaver.
Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
Kjøkkensjef og kokk i arbeid på kjøkken.

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.
En konditor sprøyter ut kakedeig på en stekeplate

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.
En servitør står med en serveringsfat med glass

Servitør

Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren

Bartender

Bartendere jobber i bar, og er en viktig servicemedarbeider som bedriftens ansikt utad.
En kvinne står bak en lang skranke. Hun har brun hestehale og har på seg en mørkeblå dressjakke. Hun står foran en PC som viser en slags tabell. Foran henne kan man se et hvitt rekkverk. Ved siden av henne er flere andre skjermer og en hylle med diverse permer og annet utstyr.

Resepsjonist

Resepsjonisten er hotellets ansikt utad, og sørger for at gjestene får et flott opphold ved å gi dem god service, og god informasjon.
Mann med kort, mørkt hår smiler mot kamera. Han har på seg svart genser med en lys t-skjorte synlig i åpningen. En TV står på i bakgrunnen, inne på kontoret hans.

Arrangementsplanlegger

Som arrangementsplanlegger har du ansvar for planleggingen og gjennomføringen av ulike typer arrangementer.
En hotelldirektør snakker med sine ansatte

Hotelldirektør

Som hotelldirektør er du hotellets leder og har hovedansvaret for drift, økonomi og de ansatte på hotellet.
En mann i blå verneklær skjærer løs sidestykket av en svineskrott som henger.

Kjøttskjærer

En kjøttskjærer skjærer ned hele dyreskrotter til fileter, biffer og produksjonskjøtt.
En kvinne sitter ved et skrivebord på kontor og jobber på to dataskjermer. Hun har mørk overdel og lyse jeans, og på stolen henger en jakke. Utenfor vinduet ser man en bygate med bygninger og mennesker.

Reiselivsmedarbeider

Reiselivsmedarbeideren jobber med salg, koordinering og gjennomføring av reiser og opplevelser til kundene.
Tre ernæringskokker lager mat ved sida av kvarandre inne på et grovkjøkken

Ernæringskokk

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.