Vinkelner
Vinkelnere er faglærte personer i hotell - og restaurantbransjen, med omfattende kunnskaper om vin og andre drikkevarer.
Arbeidsoppgaver
Vinkelnere spiller en viktig rolle på serveringsstedet, og fungerer som et bindeledd mellom kjøkkensjef, restaurantsjef, gjester og eiere. Vinkelnerens brede kunnskaper om vin innebærer blant annet å ha en god forståelse for ulike vintyper, vinproduksjon, og vinsmakingsteknikker.
Vanlige arbeidsoppgaver for vinkelneren:
- Veilede gjester i valg av vin som passer til gjestenes mat og budsjett
- Ha ansvar for innkjøp og riktig oppbevaring av vin i vinkjelleren
- Lage vinkart/vinmeny
- Gi vinfaglig opplæring til medarbeidere
Vinkelneren har brede kunnskaper om ulike mat – og vinkombinasjoner, men kan også ha fordypning i mat i kombinasjon med andre typer drikker, som kaffe, te, vann, alkoholfritt, sider, øl og brennevin.
Ordet vinkelner er en norsk betegnelse for en sommelier. For å bli vinkelner, kreves det ofte en formell utdanning og sertifisering.
Hvor jobber vinkelnere?
Vinkelnere arbeider på serveringssteder som restauranter, hoteller, barer og nattklubber, kaféer og i selskapslokaler. Det er også mulig å jobbe med salg og distribusjon, for eksempel på Vinmonopolet. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.
Bli med en vinkelner på jobb
Hvordan er det å jobbe som vinkelner?
Vinkelner
Ørjan Davidsson
Vinkelner (sommelier)
Christina Andersen
Viktige egenskaper for en vinkelner
Som vinkelner må du være lidenskapelig opptatt av mat og vin. Da jobben innebærer mye kontakt med gjester må vinkelneren være serviceinnstilt og ha gode kommunikasjonsevner. Du må kunne takle stort arbeidspress og uforutsette hendelser.
Hva tjener vinkelnere?
Hvordan utdanner du deg til vinkelner?
For å bli vinkelner er det en fordel med utdanning som servitør, men ikke et krav. Det finnes flere utdanningsmuligheter for deg som vil bli vinkelner (sommelier), deriblant offentlig godkjente studier på fagskolenivå.
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
Hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrket. Også andre studier innenfor restaurant- og matfag er aktuelle.
Hvilke utdanninger er vanligst for vinkelnere?
Hva jobber servitør- og vinkelnerutdannede med?
- 683201 - Vinkelner, lavere nivå
- 483203 - Servitørutdanning, videregående, avsluttende utdanning
- 483201 - Servitørfaget, Vg3
Bedrifter: Hvor jobber vinkelnere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med vinkelnere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 5123112 - SOMMELIER
- 5123110 - KJELLERMESTER
- 5123105 - SOMMELIERSERVITØR