Gjennomgått i samarbeid med NSU - Norsk Sommelier Utdannelse 05. oktober 2023

Vinkelner

Vinkelnere er faglærte personer i hotell - og restaurantbransjen, med omfattende kunnskaper om vin og andre drikkevarer.

Arbeidsoppgaver

Vinkelnere spiller en viktig rolle på serveringsstedet, og fungerer som et bindeledd mellom kjøkkensjef, restaurantsjef, gjester og eiere. Vinkelnerens brede kunnskaper om vin innebærer blant annet å ha en god forståelse for ulike vintyper, vinproduksjon, og vinsmakingsteknikker.

Vanlige arbeidsoppgaver for vinkelneren:

  • Veilede gjester i valg av vin som passer til gjestenes mat og budsjett
  • Ha ansvar for innkjøp og riktig oppbevaring av vin i vinkjelleren
  • Lage vinkart/vinmeny
  • Gi vinfaglig opplæring til medarbeidere

Vinkelneren har brede kunnskaper om ulike mat – og vinkombinasjoner, men kan også ha fordypning i mat i kombinasjon med andre typer drikker, som kaffe, te, vann, alkoholfritt, sider, øl og brennevin.

Ordet vinkelner er en norsk betegnelse for en sommelier. For å bli vinkelner, kreves det ofte en formell utdanning og sertifisering.

Hvor jobber vinkelnere?

Vinkelnere arbeider på serveringssteder som restauranter, hoteller, barer og nattklubber, kaféer og i selskapslokaler. Det er også mulig å jobbe med salg og distribusjon, for eksempel på Vinmonopolet. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet. 

Bli med en vinkelner på jobb

Hvordan er det å jobbe som vinkelner?

En mann i brun skjorte holder et glass i hånda. Han smiler til kamera. Han er på en bar.

Vinkelner

Ørjan Davidsson

– Som vinkelner må du være glad i folk og tørre å by på deg selv, sier Ørjan.
Kvinne i hvit skjorte. Hun står foran en bokhylle.

Vinkelner (sommelier)

Christina Andersen

Det er gøy å vite hvilken vin som passer til ulike typer mat, og å velge riktig vin når gjester spør om den som passer perfekt til retten, sier Christina Andersen.

Viktige egenskaper for en vinkelner

Som vinkelner må du være lidenskapelig opptatt av mat og vin. Da jobben innebærer mye kontakt med gjester må vinkelneren være serviceinnstilt og ha gode kommunikasjonsevner. Du må kunne takle stort arbeidspress og uforutsette hendelser.

 

 

Hva tjener vinkelnere?

Du må være lærling for å ta fagbrev som servitør, men utdanning som vikelner krever ikke læretid.

Hvordan utdanner du deg til vinkelner?

For å bli vinkelner er det en fordel med utdanning som servitør, men ikke et krav. Det finnes flere utdanningsmuligheter for deg som vil bli vinkelner (sommelier), deriblant offentlig godkjente studier på fagskolenivå.

Se vinkelner utdanninger

Videreutdanning

Etter- og videreutdanning

Hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrket. Også andre studier innenfor restaurant- og matfag er aktuelle.

Hvilke utdanninger er vanligst for vinkelnere?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2024. Tall fra november 2023.

Hva jobber servitør- og vinkelnerutdannede med?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2024. Tall fra november 2023. Forklaring til statistikken
  • 683201 - Vinkelner, lavere nivå
  • 483203 - Servitørutdanning, videregående, avsluttende utdanning
  • 483201 - Servitørfaget, Vg3

Bedrifter: Hvor jobber vinkelnere?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med vinkelnere

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 5123112 - SOMMELIER
  • 5123110 - KJELLERMESTER
  • 5123105 - SOMMELIERSERVITØR

Andre yrker

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.
Barista lager kaffe.

Barista

En barista lager ulike kaffedrikker i en kaffebar.
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren

Bartender

Bartendere jobber i bar, og er en viktig servicemedarbeider som bedriftens ansikt utad.
Tre ernæringskokker lager mat ved sida av kvarandre inne på et grovkjøkken

Ernæringskokk

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.
Fagarbeider i arbeid på bakeri.

Fagarbeider industriell matproduksjon

En fagarbeider i industriell matproduksjon jobber med fremstilling av mat- og drikkevarer i en moderne industri.
Oppskjæring av fisk

Fagarbeider sjømatproduksjon

Fagarbeidere innen sjømatproduksjon fremstiller sjømatprodukter, ofte helt frem til ferdig produkt.
Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fagoperatør akvakultur (fiskeoppdretter)

Som fagoperatør i akvakultur har du ansvaret for den daglige driften av et akvakulturanlegg.
Butikkslakter snakker med kunde

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.
En hovmester planlegger serveringen med servitører og kokker

Hovmester

Hovmesteren passer på at gjestene blir tatt godt imot, og at de får den servicen de skal ha.
Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
Kjøkkensjef og kokk i arbeid på kjøkken.

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.