
Vinkelner
Vinkelnere er servitører med omfattende kunnskaper om vin.
Arbeidsoppgaver
En vinkelner (sommelier) er en person med spesialisering på vin og andre drikkevarer.
Som vinkelner har du omfattende kunnskaper om viner og brenneviner, og du har kunnskap om hvilke viner og brenneviner som passer til forskjellige matretter.
Vinkelneren kan også ha fordypning i andre typer drikker som kaffe, te, vann, øl og annet, i tillegg til fordypning i ulike mat- og vinkombinasjoner.
Vanlige arbeidsoppgaver for vinkelneren:
- anbefale vin for gjestene som er innenfor gjestens budsjett og smak
- ansvar for vinkjelleren
- innkjøp av vin
- utarbeide vinkartet på serveringsstedet
- kurse andre ansatte i vinsmaking og om vinfaget generelt
Vinkelneren er gjerne et bindeledd mellom servitøren, gjestene og hovmesteren.
Det er høye hygieniske standarder i yrket og det kreves at disse følges.
Den internasjonale betegnelsen på vinkelner er "sommelier".
Hvor jobber vinkelnere?
Vinkelnere arbeider på serveringssteder som restauranter, hoteller, barer og nattklubber, kaféer og i selskapslokaler. Det er også mulig å jobbe med salg og distribusjon, for eksempel på Vinmonopolet. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.
Intervjuer

Vinkelner (sommelier)
Christina Andersen
Viktige egenskaper
Som vinkelner må du være serviceinnstilt og ha gode kommunikasjonsevner. Du må kunne takle stort arbeidspress og uforutsette hendelser.
Lønn
Utdanning
For å bli vinkelner er det en fordel med utdanning som servitør, men ikke et krav. Det finnes flere utdanningsmuligheter for deg som vil bli vinkelner (sommelier), deriblant offentlig godkjente studier på fagskolenivå.
Etter- og videreutdanning
Hotelledelse og reiselivsledelse er noen av de aktuelle videreutdanningene innenfor yrket. Også andre studier innenfor restaurant- og matfag er aktuelle.
De som jobber som vinkelnere har som oftest studert:
De vanligste jobbene blant servitør- og vinkelnerutdannede
- 683201 - Vinkelner, lavere nivå
- 483203 - Servitørutdanning, videregående, avsluttende utdanning
- 483201 - Servitørfaget, Vg3
Bedrifter som ansetter vinkelnere
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med vinkelnere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 5123112 - SOMMELIER
- 5123110 - KJELLERMESTER
- 5123105 - SOMMELIERSERVITØR
Andre yrker

Baker

Barista

Bartender

Ernæringskokk

Fagarbeider industriell matproduksjon

Fagarbeider sjømatproduksjon

Fagoperatør akvakultur (fiskeoppdretter)

Ferskvarehandler

Fisker

Hovmester

Kantinemedarbeider
