Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg likte alltid å lage mat med mamma på kjøkkenet. Jeg begynte å eksperimentere med mat, og jeg syntes det var utrolig gøy og fant fort ut at dette er noe jeg ville gjøre mer av. På en videregående skole nær meg kunne jeg lære mer om matlaging, så jeg søkte om å få begynne der etter ungdomsskolen. Jeg er fra England og har tatt utdannelsen min der, men den er veldig lik den i Norge. Senere har jeg brukt yrket mye til å kombinere reising med å tjene penger. Jeg har reist rundt i verden, samtidig som at jeg har jobbet som kokk og fått inntekt under reisen. På denne måten lærer jeg også ekstremt mye om matkulturer og nye retter fra forskjellige land, og det er utrolig spennende og givende.

Image
Kokken Joshua Fortune skjærer tomat.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg har jobbet på både restauranter og hoteller. Vaktene er vanligvis enten på morgenen, formiddagen eller ettermiddagen, både på helg og på hverdager. Hvis man jobber morgen så handler dagen oftest om å preppe mat, for eksempel å kutte grønnsaker, veie kjøtt, gjøre klar dressinger og lignende. Dette er for å gjøre klart til kveldsserveringen, da det er mer travelt. Jobber man på ettermiddagen vil man bruke mye tid ved ovnen, hvor man steker maten, for så å gjøre maten klar for servering, for eksempel ved å legge på små detaljer på fatet og lignende. Vanligvis har man ulike stasjoner hvor én lager grønnsaker, én lager dessert, én lager kjøtt og én gjør den siste finishen. Dette avhenger dog av hvor stor restauranten er og hvilken mat som blir servert.

Som kokk må man også gjøre vareopptelling hver dag, noe som betyr at på slutten av dagen skal vi skrive ned hvor mye vi har igjen av viktige matvarer. Deretter må noen bestille maten. Noen ganger må kokker gjøre dette, andre ganger gjør kjøkkensjefen det. Som kokk må man også vaske ned hele kjøkkenet på slutten av kvelden. 

Nå har jeg dog sagt opp kokkejobben for å prøve å satse på å lage en matlagingskanal på sosiale medier. I denne jobben må jeg planlegge måltider basert på trender, lage egne retter, filme matlagingen, redigere filmene og poste de på relevante sosiale medier.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg er utdannet i England, med et lignende utdanningsløp som her i Norge. I Norge må man ha gått på restaurant- og matfaglinjen på videregående, og så være kokkelærling i to år hos en restaurant, hotell eller lignende. Deretter tar man en fagprøve, og består man, så blir man kokk.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Å være kokk passer ikke for dem som ikke ønsker å stå på føttene hele dagen og som verdsetter helgene og høytidene mye. Jeg selv verdsetter familietid, men jeg har måtte gitt opp på å være med på alt. Under høytider og i helgene, så er restaurantene mest travle, og da må du jobbe. Fridagene dine blir ofte merkelige hverdager, som f.eks. torsdager eller tirsdager, og da har de fleste andre jobb eller så vil de bare slappe av. I helgene når de er ledige, er jeg på jobb. Sånn sett er det en antisosial jobb. 

Hvis du har ekstremt sterke matallergier som gjør at du ikke kan være nær enkelte typer mat, så vil det være begrensende som kokk. Hvis du også er veldig kresen på mat, eller er vegetarianer eller veganer, kan det være at du ikke får smakt på alt eller lært alt du skal som kokk.

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det jeg elsker med kokkeyrket er de fantastiske menneskene jeg møter på, de har både vært fargerike og morsomme. Man blir fort som en liten familie. Jeg har blitt kjent med mange flinke og gode kolleger. Dessuten liker jeg å uttrykke meg igjennom mat, det er mye kreativitet som kommer frem når man lager annerledes matretter og prøver å tenke nytt.

Det er også gode muligheter til å lære og utvikle seg, og man rykker fort opp en stilling hvis man er god. Det jeg dog liker aller, aller best er nok at du kan jobbe hvor som helst i verden som kokk. Jeg har reist mye samtidig som at jeg har jobbet som kokk. Jeg har jobbet i mange ulike byer i England, Australia, rundt om i Asia og i Norge. Det er utrolig gøy å lære mer om matkulturer.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Jeg liker minst at mange ser på det å jobbe lange dager uten pause som noe å være stolt av. Det er greit å jobbe hardt, men det er også viktig med et godt arbeidsmiljø hvor den enkelte blir tatt vare på.

Image
Kokk Joshua Fortune holder opp et stekebrett med ustekte rundstykker.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Folk som er hardtarbeidende og kreative. Man må være interessert i matlaging og kultur. Å like å prøve ny mat og utfordre dagens mattradisjoner, er også viktig. Som kokk vil du også måtte være relativt dedikert til yrket ditt, fordi du vil miste mye sosial tid på grunn av upopulær og uvanlig arbeidstid. Jeg vil sist, men ikke minst, anbefale kokkeyrket til de som ønsker å reise rundt i verden gjennom å være kokk i ulike land, dette har jeg gjort selv. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

Når du er kokk så er det er hierarki på kjøkkenet. Først blir du kokk, og da er det du som kalles chef de party. Deretter blir du sous chef, som er en mellomleder på kjøkkenet. Til slutt kan du bli kjøkkensjef. Du kan også bli en restaurantsjef eller mat- og drikkeansvarlig på en restaurant. Du kan også lage menyen for restauranter eller TV-programmer. Du kan starte din egen restaurant, food truck eller en pop up-restaurant. Du kan også jobbe som en frilanskokk og jobbe for mange ulike restauranter og på events rundt om i landet. Jeg gjorde det i England. Du kan også skrive en kokebok eller lage en YouTube-kanal om mat, som jeg prøver å gjøre nå.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Startlønn er rundt 400 000 kroner som en vanlig kokk på restaurant eller hotell. Overtid, erfaring og tips kan gi deg høyere lønn.

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Til vanlig er de veldig gode, jeg har ofte opplevd å få jobb på dagen. Det er mange muligheter for dem som er gode. Det er alltid restauranter hvor enn du går, og de ser ofte etter kokker. Nå, på grunn av koronapandemien, så er arbeidsmulighetene dårligere tror jeg. Mange bedrifter permitterer kokker akkurat nå, men man finner nok en jobb hvis man er ganske fleksibel på arbeidssted.

Tekst:
Jonina Reynisdottir
Som kokk må man like å prøve ny mat og utfordre dagens matradisjoner.
Jeg har ofte fått jobb på dagen.
Det jeg elsker med kokkeyrket er de fantastiske menneskene jeg møter på, de har både vært fargerike og morsomme.