Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg fikk interessen for matlaging da jeg gikk på ungdomsskolen. Da bestemte jeg meg for å bli kokk. Både på ungdomsskolen og på videregående hadde jeg fantastiske lærere som inspirerte meg. Matte har aldri vært mitt fag, men også det lærte jeg på skolekjøkkenet. Det ble en helt annen måte å lære det på. Jeg liker å gjøre folk glad, og det får jeg mulighet til gjennom denne jobben. Det er et fag jeg er stolt av.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er fast frokostkokk her på hotellet. Det betyr at arbeidsdagen min starter kvart på seks om morgenen. Tidlig, men det passer meg fint. Det kan variere hvor mange gjester vi har, – noen dager hundre gjester, andre dager fire hundre. Da blir tempoet på kjøkkenet og i restauranten etter det. Vi er en stor stab med ulike oppgaver som jobber sammen om å tilberede, etterfylle, servere, rydde og bistå gjestene.

Jobben med å forberede frokosten starter allerede dagen før. Da kan vi lage noen av rettene som skal ut på buffeen. Samme dag lager vi eggerøre, brødvarer og lignende. Det er et poeng at det skal dufte godt og fristende når gjestene kommer. Her på hotellet er vi opptatt av å tilby et tidsriktig utvalg, som for eksempel noe økologisk mat, vi har kjøttfrie dager og lignende. Underveis i arbeidet er hygiene svært viktig. Hos oss har vi rene og urene soner på kjøkkenet, for å sikre mattrygghet. I de rene sonene kan kun de som jobber direkte med tilberedelse av maten oppholde seg.

Jeg opplever jeg har stor frihet til å utfolde meg kreativt, selv om meny og form på frokosten i stor grad er styrt av hotellkjeden. Jeg er for eksempel opptatt av at buffeen skal se innbydende ut, at presentasjonen av frokosten skal se bra ut. Det har mye å si for gjestene.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli kokk må man gå to år på videregående skole, kokkefag, og så være lærling i to år. Jeg tok lærlingtiden min her på hotellet. Etter det jobbet jeg en periode på tilkalling og vikar ved ulike avdelinger her, før jeg fikk jeg fast, full stilling som frokostkokk. Nå har jeg vært her i seks år, og trives utrolig godt. Jeg elsker dette hotellet og føler meg hjemme her. Som kokk er det utrolig viktig at man er hyggelig, glad og har lidenskap for service og matlaging. En kokk må bry seg om gjestene. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det går helt fint å jobbe som kokk om man har ulike allergier. Det er ikke ekskluderende. På et kjøkken er det alltid oppgaver, og ved behov kan man ta andre oppgaver. Det vil være mulig på større kjøkken i hvert fall. Fysisk bør man være i vanlig, grei form. Man står og går stort sett gjennom hele arbeidsdagen.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker best å gjøre gjestene fornøyde.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Kokker som ikke tar yrket sitt seriøst. Det merker man fort. Noen er bare mer opptatt av å tjene penger, ikke å gjøre en god jobb.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Man må ha lidenskap for matlaging og service, og like og gjøre folk glad.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg kunne jobbet på andre hotell, eller jeg kunne søkt jobb på en restaurant eller en institusjon.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Om man jobber bra og har lidenskap for det man driver med kan man få bra lønn. Ofte begynner man ganske lavt. Jeg tror startlønnen for kokker her ligger på 160 kroner i timen.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror det er ganske lett å få jobb, i hvert fall om man ikke er redd for utfordringer. En stor fordel er også at dette er et yrke som finnes overalt, i hele landet. Ofte kan det nok lønne seg å mase på arbeidsgiver for å få en mulighet. Det gjorde jeg.

Tekst: Eva Hilde Murvold

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Jeg liker å gjøre folk glad, og det får jeg mulighet til gjennom denne jobben.
Som kokk er det utrolig viktig at man er hyggelig, glad og har lidenskap for service og matlaging.