Gjennomgått i samarbeid med utdanning.no 19. april 2024

Guide

Som guide leder du omvisninger for besøkende.

Arbeidsoppgaver

Ordet guide kommer fra fransk og betyr «veiviser». En guide leder omvisninger og turer. Guiden er en formidler av kunnskap om byen, bygda, severdigheter, museum, institusjoner, i naturen til fjells, skogs eller til vanns, og lignende steder hvor besøkende ferdes. 

Vanlige arbeidsoppgaver:

•    lede omvisninger eller turer
•    ta imot gjester og ønske dem velkommen
•    gi råd og anbefalinger til gjester
•    fortelle og holde foredrag

Som guide kan du vise de besøkende rundt i buss, båt, til fots eller med sykkel. 

En guide kan ha et museum, en kirke eller en bedrift som sitt spesialfelt. Lokalguider presenterer reisemålet for gjestene ved å ta dem med til de severdigheter som finnes på stedet. En slik guide kan også kalles omviser, vert eller formidler.

Du kan også jobbe som naturguide, og for eksempel ta med gjester på vandringer i naturen, på fjellet, langs strender eller i sjøen. Det kreves spesialkunnskap og erfaring for å kunne vurdere risikoen og ivareta sikkerheten. 

Guider kan også lede fjellturister på krevende fjellturer, dette krever svært spesialisert opplæring og trening. Det kan for eksempel være snakk om tindeveiledere. De er eksperter på klatring, brevandring, fjellskigåing, bratt skikjøring og skredvurdering. Andre arbeidsområder er rafting, hvalsafari, nordlysguiding og andre utendørsopplevelser som eks. hundespannkjøring.

En norsk guide må ha svært gode generelle kunnskaper om Norge. I tillegg må guiden ha gode språkkunnskaper og ofte mestre flere fremmedspråk. Du må kunne organisere og ha evne til å omgås og ivareta gjestene på en god måte.

Guidejobbing i Norge er sesongbasert, og må som regel kombineres med annet arbeid. Lokale guider i byer og ved turistdestinasjoner har ofte bakgrunn fra jobber innenfor reiseliv, fra undervisning eller fra andre yrker der det er utstrakt kontakt og samarbeid med andre. Mange guider har i tillegg bakgrunn fra studier innenfor historie, kunst og kultur. 

Hvor jobber guider?

En guide jobber ofte frilans og kan få oppdrag fra turoperatører, destinasjonsselskaper, reiselivsaktører og reiseledere. Museer har vanligvis egne guider ansatt på sesongbasis. De største byene i Norge har egne formidlingssentraler som organiserer og bestiller guideoppdrag. Ofte er de tilknyttet stedets destinasjonsselskap.

I noen tilfeller jobber guider også med forretningsreisende. Turen tilpasses da ønsket tema. Som guide i naturen er det vanlig å være ansatt i et guidefirma, eller at du selv har startet firmaet. Lokalguider har som regel en godkjenning for å arbeide innenfor et bestemt område og med spesifikke temaer. Det finnes ikke guideutdanninger i Norge som dekker hele landet eller mange forskjellige guideområder.

Hvordan er det å jobbe som guide?

Intervjuer

Erlend Øyan er Osloguide. Han er mest glad i byvandringer og spesielt i Akerselva.

Guide

Tov Erlend Øyan

Når jeg ser forventning i øynene deres når vi stopper, forstår jeg at jeg har gjort en god jobb, sier guide Erlend.

Viktige egenskaper for en guide

Som guide må du være serviceinnstilt, ansvarsbevisst, ha god stedsans, ha god hukommelse og ha evnen til å jobbe med mange forskjellige mennesker. Det er viktig å ha god formidlingsevne, og evne til å kunne inspirere andre og vise entusiasme. 

Hva tjener guider?

De fleste guider i Norge jobber som dette på deltid, og jobben kan være sesongbetont. Guider kan for eksempel være pensjonister, studenter, eller folk som har en annen jobb ved siden av. Lønnsstatistikken er regnet om til hva lønna ville vært hvis man jobber heltid. 

Hvordan utdanner du deg til guide?

Lokalguider:

Du kan ta guidekurs gjennom ulike private tilbydere. Lokale guideforeninger arrangerer kurser som kvalifiserer deg til guideoppdrag innen det området du ønsker å jobbe. Vil du jobbe med charterturisme i utlandet har de ulike firmaene egne kurs. Du kan også utdanne deg innen reiseliv både gjennom videregående opplæring og høyere utdanning.

Videreutdanning

Etter- og videreutdanning
Guideforeninger i de forskjellige byene tar seg ofte av etter- og videreutdanning utenom høysesongen. Økt kompetanse gis gjerne gjennom foredrag, museumsbesøk og bedriftsbesøk.

Hvilke utdanninger er vanligst for guider?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2023. Tall fra november 2022.

Bedrifter: Hvor jobber guider?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med guider

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 5113108 - HAVNEVERTINNE (BÅTTURISTER)
  • 5113107 - HAVNEVERT (BÅTTURISTER)
  • 5113106 - TURISTVERT
  • 5113105 - BREFØRER
  • 5113104 - REISELEDER
  • 5113103 - OMVISER
  • 5113102 - GUIDE
  • 5113101 - BEDRIFTSGUIDE

Andre yrker

Flagg frå ulike land.

Ambassadør

Ambassadørens hovedoppgave er å ivareta Norges interesser i landet han eller hun er utsendt til.
To personer i fullt militærutstyr med kamuflasje

Ansatt i Forsvaret

Du kan være ansatt både sivilt og militært i Forsvaret og jobbe i en rekke forskjellig yrker.
To ansatte på et apotek som hjelper en kunde over disken

Apoteker

Som apoteker er du daglig leder for et apotek, og har både faglig og administrativt ansvar.
En apotektekniker står bak disken og ekspederer en kunde

Apotektekniker

Apotekteknikeren ekspederer legemidler og informerer kundene om trygg og riktig bruk av legemidler.
Voksen dame og ung dame jobber sammen på datamaskin

Arrangementsplanlegger

Som arrangementsplanlegger har du ansvar for planleggingen og gjennomføringen av ulike typer arrangementer.
En kvinne leker på gulvet sammen med to barn.

Au pair

Som au pair bor du hos en vertsfamilie og passer barna deres og gjør litt husarbeid.
Mann levererer avisa i postkasse.

Avisbud

Som avisbud leverer du aviser til abonnenter. Du trenger ingen formell utdanning for å bli avisbud.
Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.
Barista lager kaffe.

Barista

En barista lager ulike kaffedrikker i en kaffebar.
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren

Bartender

Bartendere jobber i bar, og er en viktig servicemedarbeider som bedriftens ansikt utad.
 Bibliotekar og bruker ved utlånsskranke.

Bibliotekar

Bibliotekarer hjelper brukere av biblioteket med å finne informasjonen de er ute etter.
Billakkerer Tore Linna spraylakkerer en bildør, i lakkeringsverkstedet Harald Rømcke i Oslo.

Billakkerer

En billakkerer reparerer eller endrer lakk på biler.