Image
Guide med følge på fjelltopp

Yrkesbeskrivelse

Guide

Som guide leder du omvisninger for reisende.

En guide leder omvisninger i byer, på museer eller i naturmiljøer, for å vise turister eller andre reisende severdigheter.

Vanlige arbeidsoppgaver:

 • lede omvisninger eller turer
 • ta imot gjester og ønske dem velkommen
 • gi råd og anbefalinger til gjester
 • fortelle og holde foredrag 
 • betjene kundeskranker eller kiosker
 • billettsalg

Jobben som guide påvirkes ofte av sesongene. Som guide kan du vise turistene rundt i buss, i båt, til fots eller med sykkel. En guide har ofte mer spesialkunnskap om et sted enn en reiseleder, som hovedsakelig følger turistene rundt på forskjellige steder. En guide kan ha et museum, en kirke eller en bedrift som sitt spesialfelt. 

Du kan også jobbe som guide i naturen, og for eksempel frakte en gruppe mennesker opp på et fjell. Da må du har mye erfaring og være vant til å ferde i naturen i all slags vær. 

Guider kan også lede fjellturister til høye fjelltopper, men dette er en helt annen type guide. Det kan for eksempel være snakk om tindeveiledere. De er eksperter på klatring, brevandring, fjellskigåing, bratt skikjøring og skredvurdering. 

Andre arbeidsområder er rafting, hvalsafari og nordlysguiding. 

Som guide bør du ha bred kunnskap om det fagfeltet eller området du skal guide i. I tillegg må guiden ha gode språkkunnskaper og ofte mestre flere fremmedspråk.

 

Hvor jobber guider ?

En guide jobber ofte frilans og kan få oppdrag fra reisebyråer, destinasjonsselskaper eller reiseledere. Museer har vanligvis egne guider ansatt på sesongbasis. De største byene i Norge har egne formidlingssentraler som organiserer og bestiller guideoppdrag. Ofte er de tilknyttet stedets destinasjonsselskap.

I enkelte tilfeller jobber guider også med forretningsreisende. Turen tilpasses da ønsket tema. Som guide i naturen er det vanlig å være ansatt i et guidefirma, eller at du selv har startet firmaet. 

Som guide kan du få jobb både i Norge og i utlandet.

Personlige egenskaper

Som guide må du være serviceinnstilt, ansvarsbevisst, ha god stedsans, god hukommelse og ha evnen til å jobbe med mange forskjellige mennesker. Andre egenskaper er evnen til å inspirere andre og vise entusiasme. Du bør også ha en behagelig fortellerstemme. 

Utdanning

Du kan ta guidekurs gjennom ulike private tilbydere. Vil du jobbe med charterturisme i utlandet har de ulike firmaene egne kurs.

Oversikt over utdanningssteder innen guide

Du kan også utdanne deg innen reiseliv både gjennom videregående opplæring og høyere utdanning.

Etter- og videreutdanning
Guideforeninger i de forskjellige byene tar seg ofte av etter- og videreutdanning utenom høysesongen. Økt kompetanse gis gjerne gjennom foredrag, museumsbesøk og bedriftsbesøk.

Hva er de vanligste utdanningene for guider ?

Kilde: Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tall fra høsten 2019.

Bedrifter

Guide i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 5113101 - BEDRIFTSGUIDE
 • 5113105 - BREFØRER
 • 5113102 - GUIDE
 • 5113107 - HAVNEVERT (BÅTTURISTER)
 • 5113108 - HAVNEVERTINNE (BÅTTURISTER)
 • 5113103 - OMVISER
 • 5113104 - REISELEDER
 • 5113106 - TURISTVERT

Sist kvalitetsikret den 19. desember 2016, av NHO reiseliv