Image
Skomaker i verkstedet
Lenke
Thinkstock

Yrkesbeskrivelse

Skomaker

Skomakeren reparerer og vedlikeholder skotøy og vesker.

Som skomakeren reparerer og vedlikeholder du skotøy. Noen skomakere designer og lager nye sko. Mange tilpasser og produserer ortopedisk fottøy. Det brukes både håndverktøy og maskiner i arbeidet, og skomakeren bør beherske tradisjonelle teknikker.

Skifting av såler og hælflikker, samt søm på overlær er typiske arbeidsoppgaver. I tillegg til skoreparasjoner kan skomakere reparere for eksempel vesker, sekker og belter.

Skomakeren må ha:

 • god kunnskap om skinn og lær, lim og kjemikalier
 • forståelse for fotens anatomi
 • formsans
 • vedlikehold av maskiner og verktøy

Hvor jobber skomakere ?

Skomakeren arbeider vanligvis i små bedrifter med en eller noen få ansatte håndverkere. Mange skomakere driver eget verksted uten andre ansatte, og mange er ansatt i ortopediske verksteder.

Personlige egenskaper

Som skomaker må du ha godt håndlag og være nøyaktig og tålmodig. Du bør ha gode kommunikasjonsevner og gi god kundeservice. 

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i skomakerfaget. Les mer om mesterutdanning
Det er mulig å studere skodesign i for eksempel Sverige, Italia, Spania, England og USA.

Hva jobber skomakerutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tall fra høsten 2019. Forklaring til statistikken

 • 458210 - Skomakerfaget, Vg3 (gammel ordning)

Lønn

For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.

Bedrifter

Skomaker i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 7442105 - FAGARBEIDER (SKOMAKER)
 • 7442107 - FORMANN (SKOMAKER)
 • 7442101 - SKOMAKER
 • 7442102 - SKOMAKERMESTER
 • 7442103 - SKOFLIKKER
 • 7442104 - SKOREPARATØR

Sist kvalitetsikret den 20. desember 2016, av Norsk Håndverksinstiutt