Få gratis karriereveiledning på Karriereveiledning.no

Hvorfor valgte du å bli skomaker?

– Det var veldig tilfeldig. Jeg er egentlig utdannet ingeniør, men jeg er gift med en skomaker. Han begynte å få flere kunder og mer å gjøre så jeg begynte å hjelpe til litt i butikken. Jeg syntes det var gøy og begynte som skomaker på heltid jeg også. Så åpnet vi en butikk i Sandefjord som jeg bruker mesteparten av tiden min i. Det er gøy å få flere kunder, både faste og nye.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– VI får inn forskjellige sko, vesker og jakker hver eneste dag som vi skal reparere. Siden vi er eneste skomakeren i Sandefjord har vi ekstremt mye å gjøre hele tiden, spesielt siden vi tar imot jakker, vesker og andre ting. Vi har også en liten butikk i samme lokale som verkstedet. Her selger vi sko og vesker. Arbeidsdagen går ut på å ekspedere kunder i butikken som vil kjøpe ting, ta imot sko og andre produkter som skal repareres, gjennomføre reparasjoner på verkstedet og levere tilbake produkter som vi har reparert. Det er en utrolig variert og morsom arbeidsdag hvor man både får snakket med kunder, men også stå inne på verkstedet å jobbe med hendene. Som i alle serviceyrker så er det viktigste i løpet av en arbeidsdag å gjøre kunden fornøyd. Uten kunder så har vi ikke noe jobb å gå til.

Hva kreves for å kunne jobbe som skomaker?

– Vilje til å lære, presisjon, dyktighet og nøyaktighet. Det er ekstremt viktig at du gjør reparasjoner i tide og at du har respekt for de skoene du får inn på verkstedet. Kundene kommer ofte inn med dyre ting som de vil ha fikset, og da er det opp til oss å gjøre det så nøyaktig og godt som mulig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Folk som ikke er seriøse rundt det de driver med og som ikke har respekt for skomakeryrket som er et håndverk.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å gjøre kundene fornøyde. Vi lever jo av kundene våres, så det er alltid hyggelig at de blir fornøyde og kommer tilbake neste gang de skal få noe fikset eller justert.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Er egentlig ikke noe jeg misliker. Hvis man ikke liker å være skomaker så bør man slutte. Det er et krevende yrke.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale skomakeryrket til?

– Folk som har interesse for faget og yrket, et ønske om å jobbe hardt og som vil utvikle seg til å bli en flink skomaker.

Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?

– Hvis man er flink nok, og ser at det er etterspørsel i området man bor i, så kan man åpne egen butikk. 

Hva kan man forvente i lønn som skomaker?

– Det er veldig vanskelig å svare på. De fleste skomakere driver for seg selv og tjener derfor ikke det samme. Noen har mange kunder og tjener mer penger enn de som kanskje ikke har så mange kunder.

Hvordan er du sjansene for å få jobb som skomaker?

– Du må vise interesse og skaffe deg erfaring. Kjennskap til teori og praksis rundt håndverket til en sko er viktig. Har du et ønske om å utvikle deg og er villig til å stå på er det absolutt mulighet å få jobb som skomaker.

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

Tekst:

Som i alle serviceyrker så er det viktigste i løpet av en arbeidsdag å gjøre kunden fornøyd.
Det er ekstremt viktig at du gjør reparasjoner i tide og at du har respekt for de skoene du får inn på verkstedet.