Skomaker

Kundene sier ofte til Polina at dette kan nok ikke repareres. – Jo da, sier skomakerfeen, dette skal jeg fikse.
Polina Evseeva valgte et håndverk fordi hun vil jobbe med hendene.
Polina Evseeva, 37 år
Skomaker
Repairable CC Vest Lilleaker, Oslo
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Har du nok styrke i hendene, er presis og liker å sy og reparere kan du bli skomaker. »
― Polina Evseeva
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 23.03.2021
«Har du nok styrke i hendene, er presis og liker å sy og reparere kan du bli skomaker. »
― Polina Evseeva
«Det er deilig å reparere og gi noe et nytt liv. »
― Polina Evseeva

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Fra liten av elsket jeg å spikke og lage ting i tre. Spesielt var det gøy å lage leker. Jeg utdannet meg til mediedesigner. Et digitalt yrke hvor jeg savnet å jobbe med hendene. Da jeg flyttet fra St. Petersburg til Oslo for 18 år siden var jeg usikker på hva jeg ville jobbe med. Jeg skrev en liste med yrker jeg ville trives mest i. Det var skomaker, dukkemaker og arkitekt. Valget falt på skomaker. Det virket som et håndterlig yrke, ikke for stort og ikke for lite, og det er deilig å reparere og gi noe nytt liv. 

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I løpet av en vanlig dag har jeg mange forskjellige arbeidsoppgaver. For eksempel legge på nye sparesåler, bytte ut gamle og sy søm på overlær. Jeg reparerer også vesker og glidelåser, og jeg bruker både håndverktøy og maskiner. 

Kundene kommer enten innom eller sender det som skal repareres. I dag er en stor dag. Vi åpner et splitter nytt verksted på CC Vest i Oslo. Tidligere jobbet jeg på hjemmeverksted så det blir spennende å få både kollegaer og mer kundekontakt.

Dagen planlegges etter hvor mye jeg har å gjøre. Det aller viktigste er at jeg har respekt for alt som blir levert inn og gjør mitt beste for å gjøre det så godt som nytt. Jeg tar alltid bilder av skoene før og etter, og har jeg spørsmål sender jeg bilde til kunden og spør. Jeg reparerer ofte kostbare vesker og sko, og da er det tryggest å spørre først.

Jeg er like forsiktig om skoene er dyre eller billige, og jeg har stor respekt for alt som skal repareres. Personlig synes jeg gjenbruk er en kul utfordring som også gir mening. Her hvor jeg jobber på Reparable, har jeg kollegaer som også reparerer og renser klær.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg hadde en høyere utdanning fra Russland og kunne derfor starte direkte i lære og var lærling i tre og et halvt år før jeg tok fagbrevet. Svenneprøven tok jeg høygravid. Magen struttet, og det var ikke enkelt å finne rett posisjon.

Den vanlige veien å gå er to år i videregående løp og to år som lærling.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Har du nok styrke i hendene, er presis og liker å sy og reparere kan du prøve å bli skomaker. Et verksted kan lett tilpasses for eksempel til rullestolbrukere. Det er en del støv, og jeg bruker derfor maske og beskyttelsesbriller. Lim er det farligste kjemikalie jeg jobber med, men en spesialmaske og riktig ventilasjon på verkstedet hindrer spredning av dårlig og farlig lukt. En skomaker må ha yrkesstolthet og har du ikke det så passer yrket dårlig.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å se kunden blir glad når de henter det jeg har reparert, er gøy. Jeg liker å strekke meg litt ekstra for at resultatet skal bli topp.    

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Å reparere glidelåser er ikke min favorittoppgave.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– De som liker å jobbe med hendene, å gi ting nytt liv og har yrkesstolthet. Jeg er egentlig en utålmodig type, men kan sitte i timevis med reparasjoner. Det gjør meg trist å se fine ting bli kastet. Jeg synes det er gøy å heller finne løsninger og reparere.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De fleste jobber på skomakerverksted, enten i egen bedrift eller som ansatt. Som skomaker er du spesialist på sko og tilpasning, og noen jobber på ortopediske verksteder. Å jobbe i skobutikk er også en mulighet. Jeg lager i tillegg sko og det er det flere som gjør. Det er en stor investering å starte for seg selv, men maskinene kan kjøpes brukt. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen varierer veldig i forhold til hvor mye du jobber. Vi åpner i dag og jeg vet ikke hvor mye jeg vil tjene. Jeg antar at det er på høyde med andre håndverkeryrker.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror ikke det er helt enkelt å finne en jobb. Du må som oftest skape din egen, men det finnes verksteder som kan ha behov for en ansatt. Nå ser framtiden litt lysere ut med forslag om å fjerne momsen fra reparasjoner. Da kan vi begynne å snakke gjenbruk uten at det blir for dyrt, og det kan igjen skape flere arbeidsplasser. 

Tilhørende utdanninger

Skomakerfag

Du lærer om produksjon, reparasjon og vedlikehold av sko og andre skinn- og lærprodukter.

Finn studier