
Yrkesbeskrivelse
Professor
Professoren arbeider med forskning og med undervisning og veiledning av studenter.
En professor er ansatt ved et universitet eller en høgskole. Professoren er ekspert innenfor sitt fagfelt. Professor er en beskyttet tittel, og professorstillingen er den høyest vitenskapelige stillingen du kan ha ved norske undervisnings- og forskningsinstitusjoner. Den rangerer likt med dosentstillingen, som har mer vekt på undervisning og utviklingsarbeid enn på forskning.
Vanlige arbeidsoppgaver for professorer:
- utføre forskningsarbeid
- formidle og publisere forskningsresultater
- veilede og undervise studenter
- redigere og vurdere andres vitenskapelige arbeider
- samarbeide med myndigheter, organisasjoner eller næringsliv om forskningsbaserte løsninger og innovasjon
Professorer kan ha svært ulike arbeidsoppgaver, avhengig av både arbeidssted, fagfelt og eget ønske.
Professor II er en betegnelse som brukes om professorer ansatt i en bistilling. Som oftest brukes denne typen stillinger når det er snakk om yrkesutøvere som har sitt hovedarbeid et annet sted, for eksempel på et sykehus eller et forskningsinstitutt. I mange tilfeller kan du også være professor ved ett universitet, og fungere som professor II ved et annet universitet.
Professor emeritus/emerita er betegnelsen som benyttes på pensjonerte professorer. Ofte har en professor emeritus/emerita kontor ved sin institusjon og arbeider så mye som han eller hun ønsker, slik at kompetanse innen fagfeltet blir bevart.
Hvor jobber professorer ?
Som professor er du ansatt ved en høgskole eller et universitet i Norge eller i utlandet.
Bedrifter
Professor
i
hele landet
Hele landet
Om bedriftsoversikt
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Kilder: Vigo, NAV
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
Hvilke stillingstitler er med?
- 2310116 - PROFESSOR (UNIVERSITET OG HØYSKOLE)
Sist kvalitetssikret den 07. september 2020, av Forskerforbundet