Oseanograf
Som oseanograf studerer du havet og hvordan det virker sammen med jorden.
Arbeidsoppgaver
Oseanografi betyr "beskrivelse av havet". En oseanograf undersøker hvordan havet fungerer. De studerer hvordan vannet beveger seg, hva det inneholder, og hvordan klimaet påvirker havet. De ser bare på det fysiske og kjemiske i havet. Livet i havet er ikke en del av faget.
Vanlige arbeidsoppgaver for en oseanograf:
- måler og analyserer data fra havet
- lager modeller som viser temperatur og salt i havet, bølger og strøm
- følger med på miljøet og vannkvaliteten i havet
- jobber med fysiske og biologiske modeller
- undersøker miljørisiko i kyst og fjorder
- beregner hvordan forurensning fra olje, landbruk, oppdrett og miljøgifter sprer seg i havet og havbunnen
En oseanograf bruker matte, fysikk og data i arbeidet sitt. De hjelper mange typer bedrifter som jobber med skipsfart, fiske, oppdrett og olje. Mange forsker også. De bruker både satellitter og målinger ute på havet i arbeidet sitt.
Oseanografer kan også jobbe som havforskere.
Hvor jobber oseanografer?
Oseanografer jobber innen bransjer som oljeindustri, forskning, skoleverket, værvarsling, forvaltning og i miljørettet arbeid.
Hvordan er det å jobbe som oseanograf?
Oseanograf
Tore Magnus Arnesen Taklo
Viktige egenskaper for en oseanograf
Som forsker må du være nysgjerrig, like å finne ut av ting og like å ta til deg store mengder teori. Du bør også kunne jobbe strukturert og systematisk.
Hva tjener oseanografer?
Hvordan utdanner du deg til oseanograf?
Flere utdanningsinstitusjoner i Norge tilbyr utdanning innen oseanografi.
Oversikt over utdanninger innen oseanografi
Hva jobber geofysikkutdannede med?
- 856201 - Dr.scient.-utdanning, geofysikk
- 756213 - Master, geofysikk, toårig
- 756202 - Master of Philosophy, physical oceanography, toårig
Bedrifter: Hvor jobber oseanografer?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med oseanografer
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2211109 - HAVFORSKER
- 2114105 - OSEANOGRAF