
Operasjonssykepleier
En operasjonssykepleier har spesiell kompetanse i kirurgi, hygiene og omsorg. Operasjonssykepleieren er alltid til stede når pasienter opereres.
Arbeidsoppgaver
Som operasjonssykepleier er du autorisert sykepleier med videreutdanning eller mastergrad i operasjonssykepleie. Da har du spesialisert sykepleierkompetanse innen kirurgi, hygiene og omsorg.
Operasjonssykepleieren har ansvar for å tilrettelegge for trygg gjennomføring og assistanse ved kirurgiske inngrep og undersøkelser. Operasjonssykepleieren er en del av det kirurgiske teamet, og bistår og samhandler med kirurger og annet helsepersonell.
Vanlige arbeidsoppgaver for operasjonssykepleieren:
- ansvar for hygiene, infeksjonsforebygging og lignende
- klargjøre kirurgiske instrumenter og annet utstyr
- ansvar for leiring, det vil si hvordan pasienten legges på operasjonsbordet
- kommunikasjon med pasienten
Operasjonssykepleieren identifiserer, planlegger, utøver og dokumenterer operasjonssykepleien ut ifra et helhetlig menneskesyn, og har fokus på pasientens beste. Pasientens individuelle behov ved planlagte eller akutte kirurgiske inngrep, behandling eller undersøkelser er operasjonssykepleierens ansvar. En viktig oppgave er å ivareta pasientenes rett til medvirkning.
Operasjonssykepleiere er en av flere typer spesialsykepleiere som jobber i helsesektoren.
Hvor jobber operasjonssykepleiere ?
Operasjonssykepleiere jobber på mange ulike arenaer. Det vanligste er innenfor spesialisthelsetjenesten – i operasjonsavdelinger, på kirurgiske og gynekologiske behandlingsenheter, på dagkirurgiske enheter og poliklinikker, på akuttmottak og skadestuer og i sterilsentraler og hygieneavdelinger.
Du kan også jobbe i katastrofe- og beredskapsteam, i internasjonalt hjelpearbeid, offshore, på legevakt eller ved private klinikker og legesentre. En del underviser på universitet, høgskole eller i videregående skole.
Intervjuer

Operasjonssykepleier
Heidi Sørum
Viktige egenskaper
Som operasjonssykepleier må du ha evne til å kommunisere godt med pasientene både verbalt og ikke-verbalt. Siden du jobber tett sammen med annet helsepersonell, er gode samarbeidsegenskaper viktig. Du bør kunne formidle et budskap på en klar, korrekt og effektiv måte.
I krisesituasjoner må operasjonssykepleieren ha evne til å beholde roen og handle raskt og korrekt.
Lønn
Utdanning
For å bli operasjonssykepleier må du først gå sykepleierutdanningen, jobbe to år som sykepleier og så spesialisere deg. Spesialisering som operasjonssykepleier kan gjennomføres på to måter. Enten tar du en videreutdanning i operasjonssykepleie (90 studiepoeng) over tre semester, eller en mastergrad i operasjonssykepleie på deltid eller fulltid (120 studiepoeng).
De vanligste jobbene blant sykepleiere med videreutdanning i operasjonssykepleie
- 661115 - Videreutdanning i sykepleie, operasjon
- 661103 - Videreutdanning i sykepleie, anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleie
Arbeidsmarked
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med operasjonssykepleiere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
Andre yrker

Aktivitør

Allmennlege

Ambulansearbeider

Anestesilege

Anestesisykepleier

Apoteker

Apotektekniker

Arbeidsmedisiner

Audiograf

Audiopedagog

Barne- og ungdomspsykiater
