Line Haakonsen på jobb ved Sykehuset i Vestfold.

YrkesintervjuOperasjonssykepleier favoritt ikon

- Jeg nyter å jobbe i team. Når teamarbeidet fungerer smidig, så er dette yrket som en fantastisk dans, sier Line Haakonsen.

Line Haakonsen
49 år
Operasjonssykepleier
Sykehuset i Vestfold (SiV) Avdeling sentraloperasjon

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg valgte å bli sykepleier fordi det gir et stort spekter av muligheter. Under grunnutdanningen var jeg utplassert på operasjonsavdelingen og det var spennende. Jeg fikk mye tillit og lov til å gjøre rare ting, som å røre innsiden på magen til en mann. Det yrende livet på en operasjonssal fenget meg veldig. 

img_9302.jpg

Line Haakonsen på operasjonsstuen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Jeg har stort sett bare dagvakter og begynner 07.30. Det er rett inn på stuen og møte teamet. Vi forsøker å alltid ha det samme teamet som består av en anestesisykepleier (tar vare på og bedøver pasienter under operasjon), to operasjonssykepleiere og en kirurg. På morgenmøtet går vi gjennom dagen og operasjonene. Jeg er på seksjon for urologi (sykdommer i urinveiene) og karkirurgi.

I mai begynte jeg med noe nytt som kalles robotteamet. Det er en robotassistert operasjon hvor roboten har fire armer. Kirurgen styrer via en konsoll og operasjonene skjer i 3D. Jeg som operasjonssykepleier utfører oppgaver for kirurgen og har en svært selvstendig rolle. Når jeg assisterer roboten har jeg ekstra lange vakter.

På den vanlige operasjonssalen begynner vi dagen med å klargjøre for den første pasienten. Vi gjør i stand bordet, instrumenter og stuen. Jeg henter pasienten og stiller spørsmål for å klargjøre tilstanden. Det er navn, hva de har spist, om de vet hva som skal skje, og mye mer.

Som operasjonssykepleier er det bare i korte øyeblikk du møter pasienten i våken tilstand. Operasjonssykepleieren lærer å «lese» og forstå pasienten i en spesiell situasjon. Sammen med anestesisykepleier beroliger vi dem som trenger litt ekstra omsorg. Det aller viktigste for oss er å se pasienten og tolke individuelle behov.

Vi er alltid to operasjonssykepleiere. Vi avtaler på forhånd hvem som skal stå i feltet, som betyr å jobbe med alt som er sterilt og også assistere kirurgen. Den andre server den sykepleieren som står i feltet. Det vil blant annet si å pakke opp det sterile og legge pasienten til rette på operasjonsbordet. Den ikke sterile rollen betyr også for eksempel å barbere pasienten hvis nødvendig og eventuelt legge inn kateter. Vi bytter roller etter hver pasient.

Noen ganger kan vi ha en operasjon som varer hele dagen, andre dager kan vi ha opptil fem-seks operasjoner. Jeg har jobbet her i 20 år og kjenner kirurgene og rutinene veldig godt. Mange tror kanskje dette er et ufattelig firkantet yrke hvor vi kun snakker om selve operasjonen. Men det blir faktisk tid til å skape et arbeidsmiljø og vi deler store og små hendelser. Den store fordelen med å være operasjonssykepleier, er at jeg alltid kun har en pasient av gangen.

Jeg beskriver en normal dag. På en mindre normal dag, som oftest er en natt, kan det koke. Da er vi er færre på jobb og vet ikke hvor mange pasienter som kommer inn. Våre akuttpasienter blir av en eller annen grunn lagt inn om natten. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

-Jeg tok først grunnutdanning som sykepleier i Aust-Agder. Den gangen måtte vi jobbe to år i relevant praksis før vi kunne starte på en spesialisering, som tok to år. 

Nå tar du en bachelor i sykepleie, så får du deg noen års erfaring og til slutt er det ett og et halvt år i spesialisering. Master i sykepleie er kommet til etter min tid. At flere velger å ta master sikrer kvaliteten på operasjonssykepleierfaget og bidrar til forskning, som igjen kan gi oss nye og bedre lærebøker. Vi må ha teori for å kunne utføre kvalifiserte vurderinger av pasienten. Samtidig må vi ikke glemme at dette er et praktisk yrke.

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Det passer ikke for dem som er nærtagende, som må ha forutsigbarhet og kontroll. Du må ta høyde for det uforutsigbare. Du må være utholdende og litt teknisk interessert. Er du klossete, funker ikke dette yrket.

img_9315.jpg

Line Haakonsen i døren inn til operasjonsstuen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Jeg nyter å jobbe i team. Når teamarbeidet fungerer smidig, så er dette yrket som en fantastisk dans.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Noen rutineoperasjoner kan være litt kjedelige. Da tenker jeg på mange små og like rutineoperasjoner etter hverandre.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- Du må være ryddig, kunne forutse hendelser og være «på». Dessuten være selvstendig, like å jobbe i team og ikke være redd for blod. Det er viktig å ikke være hårsår. Du må kunne tåle litt kjeft i kampens hete.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Det er mulig å jobbe over hele landet ved private og offentlige sykehus. Ellers er det et hav av muligheter. Du kan for eksempel bryne deg i vanskeligstilte områder med Leger uten grenser eller Røde Kors. Men du trenger ikke å reise langt. Vi i Norge trenger deg og du stiller sterkt med en spesialisering. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg har en grunnlønn på 500 000.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- De er veldig gode. I Norge er det ikke nok operasjonssykepleiere og vi trenger mange flere. De aller fleste som utdanner seg til operasjonssykepleiere, står i yrket hele karrieren. Det betyr at folk trives i yrket og blir der.

 

 

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Du må være selvstendig, like å jobbe i team og ikke være redd for blod.
    • Vi i Norge trenger deg som sykepleier og du stiller sterkt med en spesialisering.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser