Modell gjør seg klar til å bli fotografert.
Yrkesbeskrivelse

Modell

favoritt ikon

En modell engasjeres for å vise klær, smykker eller andre gjenstander. Modeller er ofte ansatt i et modellbyrå.

En modell viser fram motekolleksjoner, kosmetikk og andre gjenstander. Modellen poserer i reklamer, på motevisninger og ved fotografering eller filming i kunstnerisk øyemed.

Oppdragene som modell er varierte, fra oppdrag som fotomodell til statist i filminnspilling. Under motevisninger går du på en catwalk og viser fram antrekk og kolleksjoner. Du kan også stå modell for kunstnere som skaper skulpturer eller malerier.

Det er relativt få som livnærer seg av modellyrket, og det er tøffere enn noen gang å komme inn på det internasjonale markedet som modell. Ofte gir modelloppdragene en biinntekt, eller er kun en midlertidig inntekt.

I løpet av en arbeidsdag som modell samarbeider du gjerne med fotografer, regissører, stylister og sminkører.

Hvor jobber modeller?

Modeller jobber ofte for oppdragsgivere i klesbransjen eller andre kommersielle aktører som har behov for å markedsføre varer.

Noen modeller jobber som selvstendige næringsdrivende, men de fleste er engasjerte gjennom modellbyråer. Det er hard konkurranse om modelljobbene, og modeller som er tilknyttet et byrå vil trolig ha større sjanse til å få oppdrag. Noen, men svært få modeller, blir ansatt direkte hos større motehus og grossistfirmaer i motebransjen.

Personlige egenskaper

En modell bør være fotogen, og ha et tiltalende og ofte spesielt utseende. På samme måte som at det finnes forskjellige klær, er også modeller forskjellige. Høyde, vekt og andre preferanser varierer ut ifra oppdrag og arbeidsgiver. Du bør ha god konsentrasjon, god helse og være utholdende.

Utdanning

Det finnes ingen formell utdanning for modeller, men opplæringen foregår ofte under arbeidet. Oppdragsgivere ser ofte etter utseende, erfaring og talent. Noen modeller deltar på kurs fra private skoler og modellbyråer.

Lønn

For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.

Bedrifter

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Agder
Velg kommuner i Innlandet
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Svalbard
Velg kommuner i Troms og Finnmark
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vestfold og Telemark
Velg kommuner i Vestland
Velg kommuner i Viken