Image
Hudpleier gir behandling til kunde.

Yrkesbeskrivelse

Hudpleier

En hudpleier behandler hud og kropp, og forebygger hudproblemer.

Hudpleieren gir ansikts- og kroppsbehandling til kunder som ønsker å nyte behagelig og avstressende pleie, eller personer som har spesielle hudproblemer som eksem eller acne. Hudpleiere har praktiske ferdigheter i hud- og kroppspleie samt god kjennskap til behandlingsmetoder, produkter og apparater. Som hudpleier har du kunnskap om normal hud og kan avgjøre hvilke problemer som krever behandling av lege.

Vanlige arbeidsoppgaver for hudpleieren:

  • pleie og behandle hud og kropp
  • farge vipper og bryn
  • gi aromaterapi og kroppsmassasje
  • legge makeup og foreta fargeanalyser
  • gi cellulittbehandling
  • gi manikyr og pedikyr
  • fjerne sjenerende hårvekst

I arbeidet inngår også kundeveiledning, markedsføring og salg av kosmetikk og hudpleieprodukter.

Hvor jobber hudpleiere ?

Mange hudpleiere jobber i hudpleiesalonger, spa-sentre, parfymerier eller salgsavdelinger. Mange er selvstendig næringsdrivende med egen klinikk. Etter hvert er det også blitt vanlig å finne arbeid innenfor helsevesenet, ved institusjoner, sykehjem, bofellesskap og lignende. Hudpleiere kan jobbe som konsulenter innen kosmetikkbransjen. Andre arbeider som sminkører og maskører innen teater, film og TV.

Personlige egenskaper

Arbeidet som hudpleier krever nøyaktighet, kreativitet og estetisk sans. Som hudpleier kommer du svært nær kundene. Du må derfor være god til å kommunisere og til å skape trygghet og tillit.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Etterutdanning og kurs
Hudpleiere kan spesialisere seg innen ulike retninger av faget, for eksempel aromaterapi eller spa-behandling.

Hva jobber hudpleierfagutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tall fra høsten 2019. Forklaring til statistikken

  • 483104 - Hudpleier, Vg3

Lønn

For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.

Bedrifter

Hudpleier i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

  • 5141104 - HUDPLEIER

Sist kvalitetsikret den 19. januar 2019, av Bergen Hudpleieskole