Image
Hudpleier gir behandling til kunde.

Yrkesbeskrivelse

Hudpleier

En hudpleier fremmer sunn hud, forebygger hudproblemer og behandler hud, ansikt og kropp.

Hudpleieren gir ansikts- og kroppsbehandling som fremmer sunnhet og god hudhelse. En hudpleier har kunnskap om balansering av hudens ulike tilstander og kjenner til hudens ulike livsfaser. Hudpleieren kan tilby løsninger på hudproblemer og gi veiledning tilpasset den enkelte kundes behov basert på konsultasjon og analyse.

En viktig del av arbeidet er å forebygge ulike problemer som akne (kviser), sensitivitet, solskader, arr, tørr hud osv. og arbeide med en behandlingsplan for den enkelte kunde.

Hudpleiere bruker ulike behandlingsmetoder i hud- og kroppspleie og har god kjennskap til ingrediensteknologi og høyteknologiske apparater.

Hudpleieren har kunnskap om sammenhengen mellom livstil og hudhelse kan tilby avstressende pleie som manuell massasje og velværebehandlinger. Hudpleieren kalles også hudterapeut. En hudpleier jobber helserelatert, ofte sammen m med utøvere av andre helsefaglig yrker og vet hvilke problemer som må videresendes for behandling hos hudlege.

Vanlige arbeidsoppgaver for hudpleieren:

 • utføre helsefremmende behandling av hud og kropp
 • forebygge hudproblemer
 • veilede kunder i korrigerende behandlinger knyttet til hud og utseende
 • gi individuell produktveiledning og lage behandlingsplaner
 • gi manuell behandling som aroma- lymfe- og kroppsmassasje
 • tilby spesialbehandlinger og bruk av spesialapparater
 • gi manikyr og pedikyr
 • farge og stelle vipper og bryn
 • utføre ulike former for hårfjerning
 • utføre hygienetiltak
 • markedsføre og selge profesjonelle hudpleieprodukter

I arbeidet inngår også kundeveiledning, markedsføring og salg av kosmetikk og hudpleieprodukter.

Hvor jobber hudpleiere ?

Mange hudpleiere jobber hudpleieklinikker eller salonger, spa-sentre, men kan også jobbe i apotek, parfymerier eller nettbutikker. Mange er selvstendig næringsdrivende med egen bedrift. Hudpleiere kan også jobbe som konsulenter innen kosmetikk- og hudpleiebransjen, hos leverandører eller for produktmerker med salg og undervisning. Det har også blitt mer vanlig å jobbe i helseinstitusjoner. Andre arbeider som sminkører og maskører innen teater, film og TV, ofte i kombinasjon med etterutdanning innen hår og make up. 

Personlige egenskaper

Som hudpleier kommer du nært på ulike mennesker. Du må derfor være god til å kommunisere og kunne skape trygghet og tillit. Arbeidet som hudpleier krever nøyaktighet, kreativitet og estetisk sans.

Utdanning

Etterutdanning og kurs
Etter endt utdanning kan hudpleiere spesialisere seg innen en rekke etterutdanningskurs. Det kan være i ulike retninger innen faglige teknikker, produkter, kurs og behandlingsmetoder. Eller bygge videre på andre relaterte helse- og servicefag, eller andre fagretninger som salg, markedsføring og ledelse.

 

Hva jobber hudpleierfagutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2022. Tall fra høsten 2021. Forklaring til statistikken

 • 483104 - Hudpleier, Vg3

Lønn

For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.

Bedrifter

Hudpleier i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 5141104 - HUDPLEIER

Sist kvalitetssikret den 19. januar 2019, av Bergen Hudpleieskole