Image
Frisør klipper kunde.

Yrkesbeskrivelse

Frisør

Som frisør klipper og styler du kundene. Du kan også gi råd og veiledning om hårfasonger og produkter.

En frisør klipper og styler kunders hår både til hverdag og spesielle anledninger. Frisøren gir råd og veiledning ut fra kundens ønsker og behov.

Vanlige arbeidsoppgaver for frisøren:

 • veilede kundene om hårfasong og produkter
 • vaske, klippe, farge, permanentbehandle og føne hår
 • utvikle nye aktuelle frisyrer for hverdag og fest
 • pleie hår og hodebunn
 • klippe skjegg
 • legge make-up
 • markedsføre og selge aktuelle produkter

Som frisør jobber du tett på kundene, og det å ha god kommunikasjon med kunden er en vesentlig del av jobben.

Hvor jobber frisører ?

De fleste frisører jobber i frisørsalonger. Noen frisører velger etter hvert å starte opp sin egen frisørsalong. Andre kan være tilknyttet teater, film eller tv.

Personlige egenskaper

En frisør må være nøyaktig i arbeidet sitt. Du må være serviceinnstilt og ha gode kommunikasjonsevner. Videre må du ha god sans for stil, form og farge. På grunn av mye kjemikalier i jobben bør du ikke ha følsom hud eller slite med allergier.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i frisørfaget. Les mer om mesterutdanning.

Hva jobber frisørutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tall fra høsten 2019. Forklaring til statistikken

 • 483101 - Damefrisørfaget, VK II
 • 483106 - Frisørfaget, Vg3 (gammel ordning)
 • 483102 - Frisørutdanning, videregående, avsluttende utdanning
 • 483103 - Herrefrisørfaget, VK II

Bedrifter

Frisør i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 5141105 - DAMEFRISØR
 • 5141103 - FRISØR
 • 5141110 - FRISØRMESTER
 • 5141106 - HERREFRISØR

Sist kvalitetsikret den 22. mai 2019, av Fagforbundet Frisørenes Fagforening, Fagforbundet Frisørenes fagforening, Opplæringsansvarlig Fagforbundet Frisørenes Fagforening