Hvorfor valgte du å bli modell? 

– Jeg elsket og elsker mote, men som ung tenkte jeg aldri på at jeg skulle bli modell. Etter videregående begynte jeg å blogge og var aktiv med bilder av meg selv på Instagram. Da jeg flyttet til Oslo for å studere, begynte jeg å knytte kontakter i motebransjen. Etter hvert ble jeg spurt om å gjøre diverse shoots, og merket at jeg trivdes med modelljobbene. Jeg forsøkte et par år å komme i kontakt med de store modellbyråene. En dag lyktes jeg. Jeg kom igjennom det trange nåløyet og ble modell for Team Models. Underveis hadde jeg forstått at modellyrket kunne bli en business og en del av karrieren min. Og ikke bare det, men også en kreativ, leken prosess hvor jeg kunne gi av meg selv. Som 21-åring startet jeg relativt sent i dette yrket og nå er jeg blant de eldste unge på fotoshoots. Jeg ønsker å jobbe mer internasjonalt, og også å gjøre mer runway. Jeg har tatt en master og har flere bein å stå på, så jeg vil bare gjøre så mange artige modelljobber jeg kan enn så lenge.

Image
En kvinne med svart, krøllete hår i hestehale, ikledd en hvit lang kjole står midt i et hvitt rom. Hun har hånden på hoften og ser mot kamera.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsøktene varierer veldig og en dag kan være alt fra en time til veldig lange dager. Jeg er en kommersiell modell som betyr at jeg for det meste jobber i studio eller på kampanjer med visning av klær. Team Models tar kontakt med meg og spør om jeg er ledig. Det kan være tilbud om jobber på veldig kort varsel. I går fikk jeg for eksempel en forespørsel om en to dagers jobb fra i morgen.

Byrået blir kontaktet av kunden og sender forslag til modeller til kunden. Når jobben er i boks, møter jeg opp, blir sminket for å få det utseende stylisten, klesmerket og fotografen ønsker. Jeg bruker øynene og ansiktet mitt for å prøve og skape det rette uttrykket. Det er egentlig veldig gøy å jobbe sammen med fotograf og teamet om å skape noe sammen.

Å jobbe med mote er utfordrende fordi jeg bruker både kropp og ansikt foran kamera. Det er mange forskjellige forespørsler og ingen jobber er like. Det ekstreme er å bli fotografert i hundre forskjellige kjoler i løpet av en dag. Det kan være krevende å holde energien oppe gjennom hele dagen og jeg må være like proff om det er kjole nummer en eller nummer 98. Et nydelig kompliment å få høre at det er herlig at jeg klarte å holde energien oppe gjennom hele dagen. Andre dager varierer fra to til fem antrekk.

Jeg tenker at jeg må være åpen og forholde med til hvilket uttrykk jeg skal gi. I løpet av en dag er det stadig noen borte i meg, sminker meg, fikser håret og holder på. Vi er ofte flere modeller på samme shoots og jeg blir god på å vente.

Det er gode penger i modellyrket, men antall oppdrag er varierende og det gjelder ofte å hive seg rundt og hoppe på de tilbudene jeg får.

Selv er jeg en multitasker som kombinerer det å være modell, influenser og journalist. Under fashion week er det mye jobb. Jeg vil gjerne gå visninger og håper å få mer jobb på catwalken i framtiden.

Hva kreves for å kunne jobbe som modell? 

– Det er ingen utdanning for modellyrket. Du kan lære mye teknisk kunnskap av agenten og byrået ditt. Selv kan du trene foran speilet, bli kjent med deg selv og ditt utseende. Du må vite hvordan du ser ut for fotografen, og det uten å se i et speil.

Yrket og motebransjen er under forandring og i dag er det større søkelys på å bruke ulike størrelser og høyder enn tidligere. 

Det dreier seg også mye om utstråling – og å ha en slags It-faktor. Å være vakker er mye forskjellig. Mange modeller er fascinerende, fordi de har et eller annet unikt preg som gjør de superkule. Personlig tror jeg det kreves en stor dose selvtillit for å trives som modell.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Ikke alt er glamorøst. Du må virkelig ville bli modell og tørre å by på deg selv. Du må gjerne være litt leken og kreativ og ta ting på strak arm. Det kan være hard jobbing og det krever stor innsats. Du må like å møte mennesker, mange mennesker – fordi du jobber med nye folk hver gang. Det passer kanskje ikke hvis du er for sårbar. Du må kunne tåle kritikk og ikke ta det personlig. Noen ganger blir man på en måte et objekt. Det kan være små ting i en hektisk dag som setter en ut. En bemerkning som at denne kjolen passer ikke på henne, kan føles sårt. Det gjelder å kunne skille mellom seg selv og utseende. Man blir også gjerne invitert på casting. Der kan det være en lang kø av håpefulle og man må tåle et avslag.

Jeg føler at jeg hadde funnet litt ut av meg selv før jeg begynte som modell, og er glad for det.

Hva liker du best med å være modell? 

– Det jeg liker best er å kunne være mange utgaver av meg selv. Samspillet med fotografen og det å kunne jobbe kreativt med å bruke både kropp og ansikt er en stor og morsom utfordring.

Hva liker du minst?

– Når vi er et dårlig team. Da kjenner jeg på følelsen av å være leid inn på grunn av utseende. Da kan dagene bli lange.

Image
En kvinne med svart, krøllete hår holder en gullfarget veske i hendene. Hun smiler og har øynene lukket. Bakgrunnen er hvit.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Selv kombinerer jeg modellyrket med også å være influenser og journalist. Jeg tenker at som modell, vil man også kunne gå over til flere andre jobber i motebransjen. For eksempel agent i modellbyrå, eller fotograf om man også tar en del bilder.

Mange modeller som gjør det bra, blir kjent og kan bruke navnet sitt til noe mer. Det er alt fra politisk aktivisme til å starte opp et eget merke.

Hvilke gode råd kan du gi til de som drømmer om en modellkarriere?

– Pass på deg selv. Det er lett å gå seg litt vill og man kan bli dratt i mange retninger. Motebransjen blir ofte kritisert for mye usunt, og jeg erfarer at mye av det kan være sant. Å jobbe med et byrå du kan stole på som kan støtte deg, mener jeg er viktig. Samtidig må du ha det gøy og ikke tenke at det er sykt seriøst om du går opp eller ned to kilo.

Hva tjener man som modell?

– Mange modelljobber er veldig godt betalt, men lønnen avgjøres av mye forskjellig. For eksempel hva bildene skal brukes til, i hvilket format – skal det på en plakat eller i et magasin, eller skal det brukes i reklame i to år fremover? Det er vanskelig å si hvor mye en modell tjener. Det spriker veldig og veldig mange har en annen jobb ved siden av

Hvordan er sjansene for å få jobb som modell?

– Det kommer an på trender og sesong. Det er en hard bransje med stor konkurranse og derfor synes jeg det er ekstra stas å få jobber. Har du et byrå i ryggen er sjansene større. Du må nok tåle mange avslag, men stå på!

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
For meg er det å være modell en kreativ, leken prosess hvor jeg gir av meg selv.
Antall oppdrag er varierende, og det gjelder ofte å hive seg rundt og hoppe på de tilbudene jeg får.