Slakter skjærer kjøtt
Yrkesbeskrivelse

Slakter

favoritt ikon

Slaktere avliver dyr og klargjør skrottene for videre bearbeiding.

Som slakter tar du imot dyret på slakteriet og er med på hele prosessen med avlivning. Avlivningen ender med at den ferdige skrotten sendes videre i produksjonskjeden.

Slakteren legger grunnlaget for kvaliteten i alle videre ledd av kjøttproduksjonen fra båsen til bordet.

Vanlige arbeidsoppgaver for en slakter:

  • mottak, driving, oppstalling og avliving av dyr
  • gjennomføring av slakteprosessen på en faglig korrekt måte
  • klargjøring av skrottene for videre bearbeiding
  • uttak og behandling av biprodukter
  • bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr

Moderne slaktere er underlagt strenge etiske og hygieniske krav, som du må ha kunnskap om. Du må også ha kunnskap om dyrenes naturlige instinkter og bevegelsesmønster, gode kunnskaper innen anatomi, samt ha godt håndlag. 

Siden slakteren benytter ulike håndverktøy og maskiner, er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS.

Yrket innebærer en del tunge løft, så du bør være i god fysisk form.

Hvor jobber slaktere?

Som slakter kan du jobbe i moderne slakterier eller andre deler av kjøtt- og matbransjen.

Personlige egenskaper

Som slakter må du være ansvarsbevisst og kunne arbeide raskt og nøyaktig. 

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Se beskrivelse og oversikt over utdanninger :

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i slakterfaget. Les mer om mesterutdanning

Hva jobber slakterutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Hva er de vanligste utdanningene for slaktere?

Fast ansatte i Norge med dette yrket har følgende utdanninger:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Lønn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Slakter, fiskehandler
Heltid
Alle sektorer
1 470 personer
270 personer
1 200 personer
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
34 790 kr
31 570 kr
35 880 kr
417 480 kr
378 840 kr
430 560 kr
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
35 480 kr
32 470 kr
36 510 kr
425 760 kr
389 640 kr
438 120 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
36 280 kr
32 320 kr
37 180 kr
435 360 kr
387 840 kr
446 160 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
38 180 kr
34 030 kr
39 120 kr
458 160 kr
408 360 kr
469 440 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Alle sektorer
1 545 personer
513 personer
1 032 personer
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
32 960 kr
30 500 kr
34 690 kr
395 520 kr
366 000 kr
416 280 kr
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
33 350 kr
30 500 kr
35 290 kr
400 200 kr
366 000 kr
423 480 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
35 340 kr
32 220 kr
36 860 kr
424 080 kr
386 640 kr
442 320 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
37 050 kr
33 490 kr
38 790 kr
444 600 kr
401 880 kr
465 480 kr
Slakter, fiskehandler
Heltid
Privat
1 470 personer
270 personer
1 200 personer
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
34 790 kr
31 570 kr
35 880 kr
417 480 kr
378 840 kr
430 560 kr
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
35 480 kr
32 470 kr
36 510 kr
425 760 kr
389 640 kr
438 120 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
36 280 kr
32 320 kr
37 180 kr
435 360 kr
387 840 kr
446 160 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
38 180 kr
34 030 kr
39 120 kr
458 160 kr
408 360 kr
469 440 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Privat
1 541 personer
513 personer
1 028 personer
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
32 950 kr
30 500 kr
34 690 kr
395 400 kr
366 000 kr
416 280 kr
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
33 340 kr
30 500 kr
35 310 kr
400 080 kr
366 000 kr
423 720 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
35 340 kr
32 220 kr
36 870 kr
424 080 kr
386 640 kr
442 440 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
37 050 kr
33 490 kr
38 800 kr
444 600 kr
401 880 kr
465 600 kr

Bedrifter

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Agder
Velg kommuner i Innlandet
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Svalbard
Velg kommuner i Troms og Finnmark
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vestfold og Telemark
Velg kommuner i Vestland
Velg kommuner i Viken

Andre yrker

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdretter

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologer studerer én- og fåcellede organismer slik som bakterier, sopp, virus og amøber.

Hovmester som viser gjester til bordet

Hov­mester

Hov­mesteren passer på at gjestene blir tatt imot på en skikkelig måte, og at de får den servicen de skal ha.

Bonde bak gjerde med kyr i bakgrunnen.

Bonde

Som bonde er du selvstendig næringsdrivende og driver din egen gård.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du mennesker til en bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg.

Kvinnelig bonde mater sauer

Agronom

Agronomer arbeider med driften av en gård.

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartendere jobber med å lage og servere drikkevarer.

Konditor pynter kake

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.