Slakter skjærer kjøtt
Yrkesbeskrivelse

Slakter

favoritt ikon

Slaktere avliver dyr og klargjør skrottene for videre bearbeiding.

Som slakter tar du imot dyret på slakteriet og er med på hele prosessen med avlivning. Avlivningen ender med at den ferdige skrotten sendes videre i produksjonskjeden.

Slakteren legger grunnlaget for kvaliteten i alle videre ledd av kjøttproduksjonen fra båsen til bordet.

Vanlige arbeidsoppgaver for slakteren er:

  • mottak, driving, oppstalling og avliving av dyr
  • gjennomføring av slakteprosessen på en faglig korrekt måte
  • klargjøring av skrottene for videre bearbeiding
  • uttak og behandling av biprodukter
  • bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr

Moderne slaktere er underlagt strenge etiske og hygieniske krav. I det daglige arbeidet benytter slakteren ulike verktøy og tekniske hjelpemidler.

Hvor jobber slaktere?

Som slakter kan du jobbe i moderne slakterier. Det er 65 slakterier spredt over hele landet. Med kjøttfaglig utdanning kan du også jobbe i andre deler av kjøttbransjen. Med mesterbrev åpner det seg flere jobbmuligheter innen matområdet.

Personlige egenskaper

Som slakter må du kunne arbeide raskt og nøyaktig. Slakting av dyr krever en etisk grunnholdning. Som slakter må du ha kunnskap om dyrenes naturlige instinkter og bevegelsesmønster, gode kunnskaper innen anatomi, samt ha godt håndlag. Arbeidet i slakterier utføres for det meste stående, og arbeidet er noe fysisk krevende.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Se beskrivelse og oversikt over utdanninger :

Er du voksen og vil ta fag- eller svennebrev? Har du nok yrkeserfaring, kan du ta fag- eller svennebrev som praksiskandidat. Les mer om praksiskandidatordningen her.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i slakterfaget. Les mer om mesterutdanning

Hva jobber slakterutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Hva er de vanligste utdanningene for slaktere?

Fast ansatte i Norge med dette yrket har følgende utdanninger:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Lønn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Slaktere, fiskehandlere
Deltid
Alle sektorer
1 434 personer
318 personer
1 116 personer
217 kr
189 kr
221 kr
35 200 kr
30 570 kr
35 870 kr
422 400 kr
366 840 kr
430 440 kr
217 kr
189 kr
221 kr
36 090 kr
31 370 kr
36 790 kr
433 080 kr
376 440 kr
441 480 kr
226 kr
203 kr
232 kr
36 590 kr
32 870 kr
37 540 kr
439 080 kr
394 440 kr
450 480 kr
226 kr
203 kr
232 kr
38 430 kr
34 640 kr
39 390 kr
461 160 kr
415 680 kr
472 680 kr
Slaktere, fiskehandlere
Heltid
Alle sektorer
1 541 personer
379 personer
1 162 personer
192 kr
177 kr
200 kr
31 130 kr
28 690 kr
32 480 kr
373 560 kr
344 280 kr
389 760 kr
192 kr
177 kr
200 kr
31 300 kr
28 690 kr
32 810 kr
375 600 kr
344 280 kr
393 720 kr
199 kr
173 kr
207 kr
32 190 kr
28 080 kr
33 540 kr
386 280 kr
336 960 kr
402 480 kr
199 kr
173 kr
207 kr
33 760 kr
29 090 kr
35 290 kr
405 120 kr
349 080 kr
423 480 kr
Slaktere, fiskehandlere
Deltid
Privat
1 425 personer
315 personer
1 110 personer
216 kr
188 kr
221 kr
35 050 kr
30 530 kr
35 870 kr
420 600 kr
366 360 kr
430 440 kr
216 kr
188 kr
221 kr
35 940 kr
31 350 kr
36 800 kr
431 280 kr
376 200 kr
441 600 kr
226 kr
203 kr
232 kr
36 580 kr
32 810 kr
37 550 kr
438 960 kr
393 720 kr
450 600 kr
226 kr
203 kr
232 kr
38 420 kr
34 600 kr
39 410 kr
461 040 kr
415 200 kr
472 920 kr
Slaktere, fiskehandlere
Heltid
Privat
1 541 personer
379 personer
1 162 personer
192 kr
177 kr
200 kr
31 130 kr
28 690 kr
32 480 kr
373 560 kr
344 280 kr
389 760 kr
192 kr
177 kr
200 kr
31 300 kr
28 690 kr
32 810 kr
375 600 kr
344 280 kr
393 720 kr
199 kr
173 kr
207 kr
32 190 kr
28 080 kr
33 540 kr
386 280 kr
336 960 kr
402 480 kr
199 kr
173 kr
207 kr
33 760 kr
29 090 kr
35 290 kr
405 120 kr
349 080 kr
423 480 kr

Bedrifter og opplæringskontor

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Akershus
Velg kommuner i Aust-Agder
Velg kommuner i Buskerud
Velg kommuner i Finnmark
Velg kommuner i Hedmark
Velg kommuner i Hordaland
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oppland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Sogn og Fjordane
Velg kommuner i Telemark
Velg kommuner i Troms
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vest-Agder
Velg kommuner i Vestfold
Velg kommuner i Østfold

Andre yrker

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartendere jobber med å lage og servere drikkevarer.

Konditor pynter kake

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

Kvinnelig kokk på kjøkkken.

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lager mat ved institusjoner som sykehus, eldresentre og fengsler.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdretter

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

En baker viser fram bakverket sitt.

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologer studerer levende organismer slik som bakterier, sopp, virus og celler.

Hovmester som viser gjester til bordet

Hov­mester

Hov­mesteren passer på at gjestene blir tatt imot på en skikkelig måte, og at de får den servicen de skal ha.

Bonde bak gjerde med kyr i bakgrunnen.

Bonde

Som bonde er du selvstendig næringsdrivende og driver din egen gård. Du kan være bonde på heltid eller i kombinasjon med annet yrke.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du mennesker til en bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg.