Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid hatt interesse for mat og matvarer. Da jeg som ung gutt begynte som hjelp i faget, var det vanlig å reise rundt å slakte dyr hjemme hos folk. Jeg likte jobben og tok fagbrev i slaktefaget. Det er dette jeg stort sett har drevet med i min yrkeskarriere. Jeg synes det er et interessant yrke med slakting, nedskjæring og produksjon.

Image
Kjøttskjærer Jan Morten Kampesveen skjærer ned kjøtt.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Vi begynner på jobb klokken åtte og går i gang med enten slakting eller nedskjæring av det vi har fått inn. Andre dager produserer vi pølser, hamburgere, kjøttdeig og andre kjøttprodukter som vi selger i butikkdelen av slakteriet. Siden dette er et lite slakteri, så har vi varierte arbeidsoppgaver. Vi henter dyrene i fjøsene, veier de, avliver de, slakter de og skjærer de ned. Vi gjør hele prosessen og har også butikkdelen, som er åpent noen timer fredager og lørdager. Tidligere gjorde jeg også en del kontorarbeid, men det er det andre som tar seg av nå.

Vi driver også med produktutvikling for å finne nye gode oppskrifter på for eksempel hamburgere, pølser og lignende. Og det er morsomt når vi treffer med gode produkter som blir populære og selger godt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Først og fremst må du ha interesse for faget. Videre må du ha fagbrev i kjøttskjærerfaget. Dette er en fysisk jobb som krever at du er i god form. Vi har mange gode hjelpemidler som gjør jobben lettere, men det er likevel fysisk tungt arbeid.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Du må ha god fysikk for å klare å jobbe i denne bransjen. Du må heller ikke være redd å ta i et tak når det trengs. Det er stor variasjon i kjøttskjærerfaget, de tyngste oppgavene er grovskjæring, mens finskjæring, finstykk og produksjon ikke er like fysisk krevende.   

Hva liker du best med yrket ditt?

– Vi har et lite slakteri med butikk som gjør at vi treffer mange koselige og hyggelige kunder. Jeg trives også veldig godt med de jeg jobber sammen med, vi har det morsomt på jobb. Her er vi så heldige at vi kan jobbe etter vårt eget tempo, som gjør at jeg trives godt i jobben. 

Vi bruker gode råstoffer uten tilsetningsstoffer som gir bedre smak og kvalitet, og det føles godt å selge gode kvalitetsprodukter til kundene våres. Det er en trend nå at kunder søker mat med høy kvalitet, og jeg håper det kommer enda flere småslakterier og andre produsenter som selger direkte til kunder, uten noen mellomledd. Et godt eksempel er REKO-ringene på Facebook hvor produsenter og kunder finner hverandre, og kan handle direkte med hverandre.

En annen og veldig viktig del er at mange småprodusenter bruker gamle oppskrifter som ellers ville gått tapt om det kun var store industrier som drev i fagfeltet. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er ikke alltid like lett å hente dyr hvor vi ser eierne har nært forhold til dyrene. Da hender det at det er noen tårevåte avskjeder som ikke gjør det lett for oss å ta inn dyrene. 

Image
Kjøttskjærer Jan Morten Kampesveen henter kjøtt som skal skjæres ned.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– De som liker å bruke kroppen og som har driv i kroppen. Det er som tidligere nevnt en fysisk jobb. Jeg tror også at om du skal trives i denne bransjen, må du ha interesse for mat og matproduksjon. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det er mye forskjellig du kan jobbe med. Du kan drive med produktutvikling, du kan gå inn i lederstillinger i slakterier. Som kjøttskjærer har du gode kunnskaper om kjøptt og kan også jobbe som kokk. Du kan også videreutdanne deg til matkontrollør. Dette er bare noen eksempler på veldig mange forskjellige jobber du kan ha i denne bransjen. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror årslønnen ligger på rundt 500–600 000 kroner.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode sjanser, det tror jeg. De aller fleste som har fagbrev får jobb raskt. Jeg vet at de store slakteriene tar inn lærlinger for å sikre at de har kvalifisert arbeidskraft. 

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
De aller fleste som har fagbrev får jobb raskt.
Dette er en fysisk jobb som krever at du er i god form.
Det er en trend nå at kunder søker mat med høy kvalitet og jeg håper det kommer enda flere småslakterier og andre produsenter som selger direkte til kunder