Georgios Pasparakis

YrkesintervjuKjøkkensjef favoritt ikon

At gjestene liker maten og har en god opplevelse er det viktigste for kjøkkensjef Georgios Pasparakis.

Georgios Pasparakis
56 år
Kjøkkensjef
Georgios Kjellar, Volda

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid likt å lage mat og har drømt om å drive en restaurant. Jeg er fra Kreta og før jeg flyttet til Norge hadde jeg egen kafe der som jeg drev i 16 år. Da jeg kom til Norge så jeg at et lokale var ledig og da bestemte jeg meg for å åpne en restaurant her.

fullsizeoutput_27e9.jpeg

Kjøkkensjef Georgios Pasparakis lager mat ved komfyren.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag er veldig lang, gjerne opp mot 10 timer hver dag. Kokkeyrket er krevende fordi det er lange arbeidsdager og mye som skal gjøres. Mat må lages, man må gjøre oppvask og man må forberede seg før man åpner restauranten.

I tillegg har jeg ansvaret for innkjøp og planlegging av varer som vi skal bruke i restauranten. Samtidig driver jeg restauranten så det er mye å holde styr på når noen bestiller bord, når de ankommer restauranten og alt som skjer når de er her. 

Det viktigste i løpet av en arbeidsdag er å holde god hygiene og sørge for at gjestene er fornøyde og forlater restauranten med en god opplevelse.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves at du er nøyaktig, er glad i å lage mat og orker å jobbe hardt. Samtidig er det viktig å sette gjestene høyest og gjøre alt for at de skal få en god matopplevelse.

I tillegg bør man ha formell kokkeutdannelse for å lære faget ordentlig og gjøre det lettere å få jobb.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for folk som ikke liker lange og harde dager. I tillegg må du like å lage mat. Hvis du ikke gjør det er nok ikke restaurantbransjen noe for deg. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best ved å være kjøkkensjef er når gjestene er fornøyde med maten og opplevelsen de har fått i restauranten.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst er at det er så lange og ugunstige arbeidsdager.

fullsizeoutput_27ed.jpeg

Kjøkkensjef Georgios Pasparakis henter råvarer i kjøleskapet.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som er liker å lage mat og skape en god opplevelse for gjestene som kommer for å spise maten du lager.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan drive egen restaurant sånn som jeg gjør. Det er også mulig å reise verden rundt for å jobbe på ulike restauranter og lære nye måter å lage mat på.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Gjennomsnittslønnen for en sjefkokk i alle sektorer er 430 000 kroner i året.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Sjansene er gode. Har du fagbrev som kokk er det muligheter. Samtidig er det alltid mulig å starte noe selv hvis man ønsker det sånn som jeg har gjort.

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

    • Man bør ha en formell kokkeutdannelse for å lære faget ordentlig.
    • En vanlig arbeidsdag er veldig lang, gjerne opp mot 10 timer hver dag.

Yrkesbeskrivelser