Kjøkkensjef

– Du må ha tålmodighet og lidenskap for faget, det er viktig i denne bransjen, sier Marko.
Mann som kjøkkensjef
Marko Jevremovic, 47 år
Kjøkkensjef
Deja Vu Delikatesse AS
«Du må forvente det som er uforventet. »
― Marko Jevremovic
Tekst og foto:
Kathrine Vikne Holth
Publisert: 23.01.2025
«Du må forvente det som er uforventet. »
― Marko Jevremovic
«I starten av min kokkekarriere jobbet jeg tre måneder gratis, 16 timer om dagen i Danmark for å bygge meg den erfaringen jeg trengte.»
― Marko Jevremovic

Hvorfor valgte du å bli kjøkkensjef?

– Jeg valgte ikke å bli kjøkkensjef, yrket valgte meg. Jeg gikk kokkelinjen på videregående skole, men så ønsket jeg ikke det allikevel. Jeg valgte heller å begynne på en ny retning på universitetet for å utdanne meg til historielærer. 

Men livet tok en annen vending og jeg kom meg rask tilbake på kjøkkenet. Det har vel egentlig alltid ligget i familien, jeg kommer fra en kultur der vi er mange samlet rundt bordet og deler matgleden. Mine besteforeldre var bønder, så gode råvarer har alltid vært viktig.

Image
Kjøkkensjef filetrerer dagsfersk fisk

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det kommer an på dagen og klokkeslettet. Ved spesielle anledninger kan jeg jobbe opptil 1216 timer om dagen. Jeg kommer alltid veldig tidlig på jobb. Det første jeg starter med er å gå igjennom forberedelsene som skal gjøres den dagen. Deretter organiserer jeg rundt på kjøkkenet, kokken kommer som regel mellom kl. 0910 på morgningen. 

Mine oppgaver er primært å organisere tapas, catering, en del papirarbeid på kveldstid etter ungene har lagt seg, planlegge neste uke og kanskje printe ut noen nye menyer. Det er alltid noe å gjøre. 

Du må forvente det som er uforventet. Vi  holder åpent seks dager i uken og er travle seks dager i uken. Det er alltid kunder. Vi har åtte ulike salater som er veldig populære, det er kanskje noe av det vi er mest kjent for. Vi selger også mye fisk og tapas, for å nevne noe.  

Hva kreves for å kunne jobbe som kjøkkensjef?

– Det viktigste er at du er lærevillig og glad i å kokkelere. Selvsagt vil det hjelpe med god erfaring og fagbrev, da er du nok med engang mer attraktiv, på en annen side, er det viktigste at du vil jobbe og lære ny kunnskap hver dag. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må ha tålmodighet og lidenskap for faget, det er viktig i denne bransjen. Du jobber med service, andre kollegaer og det kan til tider bli mye kaos og mange bestillinger på samme tid. Da er tålmodighet din en stor fordel og god egenskap å ha. Det er også viktig med organisering, har du ikke det er det vanskelig å drive og jobbe på et kjøkken. Jo flere kokker, jo mere søl er et ordtak, dette gjelder rent praktisk også. 

Kort sagt, hvis du ikke er interessert i å lære og ikke takler stress kan denne bransjen være utfordrende. I starten av min kokkekarriere jobbet jeg 3 måneder gratis, 16 timer om dagen i Danmark for å bygge meg den erfaringen jeg trengte. 

Ikke gå inn med utgangspunktet om at du kan og vet alt, vær ydmyk, det er mye nytt og spennende der ute. 

Hva liker du best med å være kjøkkensjef?

– Mat er det beste med dette yrket. Jeg er på mitt beste når jeg er alene med maten og råvarene. Da jobber jeg best og leverer best. Jeg har en visjon i livet, og det er at ingen retter skal nødvendigvis være like. Vi mennesker er ikke like, poteter har ikke samme størrelse, derfor er jeg opptatt av at utseende til maten jeg serverer, ikke skal være likt. 

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst er drama. Det blir alltid litt av det på jobb da det er mange som jobber sammen, det er høyt tempo og stress. Da må jeg være den voksne og sørge for at alt går som det skal og at alle ansatte føler seg godt ivaretatt. 

Image
Mann i med skjegg i svarte kokkeklær legger opp pasta på en tallerken

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe for leverandører, både store og små eller du kan eie noe eget. Mange ønsker å starte for seg selv, men for meg blir det mer business enn kokkelering. 

Hva tjener en kjøkkensjef?

– Det er vanskelig å si. Alt kommer an på erfaring og ansiennitet, altså hvor lenge du har vært ansatt et sted og om du eventuelt har fagbrev, utdanningen for denne bransjen. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som kjøkkensjef?

– I dag er det få ansatte med mye erfaring og utdanning, så jo mer erfaring du har, jo mer attraktiv blir du. Men, du vil alltid få jobb! Det tar tid å bli god, men alle starter et sted. 

Tilhørende utdanninger

Kokkfag

Du lærer å tilberede mat på ulike typer serveringssteder.

Finn studier
Ernæringskokkfaget

Du lærer om valg av råvarer og tilberedning av ernæringsriktig mat og spesialkost, i tråd med nasjonale, samiske og internasjonale mattradisjoner og trender.

Finn studier