Guide

– Mange ser nok på museer og guidete turer som noe kjedelig, og det vil jeg prøve å gjøre noe med, sier Jann-Erik.
En mann med et langt skjegg. Han har på seg en mørk jakke og t-skjorte, samt en mørk caps og briller. Mannen står foran en rød vegg.
Jann-Erik Johansen, 44 år
Guide
Østfoldmuseene, avdeling Borgarsyssel museum
«Det er mange historiske kirsebær som folk ikke kjenner til, som er morsomt å fortelle om. »
― Jann-Erik Johansen
Tekst og foto:
Ingrid Nøstdal
Publisert: 12.02.2025
«Det er mange historiske kirsebær som folk ikke kjenner til, som er morsomt å fortelle om. »
― Jann-Erik Johansen
«Jeg synes det er spennende å legge opp taktikken for at en omvisning skal oppleves som interessant. »
― Jann-Erik Johansen

Hvorfor valgte du å bli guide?

Fra tidlig alder var jeg opptatt av historiske gjenstander, og allerede som 9-åring drømte jeg om å bli arkeolog. Derfor trives jeg godt med å jobbe som guide på museum. Jeg synes også det er veldig givende å formidle og lære bort. Det er mange historiske kirsebær som folk ikke kjenner til, som er morsomt å fortelle om. 

Image
En mørkkledd mann med langt skjegg, briller og hatt står foran et rødt trehus. Han snakker til en gruppe ungdommer.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Jeg jobber 50 prosent som formidler eller guide ved Borgarsyssel museum i Sarpsborg, og så jobber jeg 50 prosent med å forvalte og vedlikeholde Østfoldmuseenes arkeologiske gjenstander. 

På museet varierer det veldig hva jeg jobber med. Det er ikke lenge siden det var Halloween, og i forbindelse med det hadde vi foredrag, omvisning og utstilling i ett. 

Akkurat nå jobber jeg med et julemarked vi skal ha her på museet. Det er en rekke folk som skal komme til oss for å stille ut varene sine slik at folk kan kjøpe dem. Det er en del logistikkarbeid der vi blant annet må finne ut hvor utstillerne skal stå, og vi må finne praktiske løsninger i forhold til strøm og lignende.

I løpet av hele året har jeg ansvar for det vi kaller «barnesyssel», som er ulike aktiviteter for barn på museet. Forrige sommer hadde vi «sommersyssel» for første gang. Det var et gratistilbud for barn på 4.-7. trinn med til sammen fire uker sommerskole. Det var 25 unger per uke. 

Vi hadde ulike aktiviteter hver dag. Uka startet med at vi gikk «tusenårsstien», en sti Sarpsborg kommune satt opp i 2016 da Sarpsborg hadde tusenårsjubileum. Underveis på stien er det en rekke plakater med informasjon, og vi stoppet ved hver plakat slik at jeg kunne fortelle om innholdet. Videre i uka hadde vi blant annet gammeldags skole der deltakerne skulle lære å skrive med blekkpenn, de fikk lage vikingskjold eller vikingveske, og vi hadde gammeldagse barneleker. Dette kunne vi arrangere ved hjelp av støtte fra flere forskjellige stiftelser. Det ble veldig populært, og det blir samme opplegg neste sommer.

To-tre ganger i måneden kommer det skoler som vil ha omvisning på museet. Jeg guider alle klassetrinn. Det varierer mye hva de ønsker å se, så jeg må planlegge ut fra det. Det kan ta nesten en uke å lage et nytt foredrag eller en guidet tur. Etter mange år i denne jobben har jeg vel 10-11 ulike guidete turer i repertoaret, men som nyansatt brukte jeg mye tid på å planlegge ulike omvisninger. Det er en egen kunst å finne ut hva som er viktig å ha med. Jeg guider også voksne. I sommersesongen har vi en liten omvisning hver dag. Da er de vanligste gjestene pensjonister og barnefamilier.  

Hva kreves for å kunne jobbe som guide?

Det varierer veldig ut fra hvor du jobber, og hva slags omvisninger du skal ha. I Oslo er det en egen sertifisering for såkalte «Osloguider». På museet der jeg jobber, har vi flere guider i sommersesongen uten formell utdannelse, men som får opplæring gjennom oss. Å være en god guide handler mye om personlige egenskaper.

Ellers finnes det nok mange historikere, antropologer og arkeologer blant de som jobber som guider. Alle disse retningene kan være naturlige veier inn i dette yrket. Jeg pleier å si at en historiker kan fortelle hvor det har bodd folk, en antropolog kan fortelle hvorfor de har bodd der, og en arkeolog kan fortelle hvordan de har bodd.

Selv om jeg fra liten av hadde en interesse for arkeologi, hadde jeg flere andre yrker før jeg gikk i den retningen. Etter at jeg fikk problemer med ryggen, fant jeg ut at jeg måtte slutte å jobbe med kroppen og begynne å jobbe med hodet. Jeg tok jeg en bachelor i arkeologi og konservering. Deretter søkte jeg jobb her på museet. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

- Hvis du er innadvendt og misliker folk, passer ikke dette yrket for deg. Det passer for dem som ikke er redd for å by på seg selv og som er glad i historie. Du må være vitebegjærlig. Og så er det viktig at du er klar i talen slik at du får fram budskapet.

Hva liker du best med å være guide?

Jeg liker veldig godt å se at jeg klarer å fange interessen til noen. Mange ser nok på museer og guidete turer som noe kjedelig, og det vil jeg prøve å gjøre noe med. Jeg vil ikke at det skal være en kjedelig interaksjon med gjestene, og jeg synes det er spennende å legge opp taktikken for at en omvisning skal oppleves som interessant.  

Hva liker du minst?

Det kan oppleves som leit hvis tilhørerne mister interesse. Det er ikke alltid det er like lett å engasjere alle skolelever.

Image
Ei dame og en mann står ute og snakker sammen. I bakgrunnen er en brun bygning. Dama har blå, lang boblejakke og lyst hår. Mannen har mørke klær, hatt, briller og langt skjegg.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

Du kan jobbe som guide på en rekke ulike steder og innenfor en rekke ulike områder. Selv blir jeg av og til hyret inn til private oppdrag for blant annet historielag og ulike interesseorganisasjoner. For eksempel har jeg holdt en del juleforedrag der jeg tar for meg historien til julefeiringen, fra vikingtiden og fram til i dag.

Hva tjener en guide?

Det varierer. Jeg får en fast lønn for arbeidet jeg gjør for museene. For guidete oppdrag opererer mange med en pris på 1500 kroner for en omvisning på 45 minutter om et kjent tema, og 3000 kroner hvis man må lage noe nytt. Mye handler om hva folk er villig til å betale. I Osloområdet kan man nok få mer.

Hvordan er sjansene for å få jobb som guide?

Markedet er nokså mettet, så jeg tror det er vanskelig å få fast jobb. Staten setter av mindre penger til kultur, og det merker vi. Her hos oss er det ansettelsesstopp, så hvis noen slutter, kan vi ikke ansette nye. Vi har også måtte redusere åpningstidene. Men å få enkeltoppdrag eller å bli ansatt innenfor en periode, trenger ikke være så vanskelig. På museet ansetter vi flere verter eller guider til sommersesongen. Noen av de som blir ansatt, jobber også utover året. 

Tilhørende utdanninger

Reiselivsfaget

Du lærer om å legge grunnlaget for yrkesutøvelse knyttet til det helhetlige reiselivsproduktet, som inkluderer kundebehandling, service, salg, markedsføring, utvikling av reiselivsprodukt, transport og transportformidling.

Finn studier
Reiseliv

Du lærer om hva reiseliv og turisme er. Utdanningene har ofte fag som økonomi, markedsføring og prosjektledelse.

Finn studier
Hotell og reiseliv

Du lærer om å skape gode opplevelser for gjester gjennom mat, service og reiseliv, og hvordan du kan lede og utvikle spennende virksomheter i disse bransjene.

Finn studier