Forfatter
Forfattere skriver romaner, dikt, teaterstykker, fagbøker og lignende.
Arbeidsoppgaver
En forfatter skriver bøker og andre tekster. Ofte blir forfattertittelen forbundet med dem som skriver skjønnlitteratur, men forfatteryrket omfatter langt mer enn dette.
I mange sammenhenger er det vanlig å dele forfattere i grupper etter hvilken sjanger de skriver i, eksempelvis skjønnlitteratur, fagbøker/sakprosa, barnebøker, skuespill og så videre. Avhengig av hvilken sjanger du skriver i, kan du ha en mer spesifikk yrkestittel enn forfatter. Eksempelvis lyriker, tekstforfatter, dramatiker eller (film)manusforfatter.
Skjønnlitterære forfattere skriver tekster som er fiksjon, som romaner, noveller, dikt og lignende.
Fagbokforfattere (sakprosaforfattere) skriver bøker om bestemte emner. Det kan være alt fra lærebøker til biografier og bøker skrevet av bloggere. Forfattere av sakprosabøker er ofte ansatt som fagfolk eller eksperter, og skriver for å formidle kunnskapene sine til et større publikum. Eller de skriver om et tema de er opptatt av.
Vanlige arbeidsoppgaver for en forfatter:
- undersøke et tema og samle inn materiale
- skrive teksten
- bearbeide teksten, ofte i samarbeid med en forlagsredaktør
- foredrag, opplesninger eller boksigneringer
Arbeidsmetodene og skriveprosessen kan være svært ulik fra forfatter til forfatter. Noen skriver systematisk noen timer hver dag, mens andre skriver svært mye over kortere perioder. Det varierer også veldig hvor lang tid en forfatter bruker på å skrive en bok. Generelt sett er forfatteryrket svært tidkrevende.
Utgivelse av bøker
En del forfattere er tilknyttet et forlag og har avtaler om produksjon i samarbeid med disse, mens andre forfattere skriver på egenhånd og må forsøke å få sine verk antatt. Når et manuskript er ferdig sender du dette til ett eller flere forlag. Forlagene vurderer om de ønsker å bruke manuskriptet. Dersom forlaget velger å anta manuskriptet vil forlaget og forfatteren inngå en avtale, og deretter jobbe videre med prosjektet i samarbeid.
Det går også an å gi ut bøker på eget forlag, eller forlag for såkalte selvpublisister, der man ikke trenger å bli antatt, men må betale for kostandene ved utgivelsen selv.
Lønn som forfatter
De fleste forfattere som utgir på et etablert forlag har undertegnet en kontrakt med forlaget der forfatteren får en del av utsalgsprisen for boken, for eksempel 15 eller 20 prosent av 85% av utsalgspris av boka. For sakprosaforfattere kan prosentsatsen også være mindre.
Dette betyr at man må selge bøker i ganske store opplag for å kunne leve av sitt forfatterskap. Det er derfor vanlig at forfattere har et annet arbeid ved siden av, som å tilby språktjenester og konsulentarbeid for andre forfattere, eller få forfatteroppdrag f.eks. gjennom Den Kulturelle Skolesekken.
Forfattere som skriver serieromaner regnes som heltidsforfattere, der de leverer manus til en ny bok omtrent hver annen måned. Forfattere som utgir selv, såkalte indieforfattere (uavhengig, som i independent), står selv for alle kostnader ved utgivelsen, men sitter også igjen med alle nettoinntekter av salget
En del forfattere med gode språk- og kulturkunnskaper arbeider også som oversettere.
Tittelen forfatter er ikke en beskyttet yrkestittel, og enhver som skriver kan derfor kalle seg forfatter.
Hvor jobber forfattere?
Nesten alle forfattere jobber frilans, og er altså ikke ansatt hos en arbeidsgiver. De er derfor vanligvis selvstendig næringsdrivende. For dem som allerede har etablert seg som forfattere, er det imidlertid vanlig å samarbeide med et forlag.
Bli med en forfatter på jobb
Hvordan er det å jobbe som forfatter?
Forfatter
Maria Børja
Forfatter
Geir Egil Eiksund
Viktige egenskaper for en forfatter
Det finnes ingen generell mal for hvilke egenskaper forfattere bør ha. Generelt vil det være nyttig med evne til kreativ tenkning. Du må ha et budskap og et ønske om å formidle dette. Det er også svært viktig at du har evne til å uttrykke deg, og få fram budskapet ditt. For de fleste forfattere er det nødvendig å kunne arbeide systematisk og målrettet, i og med at skriveprosessen kan være både vanskelig og tidkrevende. Forfatteryrket krever stor grad av selvdisiplin og evne til å produsere.
Hva tjener forfattere?
Den gjennomsnittlige årsinntekten for skjønnlitterære forfattere fra kunstnerisk virksomhet var 218 000 kr i 2013 (Kilde: Telemarksforsking 2015)
Hvordan utdanner du deg til forfatter?
Spesifikk forfatterutdanning er ikke en forutsetning for å arbeide som forfatter. Det tilbys imidlertid en del relevante studier ved flere av landets høgskoler og universiteter.
Hva jobber forfatterstudiumutdannede med?
- 612302 - Bachelor, tekst og skribent, treårig
- 612301 - Forfatterutdanning, lavere nivå
- 412301 - Tekstforfatterutdanning, toårig
- 615215 - Bachelor, manus – scenetekst og tv-drama, treårig
- 535207 - Fagskoleutdanning, manus og tekst for TV, ettårig
- 735908 - Master, manusutvikling for serier, toårig
Bedrifter: Hvor jobber forfattere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med forfattere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 3419135 - TEKSTFORFATTER (REKLAME)
- 2551126 - ROMANFORFATTER
- 2551125 - DRAMATIKER
- 2551124 - DIKTER
- 2551122 - TEKSTFORFATTER
- 2551121 - POET
- 2551120 - MANUSFORFATTER
- 2551117 - SKRIBENT
- 2551109 - FAGBOKFORFATTER
- 2551108 - FILMMANUSFORFATTER (FILMFORFATTER)
- 2551101 - FORFATTER