Hvorfor valgte du dette yrket?

– Helt siden jeg var seks år gammel har jeg vært lidenskapelig interessert i skriving. Jeg husker at på SFO etter skolen så brukte jeg å lage små novellesamlinger og diktsamlinger. De fleste handlet om katastrofer, død og slike ting. Temaene har vel egentlig ikke endret seg siden den gang når jeg tenker meg om. Jeg tenkte lenge at forfattere, det er eldre folk som skriver krim og drama. Det var ikke før jeg var 15 år at jeg bestemte meg for å gå for den livslange drømmen om å bli forfatter. Jeg valgte denne veien rett og slett fordi det er noe som alltid har vært en lidenskap, og har vært en drøm jeg ikke trodde var oppnåelig før i slutten av tenårene.

Image
Mann med grønn hanekam sitter foran laptop og skriver.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Hver dag er det nye oppgaver, nye idéer og nye arbeidsoppgaver med bøker og manus. Selv om dagene kan variere, er det skrivingen som er i hovedfokus. Jeg gjør alt fra å skrive nye dikt, videreutvikle eldre dikt, skriving av noveller og redigering av manus eller bøker. Å skrive en bok for eksempel, kan ta veldig lang tid, gjerne opptil et år. Som forfatter må man ha fantasien til å forestille seg en ny verden, men samtidig må man ha en rød trå i historien. I dette yrket må man være seg selv, og finne det som er unikt med en selv og ens tekster. Selv om dette ikke er en arbeidsoppgave i seg selv, så må man bruke tid på å tenke på slikt.

Utenom å skrive, må man også ha tett kontakt med forlagsredaktører. Man må sende e-poster, pitche ideer og sende dem utkast til tekster.

De fleste arbeidsdagene består også av promotering og markedsføring av egne verk – som oftest på sosiale medier. Samtidig som jeg har skrevet og gitt ut flere bøker, er jeg også aktiv forfatter på YouTube og Spotify – det betyr at jeg publiserer tekster på disse sidene. Jeg holder meg oppdatert på relevante nettsider og apper, og ser fremover på hvilke andre plattformer fremtiden vil bringe.

Som forfatter som jobber alene må man gjøre mye av arbeidet selv, alt fra å skrive verk til å finne ulike måter å promotere dem på.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er ikke strengt nødvendig å utdanne seg for å bli forfatter. Jeg vil likevel anbefale de fleste som virkelig ønsker å bli forfatter, å gå en forfatter- eller skribentutdanning. Dette anbefaler jeg på det sterkeste, ettersom jeg personlig så at tekstene mine forbedret seg utrolig mye etter jeg begynte på tekst- og skribentbachelorstudiet.

Som person må man også ha kreativiteten og fantasien til å spille med. For å kunne skrive hvilket som helst verk, uansett sjanger, er det alltid en verden man må skape. Man må også ha mye tålmodighet, man kan ikke forvente å slå igjennom med første prosjekt.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det kan ofte bli mye stillesitting, så denne jobben passer ikke for dem som vil bevege seg hele tiden. Det kan også bli mye fokus på én arbeidsoppgave. Man bør være detaljorientert og opptatt av rettskriving.

Hvis du ønsker et actionfylt arbeidsmiljø, er nok ikke forfatteryrket noe for deg. Man må være tålmodig, fordi det å gi ut en bok tar uhorvelig lang tid. Etter en bok har blitt godtatt av et forlag, kan det gå opptil et år før den kommer i butikkhyllene. Men jeg vil påstå alle kan bli forfatter om de virkelig ønsker det. Tålmodighet og fokus kan læres.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker aller best, er at jeg får gjøre hva jeg vil og forme min egen arbeidsdag. Jeg får også følge drømmen min. Jeg får utnytte kreativiteten og fantasien, og formulere absurde tanker om til ord. Skriving er en form for terapi. Det aspektet av yrket mitt liker jeg veldig godt.

I tillegg til å ha skrevet og utgitt flere bøker, er jeg også aktiv forfatter på YouTube og Spotify. Jeg ser frem til hvilken muligheter fremtiden vil bringe rent teknologisk for oss forfattere.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Å være forfatter er uforutsigbart, man vet aldri hva som vil slå gjennom. Noe man selv tenker er det beste man har skrevet, kan være det dårligste noen andre har lest. Hvordan leserne tar imot et verk, har alt å si for om du vil lykkes eller ikke. Dette fører til et stort press, og man blir veldig kritisk mot seg selv.

Image
Mann viser fram en bok med tittelen Psykedeliske Dikt om Morgendagens Sorger
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale denne jobben for folk som først og fremst har god fantasi, liker å lese og som liker å skrive. Hvis man for eksempel elsket norsktimene på skolen, og ikke fikk nok av kreative skriveoppgaver, er kanskje en karriere som forfatter midt i blinken. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Yrket inneholder uendelig med muligheter. Det å være forfatter i dag er helt annerledes enn hvordan det var å være forfatter for 20 år siden. Når man er forfatter, kan man kanskje også jobbe som for eksempel tekstforfatter eller sangskriver. Det er mange veier å gå når man er kreativ og flink med ord.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man kan nok ikke hoppe ut i forfatteryrket med en forventning om å bli rik. Da gjør man det av feil grunn, og man vil nok bli skuffet. Forfattere tjener ikke mye, med mindre man er Stephen King eller Jo Nesbø. Man kanskje regne med 150 000 – 300 000 kroner i året til å begynne med. Det kan være en økonomisk berg-og-dal-bane.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Alle kan bli forfatter. Det tar tid å perfeksjonere skriveferdigheter, men brenner du for litteraturen og virkelig satser på yrket, så kan det gå. Det å sende inn manus til forlag er nervepirrende, og det er ofte man får nei, uansett hvor bra manuset er. Da er det viktig å kjøre på, perfeksjonere, prøve og feile – gang etter gang. Det er mange bøker som ikke er skrevet ennå, så det er plass til flere i yrket.

Tekst:
Jonina Reynisdottir
Jeg vil påstå alle kan bli forfatter om de virkelig ønsker det.
Det jeg liker aller best med dette yrket, er at jeg får gjøre hva jeg vil og forme min egen arbeidsdag.
Det er mange bøker som ikke er skrevet ennå, så det er plass til flere i yrket.