Forfatter Sigbjørn Skåden

YrkesintervjuForfatter favoritt ikon

- Det å jobbe som forfatter på heltid betyr at jeg får holde på med det jeg elsker. Men friheten gjør det også uforutsigbart, sier Sigbjørn.

Sigbjørn Skåden
38 år
Forfatter
Frilanser, Tromsø
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Det var nok flere grunner til at jeg valgte å begynne å skrive. Faren min er bibliotekar og mora mi er språklærer av yrke, jeg har vokst opp i et hjem med mye bøker og litteratur. Siden jeg var liten har jeg hatt interesse for litteratur, først å bli lest høyt til og siden å lese selv. Da var det relativt kort vei til å ville skrive selv og jeg har alltid likt språk og skriving.

Som barn og ungdom fikk jeg mye oppmuntring i forbindelse med ting jeg skrev både fra foreldre og lærere. Jeg følte jeg hadde talent, og at jeg kunne få dette til om jeg prøvde hardt nok. På ungdomsskolen begynte jeg å skrive ganske seriøst, og har vel siden den gang hatt en drøm om å bli forfatter. 

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

pic_8944.jpg

All rights reserved.

- En vanlig dag består jo i å prøve å skrive. Jeg står opp, setter meg ved datamaskinen, drikker kaffe, prøver å få til noe. Noen ganger funker det, noen ganger ikke. Enkelte dager kan jeg skrive ganske mye, noen dager får jeg ikke til ei eneste setning. Og noen dager leser jeg det jeg skrev ei uke tidligere og finner ut at det bare er drit og at jeg må kaste det.

Men hvordan en arbeidsdag er kan variere veldig. Noen ganger er jeg på skoleturné og må stå opp klokka halv seks for å rekke å komme meg fra Sogndal til Jostedalen til skolen starter klokka åtte. Andre ganger kan jeg være på en litteraturfestival i Alta, Umeå eller Paris (oftere Alta enn Paris for min del). 

Og en sjelden gang er jeg også på researchreiser, og kan bruke en arbeidsdag på å kjøre fra Albuquerque til Oklahoma City. Eller jeg kan bruke en arbeidsdag i møter i Tromsø, Oslo eller Helsinki i forbindelse med et eller annet verv.

I perioder har jeg også hatt andre jobber ved siden av forfatteryrket, og da har jeg kanskje hatt to eller tre dager i uka på en kontor og resten av dagene til skriving. 

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli forfatter?

- Forfatter er ingen beskyttet yrkestittel som krever ei spesiell utdanning for at du skal kunne kalle deg det. Det blir ei skjønnssak hvorvidt du selv eller andre vil kalle deg det, selv om de fleste vel tenker at man i alle fall bør ha gitt ut ei bok for å kalle seg forfatter. Jeg har ofte følt usikkerhet rundt å kalle meg forfatter, og synes fortsatt det kan være litt rart, selv om jeg har gitt ut fem bøker. Jeg er forfatter i dag, men jeg kan jo ikke si for sikkert at jeg fortsatt skriver om fem år eller ti år. Men det finnes utdanninger som er relevante dersom man ønsker å bli forfatter og få gitt ut bøker.

De utdanningene med mest direkte relevans er forfatterutdanningene, som handler nettopp om å skrive skjønnlitterære tekster og hvor studentene jobber med å produsere egen tekst. Det finnes tre forfatterutdanninger i Norge som gir studiepoeng ved høyere utdanning: i Tromsø, i Bø i Telemark og i Bergen. I tillegg finnes det forfatterutdanninger i Sverige og Danmark som også har norske studenter.

Selv har jeg aldri gått på eller søkt opptak til ei forfatterutdanning, men jeg har studert litteratur på universitetet og har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap. Selv om noen velger å gå den veien, er det i dag flere og flere av forfatterne som debuterer i Norge i dag som har tatt ei forfatterutdanning. 

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det beste med å være forfatter, i alle fall om man er forfatter på heltid, er for det første at jeg får holde på med noe jeg elsker. Selv om jeg innimellom ikke får til noe og er frustrert og hater meg selv og alt jeg gjør, handler forfatteryrket for meg først og fremst om en mulighet, om det å virkelig ville noe, og å jobbe hardt for å få det til. Selv om jeg innimellom hater den enorme utfordringa det er å skrive ei god bok, så er det det jeg innerst inne elsker mest av alt.

Å være forfatter betyr at jeg får utfordret meg og presset meg til det ytterste, og det er en fantastisk følelse de gangen man kjenner at man lykkes. I tillegg er forfatteryrket veldig fritt om man er forfatter på heltid. Det er ikke noe problem for min del å reise bort en måned midt på høsten eller når som helst, jeg kan ta jobben med meg og sitte og skrive andre steder. Den friheten er helt fantastisk, det er veldig fint å selv kunne styre tida si. 

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Det som er det beste er vel kanskje også det verste. Friheten som følger med forfatteryrket gjør det også uforutsigbart. I perioder med dårlig skriveflyt kan det være et problem å gå rundt en hel dag uten å få til noe og uten å ha noen annen jobb å gå til.

I tillegg er økonomien uforutsigbar. De fleste forfatteres inntekt er veldig variabel og kan variere veldig fra måned til måned og år til år. Noen ganger kan jeg få en veldig stor sum inn på konto, mens det andre ganger kan gå flere måneder hvor jeg tjener lite eller ingenting. Det følger med forfatteryrket å måtte takle slik økonomisk uforutsigbarhet. 

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- En forfatter gjør selvsagt mye annet enn å bare sitte og skrive, dette er forskjellig fra person til person. De mest populære drar rundt på bokturneer og signeringer og slike ting, noen forfattere jobber ved siden av som lærere i skrivekunst, man drar rundt og foreleser, har opplesninger eller er på skoleturné, jobber som manuskonsulenter, oversettere eller annet. Mulighetene er egentlig mange. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Det er egentlig umulig å si noe om lønn. Noen forfattere i Norge tjener vanvittig godt, men det er ganske få av dem. Dersom man vil bli forfatter må man belage seg på å tjene dårligere enn man ellers ville i de fleste jobber for høytutdannede. Men jeg kjenner heller ingen som har blitt forfattere på grunn av pengene.

Mi egen årsinntekt har variert en del, noen år har jeg tjent fryktelig bra, men de fleste år ligger jeg et stykke under det jeg ville tjene om jeg tok meg en lærerjobb eller noe lignende. Jeg bruker å si at de fleste forfattere tjener dårligere enn redaktørene som leser boka deres i forlagene og bibliotekarene som låner ut boka deres på biblioteket, og sannsynligvis er dette sant. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Sjansene for å få gi ut bok i Norge er veldig liten. Av alle manus de store, norske forlagene får inn i løpet av et år er det visstnok bare 3-4 % som blir utgitt. Det nåløyet er vanvittig trangt, og mange jobber hardt og lenge med manus som kan være gode, men som aldri blir til bøker.

Det er heller ikke noen automatikk i at man får gi ut flere bøker dersom man først har fått gitt ut ei bok og i så måte er ”innenfor” på et forlag. Det er et hardt yrke på mange vis, og man kan vel si at man aldri er bedre enn den siste boka man har skrevet.

pic_8957.jpg

All rights reserved.

Tekst: Sigve Nedredal

 

Tekst:  
    • Det er et hardt yrke på mange vis, og man kan vel si at man aldri er bedre enn den siste boka man har skrevet.
    • I perioder med dårlig skriveflyt kan det være et problem å gå rundt en hel dag uten å få til noe og uten å ha noen annen jobb å gå til.

Yrkesbeskrivelser