
Flyktningkonsulent
Som flyktningkonsulent bidrar du til å integrere flyktninger og asylsøkere.
Arbeidsoppgaver
En flyktningkonsulent hjelper og veileder flyktninger og asylsøkere, både barn og voksne. Når flyktninger skal bosettes i en kommune, vil din jobb som flyktningkonsulent være å klargjøre boligen, hjelpe dem å etablere seg i egen bolig og bidra til å bygge et sosialt nettverk.
Vanlige arbeidsoppgaver for en flyktningkonsulent:
- boveiledning og oppfølging
- informere om introduksjonsordningen
- lage individuelle planer
- samordne tiltak fra ulike instanser
- tilrettelegge for integreringsarbeid gjennom kultur- og fritidsaktiviteter
- informere om rettigheter og plikter
- informere om retur til hjemlandet
Flyktningkonsulenten kan også jobbe med kvalifisering av innvandrere. Da samarbeider du med blant annet barnevernet, voksenopplæringen, kommunen og NAV om norskopplæring, om utdannings- og jobbmuligheter. Medarbeidere som arbeider med nyankomne innvandrere som deltar i introduksjonsprogrammet, blir i noen kommuner kalt programrådgivere.
Dersom du jobber med barn og unge vil samarbeid med barnehage, skole, SFO og helsetjenesten være en viktig oppgave.
En del nyankomne flyktninger har utfordringer knyttet til opplevelser i hjemlandet. Som flyktningkonsulent formidler du kontakt med helsevesenet, slik at de som ønsker hjelp får det.
Hvor jobber flyktningkonsulenter?
Flyktningkonsulenter jobber som oftest i kommunen eller ved NAV-kontoret i de kommunene der flyktningtjenesten er en del av NAV-kontoret. Noen steder brukes tittelen flyktningkonsulent både om de som jobber med bosetting, og om de som jobber med kvalifisering av innvandrere.
Også fylkeskommuner og staten bruker tittelen flyktningkonsulent og flyktningrådgiver for medarbeidere som arbeider med flyktninger og integreringsarbeid.
Intervjuer
Flyktningkonsulent
Nicole Muhimpundu
Viktige egenskaper
Som flyktningkonsulent må du ha gode samarbeids- og kommunikasjonsevner og evne til å finne gode løsninger. Du må være tolerant og åpen for at andre har en annerledes forståelse og måte å håndtere hverdagen på. Det kan innbefatte temaer som religion, barneoppdragelse eller mattradisjoner. Dette krever ofte god kjennskap til egne verdier og normer.
Det er en fordel å ha god kjennskap til samfunnsliv, utdanningssystem og arbeidsliv.
Lønn
Utdanning
Det er ingen formell utdanning for å bli flyktningkonsulenter. Mange som jobber innen feltet har ofte en bachelor innen sosialfaglige eller pedagogiske fag, eller annen relevant utdanning fra høgskole eller universitet. Utdanning innen sosialt arbeid og barnevern er eksempler på relevant utdanning.
Arbeidsmarked
Bedrifter med flyktningkonsulenter
- 3460144 - INTEGRERINGSKONSULENT
- 3460134 - MOTTAKSLEDER
- 3460133 - FLYKTNINGSKONSULENT
Andre yrker

Advokat

Aktivitør

Allmennlege

Ambassadør

Anestesilege

Anestesisykepleier

Antikvar

Arbeidsmedisiner

Arealplanlegger

Arkeolog

Arkivar
