Flyktningkonsulent
Hvorfor valgte du å bli flyktningkonsulent?
– Jeg har alltid vært interessert i internasjonale forhold, politikk og kultur. Jeg har studert i utlandet i flere omganger, vært frivillig i Trondheim Røde Kors Flyktningguiden og hatt et opphold på Vestbredden gjennom Kirkens Nødhjelps Ledsagerprogram. I 2022 flytte familien nordover og jeg var på jobbjakt. Da muligheten for å jobbe på Flyktningkontoret åpnet seg, var jeg aldri i tvil.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg starter arbeidsdagen med å gå gjennom dagferske jobbannonser på Finn.no og arbeidsplassen (NAV), og ser om noen er aktuelle for noen av flyktningene jeg har dialog med. Deretter sender jeg en link til flyktningen(e) om jobben, og en kort kommentar om hvorfor de bør søke jobben.
Deretter er det personalmøte, hvor vi fordeler nyankomne flyktninger mellom programrådgiverne. Etter dette er det kartleggingssamtaler med nyankomne flyktninger hvor vi går gjennom bakgrunnen deres, med særlig vekt på utdanning, språk og arbeidserfaring. Hvis de har med seg dokumentasjon på utdanning, sender vi dette til oversettelse. Ut fra hvilken bakgrunn og kompetanse flyktningene har, lager jeg en plan for hva de skal gjøre i løpet av introduksjonsprogrammet.
I tillegg til norskundervisning, kan det være jobbsøkerkurs, kurs om arbeidslivet i Norge, eller foreldreveiledningskurs om de har barn. Deretter er det praksisbesøk, hvor jeg besøker flyktningene som er ute i jobbpraksis. Da prøver jeg å finne ut: Er det noe arbeidsgiver eller flyktning ønsker å ta opp? Får de praktisert norsk ofte og godt nok? Hvordan er mulighetene for jobb etter praksisperioden? Og andre spørsmål som måtte komme opp.
Jeg holder også kurs for deltakerne, som Flyktningkontoret er ansvarlig for. Innimellom kommer det henvendelser fra flyktningene om stort og smått. Da svarer jeg dem på sms, e-post eller møter dem fysisk. Det kan være å hjelpe til med alt fra regninger de ikke forstår noe av eller å se over jobbsøknader de ønsker å sende, eller andre mer private saker de vil drøfte eller avklare.
Hva kreves for å kunne jobbe som flyktningkonsulent?
– Det kreves at du har en bachelorgrad. Stillinga lønnes ut fra et krav om 3 års høyere utdanning. Hos oss er folk utdannet som mye forskjellig, vi er alt fra sosionomer, sykepleiere, statsvitere, lærere, barnevernspedagoger og språkvitere.
Du bør ha en god porsjon tålmodighet, kulturforståelse og ikke la deg stresse av tidsfrister, opplegg som skjærer seg eller misforståelser i kontakt med flyktninger.
Det er en fordel å være flink til å snakke med folk, gi tydelige beskjeder og tørre å sette krav. Du må gjøre deg forstått og være flink til å forenkle. Det er mange lover og regler, skjemaer også videre som møter flyktningene. Når de er ferdige i introduksjonsprogrammet, er målet at de skal klare seg mest mulig på egen hånd. Det er programrådgivers jobb – sammen med alle andre involverte i flyktningtjenesten – å gi flyktningene en god nok ballast til å håndtere en norsk hverdag best mulig.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Jobben som flyktningkonsulent passer for deg som liker variasjon, uforutsigbarhet i arbeidshverdagen og stor grad av selvstendighet. Du som liker å ta ansvar for å løse arbeidsoppgavene, som ikke er konfliktsky og som takler et tidvis høyt arbeidspress, vil trives som flyktningkonsulent.
Men hvis du liker å sitte alene med egne oppgaver og ha veldig tydelige rammer for arbeidshverdagen, forutsigbarhet og klare svar på hvordan ting skal løses, er ikke dette jobben for deg.
Hva liker du best med å være flyktningkonsulent?
– Det å få folk ut i jobb, og se at de klarer seg selv økonomisk og på alle andre måter, er en god følelse. Det første møtet med en flyktning er alltid spennende og først da får jeg vite mer om hvor og hva de kommer fra. Det siste året har jeg hatt alt fra IT-utviklere, skreddere, frisører, lærere, grafiske designere, siviløkonomer, sjømenn, snekkere og jurister og så videre innom kontoret mitt.
Noen kommer alene, noen med partner, noen med hund, katt, pinnedyr og så videre. Alle skal ha et sted å bo, skole eller barnehage for barna, tilgang på helsetjenester, norskopplæring, kurs og arbeidspraksis. Og så helt til slutt, hvis alt klaffer, en jobb å gå til. Det er et utrolig apparat som skal på plass i den prosessen der.
Hva liker du minst?
– Akkurat nå er det innstramminger i integreringsloven som kommer til å tre i kraft, og som gir flyktninger fra Ukraina svært kort tid i introduksjonsprogrammet.
Jeg skulle gjerne sett at ukrainerne, som er her på midlertidig kollektiv beskyttelse, fikk et bedre språktilbud og lengre tid slik at vi fikk mer tid til å jobbe med hver enkelt. Nå er tempoet såpass høyt, at vi knapt rekker å bli kjent med de enkelte flyktningene før de skrives ut av programmet.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Deler av jobben ligger ganske tett opp til karriereveiledning. Vi må være oppdaterte på jobbmarkedet. Du kan gå inn i undervisningsjobb, karriereveiledning, jobbe med rekruttering eller innenfor frivillig sektor med flyktninger.
Hva kan man forvente i lønn som flyktningkonsulent?
– Det kommer an på ansiennitet, men rundt 530.000 kroner.
Hvordan er sjansene for å få jobb som flyktningkonsulent?
– Etter Russlands angrep på Ukraina i februar 2022, ansetter nå 356 kommuner programrådgivere fortløpende. Det kan enten være midlertidig eller fast, for dette er en ustabil og lite forutsigbar bransje. Dessverre ser verden nå mer ustabil og uforutsigbar ut enn på mange, mange år, og det er mye som tyder på at landets flyktningkontor kommer til å ha behov for folk i årene som kommer. Så sjansene for å få seg jobb på et flyktningkontor er gode.
Tilhørende utdanninger
Sosialt arbeid (sosionom)
Du lærer om å forebygge, løse og redusere sosiale problemer for ulike utsatte grupper, som for eksempel familier, unge, rusavhengige, flyktninger også videre.
Finn studierBarnevern
Barnevernspedagogutdanning er en treårig bachelorutdanning i barnevern. Sentrale emner i barnevernsutdanninger er ofte aktivitetsfag, etikk, juss, pedagogikk, psykologi og samfunnsfag.
Finn studier