Flygeleder
En flygeleder overvåker og dirigerer flytrafikken i og rundt Norge.
Arbeidsoppgaver
Som flygeleder skal du forhindre sammenstøt mellom luftfartøy i luften og på bakken, og sørge for en rask og effektiv trafikkavvikling. Flygelederen gir råd og informasjon til luftfartøy. Flygelederen skal også bistå redningstjenesten ved behov.
Flygelederens arbeidsoppgaver kan deles opp i tre områder:
- Tårnkontroll – her kontrolleres fly i avgang- og landingsfasen, fly i umiddelbar nærhet av flyplassen, samt fly og kjøretøy på bakken.
- Innflygningskontroll – der flytrafikken overvåkes og kontrolleres i nærområdet til flyplassen.
- Områdekontroll – her overvåkes og kontrolleres flyene mellom flyplassene og fly som passerer norsk luftrom.
En flygeleder må fort oppfatte og danne seg et bilde av flytrafikken, slik at den kan ledes sikkert og effektivt. Til hjelp har flygelederen blant annet verktøy som radarfremvisere, flygeplaner og radiosamband for kommunikasjon med piloter, samt intern kommunikasjon med andre flygeledere.
Flygeledere arbeider turnus.
Hvor jobber flygeledere?
Som flygeleder arbeider du i tårnene og/eller innflygningskontrollen ved de største flyplassene i Norge, eller en av kontrollsentralene i Bodø, Stavanger eller Oslo (Røyken).
Bli med en flygeleder på jobb
Hvordan er det å jobbe som flygeleder?
Flygeleder
Roe Nerem
Viktige egenskaper for en flygeleder
En flygeleder har ansvar for menneskeliv og store materielle verdier, noe som betyr at du må være ansvarsfull, nøyaktig og tåle stress. Egenskaper som god simultankapasitet (evnen til å håndtere flere oppgaver samtidig), god muntlig fremstillingsevne, god hørsel, god helse og selvstendighet, er svært viktig. Du må også være fokusert, analytisk, selvbevisst og pålitelig.
Hva tjener flygeledere?
Hvordan utdanner du deg til flygeleder?
Flygelederutdanningen tar cirka to år. Merk at søknadsfristen er 15. februar.
Utdanningen består av:
- Forkurs i Norge (en uke i starten av september).
- Initial training ved CANI i Praha, Tsjekkia (9 måneder fra september til juni).
- Transisjonskurs: kurs i norske regler og bestemmelser, systemopplæring og meteorologi (tre til fire uker).
- Praktisk opplæring og trening ved et kontrolltårn eller en kontrollsentral i Norge (ca. 12 måneder). Denne perioden leder frem til eksamen og sertifisering som flygeleder.
Les mer om utdanningen på avinor.no
Opptakskrav
- Du må ha fylt 19 år 1. januar i opptaksåret.
- Generell studiekompetanse med gjennomsnittskarakter 4,0 eller bedre fra videregående.
- Flytende muntlig og skriftlig norsk.
- Meget gode engelskkunnskaper.
- Må kunne oppnå sikkerhetsklarering.
- God helse med normalt fargesyn og synskorreksjon ikke mer enn +5/- 6 dioptri, god hørsel og klar tale.
Avinor utdanner like mange flygeledere som Avinor har behov for. Derfor vil det variere fra år til år hvor mange som blir tatt opp på studiet.
Hva jobber flygelederutdannede med?
- 681202 - Flygelederutdanning, toårig
- 681201 - Flygelederutdanning, lavere nivå
Bedrifter: Hvor jobber flygeledere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med flygeledere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 3144101 - FLYGELEDER
- 3144102 - FLYGELEDERASPIRANT
- 1225150 - ASSISTERENDE SJEFFLYGELEDER
- 1225155 - SJEFFLYGELEDER
- 3144103 - LUFTTRAFIKKLEDER
- 4133155 - FLYKOORDINATOR