Butikkslakter

Kjetil Bjørkheim har jobbet i dagligvarebransjen siden han var 14 år. Det var interessen for mat og kundekontakt som gjorde at han valgte å bli butikkslakter.
Portrettbilde av Kjetil Bjørkheim. Han har forkle og kokkehatt på seg.
Kjetil Bjørkheim, 33 år
Butikkslakter
Meny Oasen Haugesund
«Vi må skille oss ut, og alltid tenke på salg og kundens behov»
― Kjetil Bjørkheim
Intervju:
Elin Tollevik Garvik
Publisert: 27.10.2022
«Vi må skille oss ut, og alltid tenke på salg og kundens behov»
― Kjetil Bjørkheim
«For å jobbe som butikkslakter er det viktig at du brenner for matfaget og salg.»
― Kjetil Bjørkheim

Hvorfor valgte du å bli butikkslakter? 

– Jeg har en onkel som var ferskvaresjef i en dagligvarebutikk, og fra jeg var 14 år fikk jeg være med som pakkehjelp. Etter hvert som jeg ble eldre var jeg med på flere arbeidsoppgaver, og fikk jobbe i ferskvareavdelingen. Jeg likte det veldig godt, det var kjekke kunder og kollegaer, og det vekket interessen min for mat. Derfor valgte jeg VG1 restaurant og matfag. Jeg vurderte å bli kokk, men arbeidstidene med mye kveldsskift fristet ikke.

Siden jeg trivdes godt med å jobbe i butikk og var veldig glad i salg og kundeservice valgte jeg VG2 kjøttfag, og praksis som butikkslakter. Jeg tok fagbrev i 2009, og fikk meget godt bestått. Det var veldig stas, og er noe jeg er stolt over. Etter militærtjeneste fikk jeg jobb i en Meny-butikk, og har vært i kjeden siden. I 2018 fikk jeg muligheten til å bli ferskvaresjef, og det takket jeg ja til. 

Image
Butikkslakter Kjetil Bjørkheim står ved en benk og parterer lam
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det viktigste når du kommer på jobb er å se over ferskvaredisken, både bak og fremme. Vi sjekker om noe nærmer seg utløpsdato, og tar bort plakater med gamle tilbud. Plakater, tilbud og etiketter skal stemme. Vi ser hvordan disken ser ut, og planlegger hva som skal gjøres ut fra det. Det er viktig at det ser innbydende ut. 

Vi lager mye forskjellig mat til ferskvaredisken, og steker hjemmelagde pannekaker og lager Dronning Maud-pudding etter oppskrift fra de som jobber hos oss. Vi må skille oss ut, og alltid tenke på salg og kundens behov. Fra mandag til onsdag er folk travle og vil ha det enkelt, og da har vi mye ferdigmat. Når det nærmer seg helg fyller vi på med biff, sjømat og kjøtt som er i sesong. Nå er det høst, og vi har mye lam.

Denne uken har vi mye tradisjonsmat, som høyrygg, bog og bankekjøtt. Om sommeren fyller vi på med grillmat, til jul er det pinnekjøtt, ribbe og lutefisk. Det er alltid sesong for noe, og som butikkslakter er det viktig at jeg formidler til kundene hva som er i sesong, og hvordan de kan tilberede det.

En stor del av jobben min er å veilede kunder. De spør gjerne hva som er på tilbud, og vi forklarer dem hvordan de kan tilberede det de kjøper. Vi tipser om tilbehør, og det er viktig å tenke mersalg og veiledning. Som butikkslakter bør du være interessert i å lage mat selv, sånn at du har testet ulike retter og kan selge det inn til kunden. I løpet av en dag er det alltid noen som lurer på noe, og det er veldig kjekt at de spør. Vi må være interessert, og gjerne spørre hva de skal lage, og gi råd om tilbehør.

Hva kreves for å kunne jobbe som butikkslakter? 

– Du må gå to år videregående på VG1 restaurant og matfag og VG2 kokk og servitørfag, eller matproduksjon. Så er det to år i lære. Nå er faget butikkslakter og sjømathandel slått sammen til faget ferskvarehandel. Etter læretiden får du fagbrev i ferskvarehandel. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– For å jobbe som butikkslakter er det viktig at du brenner for matfaget og salg. Du må tenke økonomi. Du må være veldig glad i mennesker, for du har folk rundt deg hele dagen. Du bør være utadvendt, og ikke være redd for å ta kontakt med kunder.

Selv er jeg en veldig rolig person hjemme, men på jobb går jeg på en måte inn i en rolle, hvor jeg er mer utadvendt og liker å være i kontakt med folk. Som butikkslakter må du være glad i mat. Det er gjerne hjemme du har tid til å prøve ut ting, og du tar med deg den erfaringen tilbake på jobb. Da blir du hele tiden flinkere til å hjelpe kunden med å sette sammen et måltid.

Du må tenke hygiene og kunne følge krav og rutiner, blant annet fra Mattilsynet. Vi har hygiene i bakhodet hele tiden når vi jobber. 

Dette yrket passer kanskje ikke så godt for en veganer eller vegetarianer, siden du som slakter jobber med kjøtt, og må tilberede og smake på ulike retter med kjøtt. Men innen ferskvarefaget kan det likevel være muligheter, og det er stadig mer fokus på vegetarisk og vegansk mat. 

Hva liker du best med å være butikkslakter? 

– Jeg liker best å hjelpe kundene med middager og annen mat de skal lage. I løpet av en dag er 80 % av arbeidstiden kundekontakt. Det er det som er viktig, og det er kjekt å inspirere kundene til å prøve noe nytt

Jeg er veldig glad i salg, og ønsker å gi den beste servicen. Det er en god følelse når du kjenner at du har hjulpet en kunde, som går fornøyd herfra med mer mat enn planlagt. Vi har mange faste kunder, som stadig kommer igjen, og det er veldig kjekt.

Hva liker du minst?

– Jeg liker jobben min veldig godt, men hvis jeg skal finne noe som ikke er så kjekt så er det når det kommer store bestillinger på kort varsel. Noen ganger får vi spørsmål om levering samme dag som kundene skal ha noe. Vi kan jo si nei, men vi ønsker å selge og sier helst ja. Vi er opptatt av å planlegge, og foretrekker å ha flere på jobb de dagene det er travelt, så det blir litt travlere enn planlagt når sånt dukker opp.

Det er heller aldri kjekt med kundeklager, men vi tar det til oss og lærer av det. Det er bra at kundene sier ifra hvis det er noe de er misfornøyde med, så kan vi gjøre noe med det. 

Image
Butikkslakter Kjetil Bjørkheim rydder i ferskvaredisken
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange veier å gå når du har utdanning innen mat. Du kan bruke det du har lært til å jobbe som servitør, kokk og institusjonskokk. Du kan også ta videreutdanning innen næringsmiddelteknikk ved teknisk fagskole, eller bachelor i matteknikk. Jeg har blitt ferskvaresjef, og noen blir også butikksjef etter å ha startet som butikkslakter, så mulighetene er mange. En butikkslakter har lært mye om hva du kan få ut av en råvare, og du kan mye om hygiene, mat og økonomi. Det er ting som er nyttig i flere ulike yrker.

Hva kan man forvente i lønn som butikkslakter?

– Det ligger vel på rundt 440 000 i året, litt avhengig av hvor du jobber. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som butikkslakter?

-Det er attraktivt for en arbeidsgiver at noen har fagbrev som butikkslakter, eller ferskvarehandler som det heter nå. Det er dessverre litt for få som tar dette fagbrevet, og derfor er det gode sjanser for å få jobb. Jeg håper flere ser at dette er en spennende vei å gå, som gir mange muligheter.

Tilhørende utdanninger

Ferskvarehandlerfaget

Du lærer om å produsere og omsette ferskvarer av fisk og kjøtt, delikatesser og andre ferdigvarer, og å kunne gi måltidsforslag i møte med kunder.

Finn studier