Hvorfor valgte du dette yrket?

Jeg kom inn i yrket som ung gutt da jeg fikk jobb som ekstrahjelp her. Jeg sto på bakrommet og ribbet ryper, pakket scampi og fikk være med å pakke frem råvarer i butikkdisken før skolen. Jeg jobbet noen timer ved behov og lørdager, dette gjorde jeg da jeg gikk på ungdomsskolen og videregående skolen. 

I studietiden holdt jeg kontakt med butikken og jobbet her i juletider og på vintrene når det passet for meg og når det var behov for ekstrahjelp. 

I 2009 ble jeg tilbudt jobben som butikksjef. Etterhvert ble jeg også medeier i butikken.

Interessen for faget kom da jeg som ung gutt fikk sjansen til å jobbe her og lærte å ta ansvar. I tillegg har jeg alltid vært interessert i mat.

 

Image
Fiskehandler Marius Stang Bunæs står i døråpningen til butikken Georg A. Nilsen AS
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Arbeidsdagen starter med varemottak og legge råvarene i diskene, så de er klare til butikken åpner. Denne prosessen tar tre-fire timer. Etter det står jeg i butikken og selger fisk og andre råvarer. 

I ledige stunder jobber jeg med kontoroppgaver som vaktlister, svare på mail og andre oppgaver som må gjøres når man driver butikk.

Vi har lærlinger som jobber her og jeg har det ansvaret. Min oppgave er å følge opp lærlingene slik at de får den praksisen de skal ha, og at de blir fulgt opp med lærlingsamtaler og lignende oppfølginger.   

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

Du må ha en interesse for mat og råvarer. Når vi ansetter nye kolleger, så ser vi etter dem som brenner for det som er matrelatert. Det er disse menneskene som gleder seg til å komme på jobb for å se hva de skal jobbe med den dagen og hva de kan tilby kundene våre. 

Det er også viktig med ansatte som er utadvendte og glade i mennesker, siden kundebehandling er viktig når vi skal selge varene våres.

Hvem passer ikke dette yrket for?

Dette er et tungt fysisk yrke. Det er mye bæring og tungt arbeid siden fiskekasser veier fra 25 til 40 kilo. Med andre ord må du være i god fysisk form. Og det er viktig å ikke være beskjeden siden stor del av jobben er å prate med kunder og hjelpe dem med det de er på jakt etter. 

Kundebehandlingen starter fra de kommer inn døra til de har gått ut igjen. 

Hva liker du best med yrket ditt?

Det er det store mangfoldet av råvare vi kan tilby kundene våre og muligheten til å ha så mange forskjellige produkter. Jeg liker også godt den store variasjonen i kunder som kommer innom her. Inn døra kan det komme alt fra en som er hoppende glad, til en som ikke har en så bra dag. Neste øyeblikk kan det være en som kommer som ikke var så fornøyd sist gang han var innom. Det er en del av hverdagen vår som jeg liker veldig godt. 

Jeg elsker å være rundt mennesker og å prate med mennesker, så denne jobben passer meg helt ypperlig.

I tillegg setter jeg stor pris på samholdet i bedriften og at vi har det morsomt sammen på jobb.

Hva liker du minst med yrket ditt?

Det er de periodene i året når vi har dårlige varer, det kan for eksempel være perioder med dårlig vær som gjør at fangsten blir dårlig. Vi har jo hele tiden lyst til å imponere og vise at vi kan drive butikk, og det føles ikke som vi lykkes med når vi har dårlig utvalg. 

Det er ikke alltid kunden forstår at tilgangen på råvarer ikke alltid er like bra, og da kan det bli negativ stemning som vi føler veldig på. 

 

Image
Fiskehandler Marius Stang Bunæs skjærer fisk.
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

Vi ansetter alle typer folk, enten det er ung eller gammel. Det vi ser etter er personer med sterkt pågangsmot og interesse for fagfeltet.

Det er litt lettere å forme en ung person enn en som er mer voksen. Unge mennesker har et veldig brennende engasjement for jobben.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

Det som kanskje er mest nærliggende er å jobbe som kokk siden da jobber du med råvarene, og ikke selger dem slik som vi gjør. Det er også en del som jobber som leverandører. Det vil si at de er ansvarlige for transport av fisk til butikker og til de som jobber med skjæring, pakking og lagring av råvarene.

Det er mange forskjellige arbeidsplasser i fiskeriyrket – fra fiskeren som leverer fisken, til fiskehandleren som selger fisken, og til restauranten som serverer fisken.      

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

Når du er ferdig med fagbrev får du en årslønn på rundt 372 000 kroner. I de store matkjedene er det forskjellige nivåer. Du kan bli skiftsjef, ferskvaresjef og lignende. Jo mer ansvar du har, jo mer tjener du.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

Jeg tror det er gode sjanser å få jobb. I samfunnet er det et stort fokus på sunn mat, og jeg tror at sjømat blir enda mer ettertraktet i fremtiden. Jeg ser også at kunder er mer bevisste på sunn mat som har god kvalitet. 

Så lenge vi i bransjen klarer å levere råvarer av høy kvalitet til gode priser, så er det absolutt er et yrke det er trygt å gå inn i.   

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.