Portrettbilde av anleggsgartner Katrine Hoff.

YrkesintervjuAnleggsgartner favoritt ikon

– Du må like utfordringer, være kreativ, positiv og kunne se hvordan en jobb kan utføres på enkleste og mest effektive måte, forteller Katrine Hoff.

Katrine Hoff
25 år
Anleggsgartner
Braathen Landskapsentreprenør AS
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte anleggsgartneryrket fordi det virket spennende, og jeg får være ute hele dagen. Det er også stor variasjon i dagene, så stort sett ingen dag er helt like. Grunnen til at jeg ikke valgte noe annet er fordi det er et utfordrende yrke og at jeg liker å være i aktivitet.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag kan være så mangt. Det kan være for eksempel være luking/sprøyting av ugress i buskfelter eller gjødsling av plener, hekker eller buskfelter. Det er også min jobb å form-beskjære hekker, beskjære busker som har en fri form, beskjære trær, beplantning av sesongflor. Vi gjør også mye tilleggs jobber hvor vi retter opp murer, kantstein, belegg og naturstein. Dagene består også av å ha møter og befaringer med kunder, og prising av jobber.

img_0004.jpg

Anleggsgartner Katrine Hoff sprøyter gress.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du gå ha to år på skole og deretter to år i bedrift. Du kan begynne som lærling rett etter 10 klasse eller ett år på videregående skole og ta fagprøven etter 4 år, men da må du også ta noe teori underveis. For å trives i jobben som anleggsgartner er det viktig at du er glad i å jobbe ute. Du må ha evnen til å se for deg hvordan terrenget best kan utnyttes. Er en fordel om du er kreativ, og ikke minst har en interesse for faget. Du bør også kunne motivere deg selv og andre på tunge dager. Godt samarbeid med kollegaene dine er viktig. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Om du ikke liker utfordringer og hardt arbeid er ikke dette yrket noe for deg. Du kan få plager i rygg og knær. Så omd du skal løfte tungt bør du spørre om hjelp og løfte på riktig måte. Vi tilbringer mye tid på knærne, så det er viktig å strekke litt på beina innimellom. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker alt ved yrket mitt, men jeg liker nok aller best å drive med skjøtsel og vedlikehold av anlegg. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst må være at det er utrolig stressende til tider. Men da må jeg bare prøve å samle tankene og lage meg en plan. Det kan for øvrig være en utfordring å være jente i et så mannsdominerende yrke.

img_9999.jpg

Anleggsgartner Katrine Hoff luker gress.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må like utfordringer, være kreativ, positiv, kunne se hvordan en jobb kan utføres på enklest og mest effektiv måte. Du jobber jo ute så du må være glad i å jobbe ute og kunne samarbeide med kollegaer. Og ikke minst trå til når du er på jobb.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange muligheter. Du kan gå videre som landskapsarkitekt, landskapsingeniør eller anleggsgartnertekniker.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen ligger på 200 kroner i timen som fagarbeider.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er stor mangel på flinke norsktalende fagarbeider i dette yrket.

 

Tekst: Hedda Berge

    • Det er viktig å være glad i å jobbe utendørs.
    • Dagene består blant annet av å ha møter og befaringer med kunder, og prising av jobber.
    • Det er stor mangel på flinke norsktalende fagarbeider i dette yrket.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser