Hvorfor valgte du dette yrket?

– Som guttunge hadde jeg min egen lille hageflekk og dyrket blant annet mais og timian. Farmoren min mente bestemt at jeg måtte bli gartner. Selv ville jeg bli ingeniør og begynte på elektroingeniørutdanningen. Men da jeg hadde to år igjen, forsto jeg at det kanskje ikke var helt rette valget for min del. Søsteren min var sammen med en anleggsgartner og han introduserte meg for yrket. Ordene til farmor ble virkelighet og jeg begynte å studere på Gjennestad gartnerskole utenfor Sandefjord. Yrket mitt gir meg stor personlig tilfredstillelse. Dessverre er det for anleggsgartnere som for mange andre håndverksyrker ikke helt anerkjent siden det ikke er en bachelor eller master, noe jeg syns er synd, da vi er avhengige av håndverkerne her i landet.

 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I dag jobber jeg med oppfølging av anleggsgartnerlærlinger. Jeg følger opp både lærlingene og bedriften. Det vil si at jeg etterser at bedriftene gjør det de skal og at lærlingene blir gode yrkesutøvere. Per i dag følger jeg 58 lærlinger i Viken og Oslo. Selv jobbet jeg som anleggsgartner i 18 år, men i og med at jeg selv ikke jobber direkte som anleggsgartner lenger vil jeg fortelle hva yrket innebærer. 

Mange blir skremt av det å jobbe utendørs i all slags vær. Selv liker jeg både å bruke kroppen og jobbe ute. Oppgavene varierer ut i fra årstidene. Beskjæring av trær, trefelling, veianlegg med kantstein og brostein, brøyting, muring og takhager er typiske vinteroppgaver. I sommerhalvåret driver vi i tillegg med alt det grønne og jobber mer med og i jorden. Det jeg elsker med jobben er variasjonen og jeg var borte i mange fag: muring, steinlegging, snekring, montering av lekeapparater, planting, beskjæring og vedlikehold av grønne anlegg. Det kan for eksempel være parker, hager og offentlige uteområder. Slottsparken er et godt eksempel på både opparbeidelse og vedlikehold. Jeg estimerer at cirka 70 prosent av jobbene er opparbeiding av nye anlegg. Noe som er i vinden om dagen er takhager. Nesten alle nye bygg i Oslo har krav til grønne tak.

Det er mye maskinkjøring for en anleggsgartner, både hjullaster og gravemaskin er daglige hjelpemidler. Det som er moro med jobben at vi er med fra start til slutt, og når vi er ferdige er anlegget strøkent. Det er en stor tilfredstillelse og se hvor fornøyde kundene blir. De store anleggene tegnes av landskapsarkitektene, men på mindre oppdrag er det ofte anleggsgartnerne som konfererer med kunden og hjelper til med valgene. I samarbeid med kunden finner vi best mulig pris og resultat.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok Vg2 anleggsgartnerlinjen og hadde en alternativ lærlingordning idet jeg jobbet sammen med en anleggsgartner og tok fagbrevet etter noen år. Så tok jeg tilleggsutdanning på VEA grønne fagskole som anleggsgartnertekniker for å videreutvikle meg som anleggsgartner. Jeg tok også studiet lokal overvannsdisponering. Den vanlige veien er å gå Vg1 byggfag, Vg2 anleggsgartner og deretter to års lærlingtid. Mange voksne tar utdanningen med lengre lærlingtid. På VEA fagskole kan man spesialisere seg og ta en lederutdanning som anleggsgartner. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for dem som ikke liker å jobbe ute. Du må like å ha en fysisk jobb.

 

Image
Lisens
1

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker å skape, se ting vokse, gro og utvikle seg til flotte uterom. Det er veldig tilfredsstillende å være med på hele prosessen fra tegning til vedlikehold. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Dager med sprutende regnvær er ikke et pluss.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Anleggsgartnere har alle ulik personlighet. Fellestrekket er at de liker å skape noe og være kreative. Det er en fordel å være i god form og ha litt tålmodighet. Gresset skal gro og trærne vokse. Vi samarbeider med mange yrkesgrupper og er avhengige av mange. Å være omgjengelig er et stort pluss.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Mange firmaer spesialiserer seg på for eksempel vedlikehold og nyanlegg. I kommuner er det muligheter som gartner ved offentlige bygg. Du kan også ta videreutdanning som tekniker, prosjektleder, landskapsarkitekt eller landskapsingeniør. Med fagbrev kan du bli ingeniør via y-veien.  

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Startlønnen ligger på rundt 350 000 kroner i året, med tillegg kommer lønnen opp i 400 000.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Du er i praksis garantert jobb hvis du gjør en god innsats på skolen og har lite fravær.

 

 

 

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Det som er moro med jobben at vi er med fra start til slutt, og når vi er ferdige er anlegget strøkent.
Du må slå seg til ro med at ting tar tid. Gresset skal gro og trærne vokse.