Advokat

– Jeg liker å ta imot folk og høre deres historier. Når jeg får saken er det motiverende å kunne hjelpe de, sier advokat Fredrik Reinsborg.
En mann i gul t-skjorte og grønn skjorte smiler mot kamera.
Fredrik Reinsborg, 34 år
Senioradvokat
Personskadeadvokat1, Oslo
«En god advokat er løsningsorientert og opptatt av å finne muligheter slik at klienten får mest mulig ut av saken.»
― Fredrik Reinsborg
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 03.03.2023
«En god advokat er løsningsorientert og opptatt av å finne muligheter slik at klienten får mest mulig ut av saken.»
― Fredrik Reinsborg
«75 prosent av arbeidstiden min går til lesing og skriving. 25 prosent går til møter. »
― Fredrik Reinsborg

Hvorfor valgte du å bli advokat?

– Da jeg utførte førstegangstjenesten møtte jeg medsoldater som snakket varmt om jusstudiet i Bergen, som de straks skulle begynne på. Når de hadde gått der ett år så fortalte de meg mer om studiet. Etter å ha gjort egen research, så bestemte jeg meg for å søke på studiet. Valget om å bli advokat ble til underveis.

Image
En mann i grønn skjorte og blå olabukser leser i en bok. Han står foran et vindu. Til venstre er det en hylle full av permer og bøker.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber med klienter som har vært utsatt for personskader. Det vil si at folk som har opplevd skade gjennom sitt yrke, i trafikken, under medisinsk behandling, i fritiden eller gjennom vold. Vi mottar henvendelser fra klienter som har opplevd en slik type skade. Hvis vi så påtar oss saken, møter vi ofte forsikringsselskaper eller statlige institusjoner på den andre siden, som Kontoret for voldsoffererstatning eller Norsk pasientskadeerstatning. Det er også en del NAV-saker. Det går mye i brev- og e-post skriving, samt telefoner. Noe jeg gjør er å skrive klager på NAV-vedtak og vurdere erstatningstilbud fra forsikringsselskaper. Så forhandler vi for å gi klientene våre et godt oppgjør.

Vi vurderer også medisinske uttalelser. Det blir ofte hentet inn spesialistuttalelser fra leger, som vurderer hvor stor skaden er og hvordan den påvirker funksjonsnivået til personen. Slike erklæringer er viktig for å løse en sak. Jeg leser mye journaler. Innhenter papirer fra sykehuset. Leser mye medisin.

Man må holde seg oppdatert på dommer, lover og regler og de rettsreglene som gjelder. Det handler om å sette seg inn i bevisene, finne ut hva som har skjedd, samle all dokumentasjon og lenke det opp mot rettsregler. Hvordan passer saken med lovverket? Hva har man krav på? Hva har man ikke krav på? Det er mye papirarbeid. Jeg ville sagt at 75 prosent av arbeidstiden min går til lesing og skriving. 25 prosent går til møter. 

Vi kan også bistå med å ta saker til retten eller forliksråd. Hvis klienten ikke blir fornøyd med det tilbudet de får fra forsikringsselskapet, kan det være de ønsker å ta saken til retten. Det kan også være at forsikringsselskapet avslår og sier at «de plagene du har i dag, har ikke sammenheng med trafikkulykken du var utsatt for». Da kan det bli rettssak. Når det først skjer, så tar det mye tid. Det kan være en prosess som kan ta flere år.

Hva kreves for å kunne jobbe som advokat?

– Det krever en femårig mastergrad i rettsvitenskap. Deretter må man jobbe som advokatfullmektig i to år. Under denne perioden må man delta på et visst antall rettssaker og bestå en embetseksamen etter obligatorisk advokatkurs. Hvis disse kravene møtes, blir du advokat.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– En advokats viktigste verktøy er språk. Man må være språkrik; glad i skrive og snakke. Du ønsker å kunne legge frem argumenter på en god og ryddig måte. Det er også viktig å ha empati, for å forstå klienten din sitt ståsted og motparten. En god advokat er løsningsorientert og opptatt av å finne muligheter slik at klienten får mest mulig ut av saken.

Man må være forberedt på å yte mer enn hva man får gjort innen helt normal arbeidstid. Hvis man ønsker å ta på seg mange saker og å gjøre det bra, så krever det ofte det lille ekstra. Jeg merker at dagene går fort. Det er alltid mye å gjøre, aldri dødtid. Man må være glad i å jobbe og at ting går i et høyt tempo.

Hva liker du best med å være advokat? 

– Jeg liker å ta imot folk og høre deres historier. Når jeg får saken er det motiverende å kunne hjelpe de, tenke ut en løsning og regne ut erstatningskrav.

Hva liker du minst?

– Når man jobber med det jeg gjør, så får jeg høre om mange tragiske skjebner. Det er mange som får snudd livet på hodet etter en omfattende personskade. Det kan være deres familieøkonomi blir ødelagt og at de møter forsikringsselskap eller offentlige etater som ikke viser gehør. Det er da vi som advokat skal stå i det og hjelpe klientene våre, sånn at de kommer i mål til slutt.

Image
En mann i grønn skjorte sitter foran en pc.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter. Som advokat kan du jobbe hos NAV, Politiet, Namsfogden, i offentlige kontrollorganer, forsikringsselskaper, organisasjoner som NHO og LO, i fagforbund, advokatfirmaer og bedrifter, som for eksempel SATS, Telia eller Gjensidige.

Hva tjener man som advokat? 

– Tall fra en nylig lønnsundersøkelse av Advokatforeningen viser at en gjennomsnittlig lønn for en advokat i Norge er rundt 1 million. For en advokatfullmektig er gjennomsnittslønnen 677 315 kr.

Hvordan er sjansene for å få jobb som advokat?

– Antallet ledige stillinger varierer til ulike tider av året. Min oppfatning er like fullt at det alltid er en del stillingsannonser ute fra firma som leter etter advokat. Dette kan være store firmaer innen forretningsjus, mindre advokatfirma som jobber med privatrett, eller firma spesialisert i strafferett. Hvis masteren i rettsvitenskap er på plass, så opplever jeg at de fleste klarer å realisere drømmen hvis de vil bli advokat. Hvis det er vanskelig å få advokat-jobb rett fra studiet, kjenner jeg flere som har tatt noen år med arbeid som saksbehandler og jurist i forvaltningen, før de deretter søker advokatjobb. Med relevant yrkeserfaring går det ofte enda bedre når man skal på jobbintervju for en advokatstilling.

Tilhørende utdanninger

Juss - rettsvitenskap

Juss, eller rettsvitenskap, handler om lov, rett og juridisk metode. Store deler av samfunnet er regulert gjennom lover og regler, og juss er dermed et svært variert fagfelt.

Finn studier