Naturforvalter
Naturforvalteren tar vare på miljøet og naturressursene rundt oss.
Arbeidsoppgaver
Som naturforvalter har du gode kunnskaper både om naturens mangfold, og om lover og regler for hvordan man skal, og kan, forvalte naturens ressurser.
En naturforvalter er opptatt av hvordan man kan skjerme naturen mot inngrep, og hvordan man kan utnytte de ressursene naturen gir på en fornuftig måte. Du baserer gjerne arbeidet ditt på økosystem-tankegang. Økosystemer er samfunn av levende og døde organismer, for eksempel et fjellvann, en fjord eller et skogsområde.
Naturforvaltere har kompetanse innen mange fagfelt, både biologi, økologi og samfunnsfag og det finnes mange spesialiseringer innen fagområdet; viltforvaltning, fiskeforvaltning, miljø- og ressursøkonomi, landskapsøkologi, vannforurensning, ferskvannsøkologi, økotoksikologi m.m.
Vanlige arbeidsoppgaver for naturforvalteren:
- konsekvensutrede natur- og miljøhensyn for utbyggingsprosjekter
- vurdere prosjekter i naturen med tanke på lovverket om naturverdier og naturressurser
- kunnskapsinnhenting om økosystemer, arter og friluftsliv
- lede ulike prosjekter
- lage planer for bruk og forvaltning av naturen
- bidra i arbeidet med kommuneplaner eller annet planverk
- veilede andre fagpersoner og instanser
- skrive rapporter og utredninger
- restaurering og skjøtsel av naturområder
- tilrettelegging og samarbeid med organisasjoner når det gjelder friluftsliv
I dette yrket er det gode sjanser for å kunne ferdes ute i naturen i deler av arbeidstiden. Det gjelder spesielt hvis du jobber som naturoppsyn eller fjelloppsyn (tidligere kalt naturoppsynsmann og fjelloppsynsmann).
Naturforvaltere samarbeider ofte med andre fagpersoner, som for eksempel biologer.
Hvor jobber naturforvaltere?
Som naturforvalter kan du jobbe hos Statsforvalteren eller i statlige etater som Miljødirektoratet/Statens naturoppsyn, Statens vegvesen eller Bane NOR. Du kan jobbe i en kommune, eller som fjelloppsyn ansatt i et fjellstyre (en lokal instans som administrerer statsalmenninger).
En naturforvalter kan også jobbe for private selskaper, for eksempel ulike rådgivingsbedrifter. Naturforvaltere kan dessuten jobbe i ulike forskningsinstitusjoner eller med undervisning.
Bli med en naturforvalter på jobb
Hvordan er det å jobbe som naturforvalter?
Naturforvalter
Eirik Dobbedal
Viktige egenskaper for en naturforvalter
Som naturforvalter må du være interessert i natur- og miljøspørsmål. Du må ha evnen til å sette deg inn i ulike problemstillinger og kunne jobbe selvstendig, strukturert og målrettet. Du må ha gode kommunikasjonsevner, både skriftlig og muntlig, og du må også ha gode samarbeidsevner.
Hva tjener naturforvaltere?
Hvordan utdanner du deg til naturforvalter?
De som har utdanning for yrket jobber som?
- 651418 - Bachelor, økologi og naturforvaltning, treårig
- 651415 - Høgskolekandidat, naturforvaltning, treårig
- 751401 - Cand.agric.-utdanning, naturforvaltning
- 751411 - Master, økologi og naturforvaltning, toårig
- 751407 - Master, naturressursforvaltning, toårig
- 651416 - Bachelor, miljøforvaltning, treårig
- 674105 - Bachelor, utmarksforvaltning, treårig
Bedrifter: Hvor jobber naturforvaltere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med naturforvaltere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2212112 - NATURFORVALTNINGSKANDIDAT
- 3213118 - FJELLOPPSYNSMANN
- 3213107 - VILTKONSULENT
- 3213120 - UTMARKSKONSULENT
- 3213119 - VILTFORVALTER