Audiograf
Som audiograf er du ekspert på hørsel og hjelper mennesker med hørselsproblemer.
Arbeidsoppgaver
Audiografens oppgave er å hjelpe mennesker med alle typer hørselsproblemer, slik at de kan fungere bedre i hverdagen og i livet generelt.
Pasientene som audiografen møter kan være alt fra spedbarn til voksne og eldre, som har problemer med hørselen.
Vanlige arbeidsoppgaver for audiografer:
- utredning av hørselstap
- tiltak for å bedre hørselen (habilitering) eller gjenvinne hørselen (rehabilitering)
- rådgivning av både pasienter og pårørende
De aller fleste med nedsatt hørsel vil bli godt hjulpet med høreapparater. Dette er audiografens spisskompetanse, og noe kun audiografer er utdannet til å utføre.
Den tekniske delen av arbeidet danner grunnlaget for at tale og hverdagslyder igjen skal nå hjernen til brukeren. Men den virkelige utfordringen ligger i å skape en forståelse hos pasienten for hvor viktig det er å ta i bruk høreapparater.
En viktig oppgave for audiografen er å forklare hvordan hørselen fungerer og fortelle om sosiale konsekvenser av hørselstap, tekniske hjelpemidler og pasientrettigheter. Det er også svært viktig å lage et bilde av hvordan nedsatt hørsel kan påvirke menneskets hjerne.
For spedbarn er høreapparatene veien til å lære seg å prate. For eldre er bruk av høreapparater noe som forebygger kognitiv svikt og demens.
Statistisk sett har hver femte nordmann en eller annen form for hørselshemming.
Selv om du som ferdig utdannet audiograf kan jobbe selvstendig, vil et tverrfaglig samarbeid med øre-, nese- og halsspesialist, audiopedagoger og audioingeniører gi et sterkere tilbud.
Hvor jobber audiografer?
Audiografen jobber som regel på sykehus, hos privatpraktiserende øre-, nese- og halsspesialist eller hos leverandører av høreapparater. Som audiograf kan du også jobbe som rådgivere i for eksempel hjelpemiddelsentraler eller bedriftshelsetjenesten.
Bli med en audiograf på jobb
Hvordan er det å jobbe som audiograf?
Audiograf
Alexandra Dybvik
Viktige egenskaper for en audiograf
Du må være motivert for å arbeide med mennesker som har spesielle behov. Samtidig må du være interessert i teknologi. Du må også ha empati og gode samarbeidsevner.
Hva tjener audiografer?
Hvordan utdanner du deg til audiograf?
Etter endt utdanning kan du søke om autorisasjon som audiograf.
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
NTNU har blant annet videreutdanningstilbud innen tverrfaglig rehabilitering, tverrfaglig veiledning, databehandling, tegnspråk og helse- og sosialadministrasjon.
Du kan ta mastergrad i audiologi ved flere utenlandske universiteter.
Hva jobber audiografiutdannede med?
- 669945 - Videreutdanning for audiografer, audiologiske emner
- 669936 - Bachelor, audiografutdanning, treårig
- 669901 - Audiografutdanning, toårig
- 469902 - Audiografutdanning
Bedrifter: Hvor jobber audiografer?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med audiografer
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 3221102 - AUDIOGRAF
- 3221107 - LEDENDE AUDIOGRAF