Gründer
En gründer er en person som har startet og driver egen virksomhet.
Arbeidsoppgaver
Gründere er personer som har utviklet en forretningsidé og startet en egen bedrift for å gjennomføre ideen. Dette kan være forretningsideer av alle slag, både produkter og tjenester.
Vanlige arbeidsoppgaver for en gründer:
- kartlegge markedet og interessen for din idé
- teste ideen på potensielle kunder
- utarbeide en forretningsplan
- skaffe finansiering og investorer
- finne aktuelle samarbeidspartnere og bygge nettverk
- velge organisasjonsform
- registrering og oppstart av din bedrift
- markedsføring og kommunikasjon av din idé
- videreutvikling av idé og bedrift
En gründer kan også kalles entreprenør. Å bruke ordet entreprenør på norsk kan skape forvirring, fordi det også har en helt annen betydning, nemlig selskap som tar på seg å utføre bygge- eller anleggsarbeid.
Verden har store utfordringer knyttet til miljø og sosiale forhold. Her kan gründere bidra til å løse samfunnsutfordringer på nye måter.
En gründer er ikke det samme som en forretningsutvikler, som jobber med å forbedre og fornye eksisterende virksomheter.
NTNU tilbyr et 2-årig masterprogram innen entrepenørskap. På NTNU sine nettsider kan du se eksempler på gründerbedrifter som ble startet i løpet av studiet, som fremdeles er vellykede.
Hvor jobber gründere?
Det finnes både store og små gründerbedrifter. Omsetningen i bedriftene variere også mye. Dette kan for eksempel være basert på hvilken næring bedriften jobber innenfor, og hvor mange kunder den har.
Bli med en gründer på jobb
Hvordan er det å jobbe som gründer?
Gründer
Sivert Ridderseth
Gründer
Vilde Regine Tellnes
Viktige egenskaper for en gründer
Som gründer bør du være initiativrik, kreativ, god på å løse problemstillinger og ha sterk gjennomføringsvilje. Du bør være tillitvekkende, flink til å kommunisere og jobbe strukturert.
Hva tjener gründere?
For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.
Hvordan utdanner du deg til gründer?
Gründere kan ha forretningsideer av alle slag, og det finnes ingen bestemt utdanning for å være gründer.
Gründerskolen er et samarbeid mellom en rekke universiteter og høgskoler i Norge. Du kan lese mer om studiet på grunderskolen.no.
Det finnes også studietilbud innen entreprenørskap på bachelor- og masternivå.
Bedrifter: Hvor jobber gründere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med gründere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned