Gründer

– Jeg kan jobbe der jeg vil, med folk som jeg vil, i et tempo som passer meg, og oppgavene jeg ønsker selv, sier Sivert.
En mann i lys genser og mørkeblå jakke. Han ser rett i kameraet og smiler. Han er ute, bak han er havet, hus og fjell.
Sivert Ridderseth, 18 år
Gründer
Curve.no
«En viktig forutsetning for å starte for seg selv og drive selskap, er at du forstår og aksepterer at du ikke kommer til å få en belønning med en gang.»
― Sivert Ridderseth
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 30.08.2024
«En viktig forutsetning for å starte for seg selv og drive selskap, er at du forstår og aksepterer at du ikke kommer til å få en belønning med en gang.»
― Sivert Ridderseth
«Det å bli gründer passer for deg som har stå-på-vilje og er litt sta. Du må ha dedikasjon over tid og jobbe målrettet.»
― Sivert Ridderseth

Hvorfor valgte du å bli gründer?

– Jeg valgte å bli gründer fordi det gir meg mye frihet. Jeg kan jobbe hvor jeg vil, med folk jeg vil, i et tempo som passer meg, og med oppgavene jeg ønsker selv.

Allerede da jeg var 16, startet jeg å drive for meg selv. Da jeg jobbet med høytrykksspyling, oppdaget jeg hvor bra det er å styre min egen tid. Samtidig hadde jeg ikke kompetanse til å fastslå hva jeg skulle gjøre videre. Men jeg visste at jeg hadde lyst til å drive for meg selv.

På den tiden møtte jeg Alex Andressen på LinkedIn, som ikke er den vanlige plattformen for 16-åringer. Da hadde jeg et enkeltmannsforetak med markedsføring for klinikker og private sykehus, mens Alex drev med designtjenester. Vi var sparringpartnere over en ganske lang periode, og bestemte oss for å starte Curve.no sammen. Siden 2023 har vi drevet et aksjeselskap som spesifiserer seg i å lage annonser på sosiale medier for bedrifter. Vi lager annonsene, distribuerer dem, og skalerer det som fungerer.

Image
En mann i lys genser. Han har en videomøte med en mann i grå t-skjorte. Begge mennene smiler. Mannen i lys genser sitter i en telefonboks i et kontor.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Det varier litt, men jeg prøver å skape noen faste rutiner. Jeg står ofte opp rundt kl. 6, slik at jeg kan jobber ca. to timer før jeg drar på skolen. Jeg får mye energi av å fullføre oppgaver. Om morgenen lager jeg blant annet videoer for å sende til kunder og potensielle kunder. Det kan være eksempler på annonser vi har laget, analyser eller idéene våre.

På skolen gjør et litt arbeid i friminuttene. Når jeg er ferdig på skolen, drar jeg til kontorlandskapet, hvor mange gründere jobber. Der leier jeg en plass. Jeg jobber fra klokken 1516 til klokka 2021. Da har jeg egentlig dobbel arbeidsdag med skole og jobb, men det går fint.

– Jeg og Alex har egentlig de samme oppgavene. Samtidig som han gjør sine egne utgående salg og får tak i kunder, gjør jeg det samme. Så jobber vi sammen med alle kundene. Nå i mai 2024 jobber vi med 15 bedrifter. Fra uke til uke ser vi på hva som fungerer for hver kunde, hva vi bør gjøre videre, og hva som er den beste inngangsporten i et marked.

En del av hverdagen min er møter. Selvsagt snakker jeg mye med Alex, men jeg har også mange møter med kunder. Jeg prøver å samle så mange møter som mulig på tirsdager. Da pleier jeg å sitte i en telefonboks og ha videomøter. I hvert fall en gang i måneden reiser jeg til Oslo for å møte kunder fysisk. Jeg får veldig mye energi av å snakke med folk.

Hva kreves for å kunne jobbe som gründer?

– Det å starte for seg selv er ganske enkelt, i hvert fall i min bransje med konsulenttjenester. Det kreves bare at du registrerer bedriften i Brønnøysundregistrene. Når man har en omsetning over kr 50 000, må man registrere seg i MVA-registeret og betale moms.

Det er viktig at du har kontroll på kontrakter, samarbeidsavtaler og tallene dine. Du må også ha regnskapsføring. Du kan bruke et regnskapsprogram eller et regnskapsbyrå.

Når man starter et enkeltmannsforetak, er det ingen oppstartskostnader. For å stifte et aksjeselskap trenger du å ha aksjekapitalen på kr 30 000. Hvis du starter et aksjeselskap med noen, må dere dele aksjer. I en slik situasjon er det veldig fint å ha en aksjonæravtale.

Jeg vil ikke si at det å bli gründer krever en bachelor eller å fullføre videregående. I bransjen min trenger man blant annet gode kommunikasjonsevner og kunne skrive korrekt språk. Det lærer man mye av på skolen.

Når du driver for deg selv, er det viktig at du har nok kunnskap. Jeg synes det er noe som er verdt å investere i. For eksempel tilbyr vi i Curve.no en veldig spesifikk tjeneste, så det krever kompetanse innen annonseadministrasjon. Derfor har vi brukt mange tusen kroner på mentorer. På den måten fikk vi rådgivning fra personer som har høy kompetanse på akkurat det vi trenger.

Hvem passer dette yrket for?

– En viktig forutsetning for å starte for seg selv og drive selskap, er at du forstår og aksepterer at du ikke kommer til å få en belønning med en gang. Du kan oppleve lange perioder hvor du jobber uten å få anerkjennelse. Det kan komme tanker om at det ikke er verdt å satse.

Det å bli gründer passer for deg som har stå-på-vilje og er litt sta. Du som har dedikasjonen over tid, og jobber målrettet.

Man må også være flink til å prioritere og være litt kresen på hva man gjør. Men jeg må si at i starten trenger du å bygge erfaring og en slags magefølelse. Det er lurt å dra på nettverkstreff, møte folk og lignende. Etter hvert som du får erfaring, blir det enklere å finne ut hva du trenger å fokusere på.

Hva liker du best med å være gründer?

– Jeg liker best at jeg har veldig god kontroll over livet mitt. Jeg kan bestemme hvem jeg skal drive selskap med, hva vi skal gjøre, og hvor vi ønsker å gjøre det geografisk sett.

Det som er viktig for meg er den sterke korrelasjonen mellom hvor smart jeg jobber, hvor mye jeg jobber, hvor målretta jeg er, hva jeg prioriterer, og hvor mye jeg får tilbake. Når man har en liste over viktige ting å gjøre, og gjør dem bedre enn konkurrentene, får man større omsetning.

Hva liker du minst?

– Jeg klarer ikke å komme på noe jeg misliker.

Jeg har fått mange nei fra folk eller beskjed om at noe var dårlig. Det har skjedd at kunder ikke ville fortsette å samarbeide. Man kan se på dette negativt og bli demotivert, men samtidig er det en del av reisen. Jeg har ikke et negativt forhold til noen av utfordringene, fordi uten utfordringer ville det ikke vært fremgang.

Image
En mann i lys genser. Han har tatt av brillene og plassert dem på håret. Han jobber foran en pc. Han sitter på et møterom i et kontorlandskap.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det handler mye om hva du har lyst til å bygge eller hvilken vei du vil gå.

Man kan bygge opp bedriften og ansatte folk. Jeg og Alex går i den retningen. Vi bygger opp et selskap med en solid gruppe kunder. Vi ansetter også, og i nær fremtid vil vi ha åtte personer i teamet.

Å bygge selskap med ansatte krever en del arbeid, ledelse, opplæring og kommunikasjon, og koster penger. Derfor er det mange gründere som ønsker å bli soloentreprenør. I en slik situasjon må man gjøre absolutt alt selv.

Det finnes gründere som bygger seg opp på sosiale medier og lever fra det. Man kan snakke om for eksempel kryptovaluta eller aksjemegling. Man kan også selge kurs for de som vil lære seg mer.

Man kan også gå fra å være gründer til å bli ansatt. Noen blir headhuntet, andre søker jobb. Jeg har sett folk som har drevet eget markedsføringsbyrå, og gått til markedssjefstilling i store selskap.

Hva tjener en gründer?

– Jo mer en gründer klarer å skape, jo mer tjener man. Samtidig må man være klar over at resultatene ikke kommer med en gang. I starten tjener man ofte mindre enn i en vanlig jobb. Men oppsiden er stor når man lykkes.

De første seks månedene som gründer gikk jeg uten noe betaling. Jeg jaktet kunder og prøvde å gjøre verdifulle ting. Da jeg fikk min første kunde, fikk jeg betalt kr 10 000 i måneden. Jeg var sykt fornøyd med det, men hadde den kunden i tre måneder. Det gikk fem måneder, og fra da av har omsetningen i Curve.no gått oppover. Men vi tok ikke ut så mye i lønn, fordi vi investerte flere hundre tusen kroner på å øke kompetansen vår.

Hvordan er sjansene for å få jobb som gründer?

– Det er 100 prosent sannsynlighet at du klarer å stifte selskapet. Men det er alltid spørsmål om hvor sannsynlig det er at du tjener penger på det. Det er odds du bestemmer selv, og det som er så fint. Det er et veldig ærlig yrke. Hvis du er dårlig, så går det dårlig. Man kan ikke lure et marked til å kompensere for det.

Synes ikke kunder at du er for ung? Stoler de på deg når du er bare 18?

– I starten, da jeg verken hadde stor kompetanse eller en stor portefølje, merket jeg skepsis fra folk. Da følte jeg at det lett falt på alder. Kompisene mine stile også spørsmål, men det handlet om nysgjerrighet. De lurte på om hvordan folk kunne ha tillit til meg som er så ung.

Nå er situasjonen annerledes. Jeg kan ikke huske når noen spurte om jeg var for ung. I mai brukte vi to millioner på annonser for bedrifter, så det viser at vi har tillit. Alder er ikke viktig lenger.

Jeg kan si at det er veldig viktig å finne ut nøyaktig hva du er flink til. Når jeg sitter i møter og det stråler fra meg at jeg har mye kompetanse, spør ingen om alderen. Det handler om å vise at du er en verdifull person for kundene, som løser problemene deres.

Tilhørende utdanninger

Innovasjon og entreprenørskap

Du lærer om hvordan en idé kan utvikles og bli et produkt eller en tjeneste gjennom ulike teorier og metoder.

Finn studier
Entreprenørskap

Du lærer om prosessene bak etableringen av en bedrift, og får kunnskap og ferdigheter til å arbeide med innovasjon og entreprenørskap.

Finn studier