Gründer

Da Vilde Regine Tellnes ble 18 år skulle hun hente Starbucks til Norge. Noen kom henne i forkjøpet, men hun holdt fast ved drømmen om å bli gründer.
Portrett av gründer Vilde Regine Tellnes
Vilde Regine Tellnes, 28 år
Gründer
Healthy Eats
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
« Noen av de mest vellykkede gründerne som jeg kjenner har ikke gått på skole, så det er ikke slik at utdanning er et krav. »
― Vilde Regine Tellnes
Tekst og foto:
Elin Tollevik Garvik
Publisert: 31.10.2022
« Noen av de mest vellykkede gründerne som jeg kjenner har ikke gått på skole, så det er ikke slik at utdanning er et krav. »
― Vilde Regine Tellnes
«Det finnes ingen av-knapp, du er alltid på jobb. Det er lett at hodet er på kontoret døgnet rundt»
― Vilde Regine Tellnes

Hvorfor valgte du å bli gründer

– Det er en veldig lang historie, som startet da jeg var 16 år og dro på utveksling til USA. Alt var større der, og jeg så mange ting som jeg aldri hadde sett hjemme. Jeg hadde mitt første businessfag på skolen, der vi skulle lage en businessplan. Det var veldig gøy, og min plan var å få rettighetene til å drive Starbucks i Norge. Mens jeg jobbet med det ringte jeg en venninne som også var i USA, og vi ble enige om at når vi ble 18 år skulle vi få Starbucks til Norge. Det var gjerne ikke helt realistisk, men vi hadde store drømmer.

Jeg dro tilbake til Norge for å fullføre videregående, og da jeg endelig ble myndig hadde noen andre tatt Starbucks til Norge. Drømmen var knust, og venninnen min og jeg lurte på hva vi skulle gjøre. Vi endte med å reise jorden rundt. Vi besøkte mange forskjellige land, og fikk veldig mange idéer og inspirasjon. En gründer er egentlig en problemløser, og vi lette verden rundt etter problemer som kunne løses. Hver kveld før jeg la meg kunne jeg tenke: Hvilket problem skal jeg løse, hvilken hverdag kan jeg forenkle? 

Jeg kom hjem og begynte å studere samfunnsøkonomi ved Universitet i Bergen. Jeg oppsøkte forskjellige arenaer for innovasjon, og ble med på noe som heter Early Stage. Det er et startup-program for studenter, og en av oppgavene var å intervjue folk om deres frustrasjoner i hverdagen. Vi snakket med alle mulige mennesker. Alle hadde noe til felles, de nevnte at det var vanskelig å spise sunt i travel hverdag. Da lurte jeg på om dette var et problem på individnivå eller samfunnsnivå.

Jeg studerte statistikk og forskning, og fant blant annet en rapport fra Oslo Met som sa at opp mot 70 prosent av nordmenn er overvektige. Det koster 68 milliarder i året, og er et samfunnsproblem. Denne rapporten trakk også frem at noe av problemet er mangel på tilgang til sunne matvarer. Da jeg var barn hadde jeg selv litt ekstra vekt, og jeg kjente meg derfor igjen i problemet. Jeg tenkte at kanskje er dette problemet jeg skal løse.

Jeg hadde ikke penger, så jeg måtte finne ut hvordan jeg skulle starte opp. Jeg og min medgründer Arve fikk låne en shippingcontainer fra Bergen havn, og plasserte den på Bryggen. Vi bestilte T-skjorter, plakater med meny, og snekret hyller. Vi ville teste ut markedet, og laget sunne retter hjemme på kjøkkenet, som vi tilbød fra containerbutikken vår. Første dag var vi utsolgt, og folk kom tilbake igjen og igjen. Vi var altså inne på noe, og det så ut til å være et marked for produktene våre.

For å få penger til å satse sendte vi søknad til Innovasjon Norge og forskningsrådet, og fikk 1 million kroner i midler fordi vi rettet oss mot folkehelse. Vi ønsket å tilby sunn og kjapp mat på steder som sykehus, utdanningsinstitusjoner og kjøpesenter. Etter hvert har vi også rettet oss mot arbeidsplasser. 

For oss var det viktig at maten vi skulle selge ikke bare var sunn og god, men også bærekraftig. Vi tilbyr ikke rødt kjøtt, har miljøvennlig emballasje, og eventuell mat som blir til overs gir vi til lokale veldedige organisasjoner. Det at vi tenkte på helse og bærekraft var nok grunnen til at mange influenserne begynte å snakke om oss. Vi hadde ikke noe markedsbudsjett, men etter hvert som folk som Gunhild Stordalen og andre gav oss oppmerksomhet, ble vi mer synlige, fikk bedre salg, vokste raskere og fikk med oss investorer. 

Image
Gründer Vilde Regine Tellnes i studioet til God Morgen Norge på TV2, sammen med to programledere.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Som gründer gjør du utrolig mye forskjellig. Du er med på alt fra organisasjonsbygging, til juridiske og økonomiske ting. Du er kundeservice, daglig leder, teknisk ansvarlig, kommunikasjonsrådgiver og HR-ansvarlig. Jeg har lært mye på kort tid.

En arbeidsdag kan inneholde mye forskjellig. Det kan være investormøter, markedsundersøkelser, snakke med kunder, drive produktutvikling, hold foredrag, bygge organisasjonen og legge strategi. Dette er virkelig ikke en 08.00-16.00- jobb, men en livsstil. 

Da vi startet dette visste jeg ikke opp ned på et aksjeselskap, og jeg måtte google mye. En potensiell investor bad om et term sheet, og jeg ante ikke hva det var. Da var det bare å finne ut av det, og få hjelp av en advokat. Jeg var ganske naiv og uredd, og visste ikke hva jeg gikk til da vi startet opp. Det har nok vært en fordel, for en finner alltid ut av ting etter hvert, og det er ikke så farlig om en ikke kan absolutt alt. Nå har vi gått fra å være kun Arve og meg, til å bli en organisasjon med åtte medarbeidere. 

Hva kreves for å kunne jobbe som gründer? 

– Noen av de mest vellykkede gründerne jeg kjenner har ikke gått på skole, så det er ikke slik at utdanning er et krav. Men jeg personlig er utdannet samfunnsøkonom, og ser mange fordeler med det. Jeg har en økonomisk forståelse, og masteren min bygger også kredibilitet overfor investorer. Det gir litt tyngde. Gjennom studiene har jeg lært mye nyttig, som arbeidsmetodikk, å jobbe hardt, og nettverksbygging. En annen fordel med å være student er at du kan søke på STUD-ENT-ordningen til Forskningsrådet, som kan gi studenter ved universiteter og høyskoler midler til å satse som gründer

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det går mye opp og ned å være gründer, det kan gå fra at alt er tøft og vanskelig og du føler at du ikke får til noen ting, til masse god presseomtale, stort salg, og investorer som er happy. Du må derfor kunne tåle at det svinger. Yrket passer hvis du er en person som klarer å stå i det og har gjennomføringsevne. Hvis du har en lidenskap, er nysgjerrig og ønsker å lære så kan dette være et spennende yrke. Hvis du er opptatt av trygghet, gode ordninger og ikke er risikovillig så vil du nok ikke trives som gründer.

Hva liker du best med å være gründer

– Jeg står opp og gleder meg til å gå på jobb. Det er kjekt å få være med å gjøre noe som har betydning. Det er meningsfullt å være med å bidra til bedre folkehelse, og til kutt i utslipp. 

Det er også kjekt å kunne inspirere andre til å pushe grenser. Jeg har vært ærlig på at jeg ikke kunne så mye da vi startet opp, men at det er mulig å lære på veien, utvikle seg og få det til. Jeg vil ufarliggjøre det å være gründer, jeg synes det er viktig, spesielt for kvinner. Dessverre er det få kvinnelige gründere, og jeg har lyst til at flere kvinner skal komme opp og frem. Jeg har gitt råd til de som har spurt, vist hvordan vi har søkt om tilskudd, og er opptatt av den delekulturen som gjør at vi løfter hverandre. Alle vinner på det.

Hva liker du minst? 

– Det finnes ingen av-knapp, du er alltid på jobb. Det er lett at hodet er på kontoret døgnet rundt. I en periode tenkte jeg på jobb hele tiden, men det er viktig å koble av for ikke å bli utbrent. Det kan også være utfordrende å stå i motstand over tid. Du blir enormt mye avvist og får mange nei, spesielt i starten. Ting blir mindre skummelt, og du blir flinkere til å håndtere og takle motstand over tid. Jeg har etter hvert skjønt at du blir hvem du omgås, og for meg er det viktig å være i miljøer med andre gründere og folk som har lyktes.

Image
Gründer Vilde Regine Tellnes holder foredrag fra en scene

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg har blant annet blitt foredragsholder gjennom jobben som gründer. Du lærer mye forskjellig som kan være nyttig i mange sammenhenger. Noen bygger selskaper og selger, noen gründere blir investorer. Du får et veldig stort nettverk, og du får gjerne andre tilbud gjennom det. Uansett hvordan det går med bedriften vi har startet, så vet jeg at jeg sitter igjen med mye. Jeg vet hvordan du bygger merkevare uten å bruke penger, jeg har lært masse om matindustrien, om distribusjon og logistikk, og kundeoppfølging. Alt en lærer er ting som er attraktivt for mange arbeidsgivere. Det finnes derfor mange muligheter. 

Hva kan man forvente i lønn som gründer?

– Vi begynte å ta ut lønn i selskapet etter 1 år. I starten levde vi på sparepenger, før vi kunne begynne å ta ut 10 000 kroner i måneden, så 300 000 i året, og nå tjener jeg rundt 450 000 kroner i året. Jeg har venner som tjener det dobbelte, og med masteren min kunne jeg hatt en mye høyere lønn enn det jeg har nå. Men hvis vi lykkes kan vi få stor gevinst. Det har likevel aldri vært pengene som har vært motivasjon min, og det bør det ikke være når du er gründer

Hvordan er sjansene for å få jobb som gründer?

– Du kan ikke søke på en jobb som gründer, du må skape jobben selv. For å få det til må du være villig til å leve med risiko, ikke vite hva som er foran deg, og takle motstand over tid. Det vil alltid være muligheter hvis du ikke gir deg.

Tilhørende utdanninger

Innovasjon og entreprenørskap

Du lærer om hvordan en idé kan utvikles og bli et produkt eller en tjeneste gjennom ulike teorier og metoder.

Finn studier
Entreprenørskap

Du lærer om prosessene bak etableringen av en bedrift, og får kunnskap og ferdigheter til å arbeide med innovasjon og entreprenørskap.

Finn studier