Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg drev med landeveissykling på høyt nivå i mange år og har alltid vært en type som trigges av å bli ekstremt god i noe. Syklingen gjorde meg god på disiplin og prioritering, men jeg mistet etter hvert motivasjonen og valgte å gå videre med utdanning.

I valg av yrke ville jeg velge noe som gav størst mulig frihet og jeg hadde lyst til å utvikle noe nytt og unikt sammen med et lite team. Jeg var heldig og kom inn på Entreprenørskolen på NTNU. Gründer-utdanningen passet meg perfekt. Å være i et innovativt og engasjert miljø er for meg ekstremt viktig for å holde fokus og å pushe egne grenser.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg og to andre fra NTNU fikk ideen til å lage en smart sensor som måler væskebalansen i kroppen. Ideen landet ikke rett i fanget, men ble perfeksjonert over ett år. Det er ganske vanlig at et en gründer knar ideen over litt tid og finner fram til den beste løsningen. Vi har utviklet sensoren over fire år, og er nå i fasen med kliniske prøver på pasienter som er i vår målgruppe. Innovasjonen er spesielt viktig for kritisk syke hjerte og -nyrepasienter, men også for eldre med komplekse diagnoser. 

Mine dager er varierte. Det er ingen grenser for hvor mange hatter du har i en gründerfase. En dag jobber jeg med produkt og produktdesign. Neste dag jobber jeg med patentering, økonomi og markedsstrategi.

Ettersom prosjektet tok form og vi fikk økonomisk støtte ble hver og ens rolle mer fast. Jeg har tittelen forretningsutvikler og jobber spesielt med marked, produkt og kunder. Det innebærer blant annet å sørge for å produktet dekker kundens behov og gir bedre verdi enn løsningen de bruker i dag. For øyeblikket jobber vi med patentering av teknologien, noe som er spennende å være med på. Det vil si å beskytte den teknologien vi utvikler slik at andre ikke kan kopiere den.

Et annet ansvar jeg har er salg og marked. Vi må kontinuerlig utvikle markedsstrategien til selskapet og være i kontakt med kunden som er helsesektoren, og også våre partnere. Vi er tre stykker i markedsavdelingen, og vi har mange spontane møter gjennom dagen. Deling av tanker og ideer er essensielt i min type jobb. Jeg føler vi er med i et kappløp. Vi må jobbe hardt siden det er høy konkurranse i medisinsk teknologi.

Firmaet har vokst til å omfatte flere ingeniører, økonomer og en lege. Jeg tenker på oss som et fotballag hvor alle har spesifikke oppgaver. Det er kort vei mellom opp -og nedturer. Det jeg liker er at sammenlignet med store selskaper, framstår vi som litt ustrukturert og utprøvende. Det er mye skribling på tavlen og brainstorming, og akkurat den delen passer meg godt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Selv var jeg idrettsutøver i mange år. Struktur, disiplin og egne mål var i høysetet. Den erfaringen har kommet godt med som gründer. Parallelt med toppidretten tok jeg en bachelor i økonomi og markedsføring. Så tok jeg en master i entreprenørskap på NTNU.

Å starte som gründer krever ingen formell utdanning. For min del har det å ha lært faget på NTNU vært ekstremt viktig. Men det aller viktigste er en lidenskap og et brennende ønske om å lykkes med din ide. Du må kunne tro på og fullføre det du startet med. Vi i Norge er privilegerte med mange gode støtteordninger.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for de trygghetssøkende. Å være gründer er veldig uforutsigbart. Du må være fleksibel, kunne omstille deg kjapt og tåle både mot – og medgang. Å være realistisk og holde hodet kaldt i medgangstider er minst like viktig som i motgang. Det er en stor grad av usikkerhet. Selv har jeg vent meg til det og kan leve med det. Du kan ta mange roller i en gründervirksomhet og det er plass til mange typer personligheter.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg blir aller mest fascinert av er påvirkningskraften til en ide. Hvor smittsom den er, og hvor store ringvirkninger den har. Jeg blir stolt av å tenke på at jeg på sikt vil bidra til å gjøre en forskjell for mange pasienter.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det mest slitsomme er at ingen har tråkket opp stien, og alt grovarbeidet må gjøres fra bunnen av. Alt er usikkert ned til hver minste detalj. Vi må leve med en hypotese over lang tid. Dette er samtidig noe jeg liker, men når det blir for mye usikkerhet kan følelsen av å ikke ha kontroll bli litt vel overveldende.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg tror du må være ekstremt nysgjerrig og handlekraftig. Som gründer kommer det godt med å ikke overtenke, men holde fast på spontaniteten. Learning by doing, er et mantra. Du bør også være ydmyk, ganske flink til å planlegge og det er en fordel å være flink til å selge. Når bedriften vokser, blir det desto mer viktig å være god på kommunikasjon og salg.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan starte for deg selv, gå inn i en eksisterende bedrift, jobbe som intraprenører og jobbe med å utvikle allerede eksisterende bedrifter, eller være med å utvikle produkter. Med gründerkunnskap kan du bli mye forskjellig, men det ligger i ordet at en gründer er og blir en gründer.

 Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Nå er jeg kanskje litt tøff i trynet, men vil påstå at hvis du flink til å bruke statelige støtteordninger kan du ha en startlønn på 500 000 kroner i året. Lykkes du, har ikke lønnen noe tak. Du kan raskt tjene veldig mye som gründer.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– En gründer skaper sin egen jobb. Det vil si at sjansene er gode hvis du er den rette typen.

Som gründer kommer det godt med å ikke overtenke, men holde fast på spontaniteten.
En gründer skaper sin egen jobb. Det vil si at sjansene er gode hvis du er den rette typen.