Konditor
Som konditor arbeider du med å lage, pynte og setje saman kaker av ulikt slag.
Arbeidsoppgaver
Konditoryrket er kreativt, og pynting og samansetjing av kaker er konditoren sitt spesialfelt. Som konditor må du jobbe med moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må vere i stand til å utnytte dyre råvarer på ein økonomisk forsvarleg måte og sette saman lekre utstillingar og ferdige varar.
Vanlege arbeidsoppgåver:
- lage alle typar dessetar, kaker og søte bakverk
- lage glasurar, kremar og konfekt
- lage dekor og figurar
- betene og reingjere nødvendig produksjonsutstyr
- vurdere kvalitet og pris på råvarer
- tilpasse reseptar og produksjonsprosessar
- berekne deklarasjon (register over varar) og næringsinnhald i ferdige produkt
- jobbe for å tilfredsstille strenge krav til hygiene
Ein konditor brukar både tradisjonelle og nyare førebuing- og konserveringsmetodar. Arbeidet består av både handverk og maskinell produksjon. Økt påverknad frå utlandet gjer at konditoren må vere i stand til å hente inn og ta opp internasjonale impulsar, samtidig som ein behaldar grepet om gamle nasjonale tradisjonar.
Konditoren har kunnskap om råvareprisar og kvalitet på råvarer.
Mange konditorar har òg svennebrev som bakar.
Kor jobbar konditorar?
Som konditor kan du arbeide i bakeri, konditori og i storhushaldningar, som på hotell, restaurantar eller cruiseskip.
Bli med ein konditor på jobb
Korleis er det å jobbe som konditor?
Konditor
Vibeke Thomassen
Konditor
Veronica Stelander
Viktige egenskaper for en konditor
Ein konditor bør ha interesse for matlaging, forming og smak. Du bør vere kreativ og ha sans for farge og form. Du må kunne planlegge arbeidet og jobbe effektivt, og dessutan vere hygienisk og nøyaktig.
Kva tener konditorar?
Korleis utdannar du deg til konditor?
Utdanning til fagarbeidar er eit yrkesfagleg løp i vidaregåande opplæring.
Videreutdanning
Etter- og vidareutdanning
Du kan ta meisterbrev i konditorfaget. Les meir om meisterutdanning.
Kva jobbar konditorfagutdanna med?
- 458110 - Konditorfaget, Vg3
Bedrifter: Kor jobbar konditorar?
Her finn du ei oversikt over bedrifter som har stillingar i dette yrket eller liknande yrke. Dette kan vere nyttig for den som leitar etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplassar. Oversikta kan også vere nyttig for skular som vil finne bedrifter dei kan samarbeide med.
Bedrifter med konditorar
Vigo
Informasjon om løpande lærekontraktar og godkjende lærebedrifter blir fylkesvis henta frå Vigo. Alle fylka i landet har inngått ein driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert nettsidene våre.
Vi hentar nye data frå Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlingar og lærebedrifter kvar natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi frå Navs Arbeidsgivar- og arbeidstakarregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivarar pliktar å registrere sine tilsette i Aa-registeret, mellom anna med rett stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitlar (STYRK-kodar) å velje mellom. Nokre yrke har mange detaljerte og dels overlappande underkategoriar, eksempelvis røyrleggjarar, og andre yrke manglar ein eigen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil finnast nokre unøyaktigheiter og feilregistreringar.
Me har knytt flest mogleg av Nav sine 9000 stillingstitlar opp mot 600 yrkesskildringar på Utdanning.no . Dette er ein manuell prosess og feil kan finnast. Vi jobbar kontinuerleg med å kvalitetssikre desse koplingane og tek gjerne imot innspel.
Nokre stillingstitlar frå Aa-registeret er kopla til meir enn éi yrkesskildring. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er til dømes knytt opp mot yrka "Møbelsnikkar", "Trevaresnikkar" og "Industrisnikkar". Om ein legg saman stillingstal for desse enkeltyrka vil det samla stillingstalet bli for høgt.
Vi innhentar nye data frå Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgonen den 13. i kvar månad.
- 7412102 - KONDITOR
- 7412110 - MESTERSVENN (BAKERI OG KONDITORI)
- 7412108 - FORMANN (BAKERI OG KONDITORI)
- 7412106 - FAGARBEIDER (BAKERI OG KONDITORI)
- 7412105 - SUKKERTØYMAKER
- 7412104 - KONFEKTMAKER