
Yrkesbeskrivelse
Diplomat
Diplomatar arbeidar for å skape og halde oppe eit godt forhold mellom Noreg og landet ein er stasjonert i.
Ein diplomat (utanrikstenestemann) er ein offisiell representant for Noreg i utlandet. Diplomatens viktigaste oppgåva er å fremme norske interesser i det landet ein er stasjonert i, og bidra til gode relasjonar mellom Noreg og andre land.
Som diplomat må du rekne med å bli tenestegjere i ulike land i løpet av karrieren. Du må også rekne med å skifte mellom periodar i utlandet som diplomat, og periodar der du jobbar for Utanriksdepartementet i Oslo. Dette er eit yrke for personar som liker å reise, toler store endringar i kvardagen og liker å treffe nye menneske.
Vanlege arbeidsoppgåver for diplomaten:
- hjelpe norske statsborgarar i utlandet
- forme norske dokument, som til dømes visum til utanlandske borgarar
- rapportere til Utanriksdepartementet om tilstanden i landet du er stasjonert i
- hjelpe norske bedrifter med å etablere seg i det landet du er stasjonert i
- legge til rette for kulturell utveksling mellom Noreg og vertslandet
Typiske diplomatstillingar er ambassadør, attaché, konsul, ministerråd, ambassadesekretær og ambassaderåd.
Hvor jobber diplomatar ?
Som diplomat kan du jobbe på ein av Noregs 100 utanriksstasjonar (ambassadar eller faste delegasjonar).
Bedrifter
Diplomat
i
hele landet
Hele landet
Om bedriftsoversikt
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Kilder: Vigo, NAV
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
Hvilke stillingstitler er med?
- 1120139 - ATTACHE
- 1120141 - CHARGE D'AFFAIRES
- 1120136 - VISEKONSUL
- 2419105 - AMBASSADESEKRETÆR
- 1120107 - GENERALKONSUL
- 1120108 - KONSUL
- 1120114 - MINISTERRÅD
- 1120137 - AMBASSADERÅD
- 1120138 - AMBASSADØR
Sist kvalitetsikret den 21. oktober 2020, av Utenriksdepartementet Rekrutteringsenheten