Gjennomgått i samarbeid med NHO reiseliv 09. august 2021

Servitør

Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.

Arbeidsoppgaver

Som servitør skal du sørge for at hver enkelt gjest er fornøyd og får den servicen han eller hun forventer.

Vanlige arbeidsoppgaver for en servitør:

  • ta imot bestillinger og gi bestillingene videre til kjøkkenet
  • servere gjestene
  • svare på spørsmål om menyen, om drikkevarer og andre ting gjestene lurer på
  • rydding og oppdekking av serveringslokalet

En servitør må ha gode kunnskaper om mat og drikke som serveres, og vite hva slags drikke som bør kombineres med ulike matretter for at måltidsopplevelsen skal bli best mulig. 

Som servitør må du også ha god kunnskap om regelverket som gjelder innen blant annet hygiene.

Dette yrket innebærer ofte mye skiftarbeid og sene arbeidskvelder.

Servitøren samarbeider tett med bartenderen, hovmesteren og kokken.

Hvor jobber servitører?

Servitører arbeider på for eksempel restauranter, kafeer, hoteller, puber, nattklubber, barer, selskapslokaler og cruisebåter. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.

Bli med en servitør på jobb

Hvordan er det å jobbe som servitør?

Mann i hvit skjorte og vest. Han smiler og ser rett i kameraet.

Servitør

Emil Eken

– Det jeg liker aller best med jobben min, er at jeg får møte nye mennesker hele tiden, og fra hele verden, sier Emil.
Portrett av servitøren Salima i hvit skjorte.

Servitør

Salima Elgattasi

– Man må bruke litt tid på et bord, det er ikke bare å ta bestilling og gi mat, sier Salima Elgattasi.

Viktige egenskaper for en servitør

Som servitør må du være serviceinnstilt og glad i å omgås mennesker. Du må kunne takle et stort arbeidspress og uforutsette hendelser.

 

Hva tjener servitører?

Hvordan utdanner du deg til servitør?

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Videreutdanning

Etter- og videreutdanning
Innenfor servitørfaget finnes det flere muligheter for videreutdanning. Vinkelner, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av aktuelle videreutdanninger innenfor yrket.

Hvilke utdanninger er vanligst for servitører?

Hva jobber servitørfagutdannede med?

  • 483203 - Servitørutdanning, videregående, avsluttende utdanning
  • 483201 - Servitørfaget, Vg3

Bedrifter: Hvor jobber servitører?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med servitører

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 9133105 - SERVERINGSHJELP
  • 5123125 - RESTAURASJONSMEDARBEIDER (MATSERVERING)
  • 5123124 - KAFEARBEIDER (SERVERING)
  • 5123123 - PUBMEDARBEIDER
  • 5123122 - KROVERT
  • 5123121 - KROMEDARBEIDER
  • 5123118 - KAFEMEDARBEIDER (SERVERING)
  • 5123117 - RESTAURANTMEDARBEIDER (SERVITØR)
  • 5123116 - RESTAURANTMEDARBEIDER (HAMBURGERBAR)
  • 5123113 - FROKOSTVERTINNE
  • 5123111 - SERVITØR
  • 5123109 - BESTYRER (SERVERINGSSTED)
  • 5123107 - PUBVERT
  • 5123106 - LUNSJVERTINNE
  • 5123104 - FROKOSTVERT
  • 5123103 - KELNER

Andre yrker

Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
Kvinneleg kokk på et kjøkken

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.
Butikkslakter snakker med kunde

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
Ei dame i oransje t-skjorte og beige skjørt. Hun holder en oransje perm, og smiler. Hun står i døra til en turistbuss.

Reiseleder

Reiselederen sørger for at kundene får en god reise.
En konditor sprøyter ut kakedeig på en stekeplate

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.
Kabinansatt og passasjerer.

Kabinpersonale fly

Som kabinpersonale har du ansvaret for passasjerenes sikkerhet og service under flyreisen.
Resepsjonist på hotell

Hotellmedarbeider

En hotellmedarbeider jobber på et hotell, og kan ha mange ulike arbeidsoppgaver.
En kvinne står bak en lang skranke. Hun har brun hestehale og har på seg en mørkeblå dressjakke. Hun står foran en PC som viser en slags tabell. Foran henne kan man se et hvitt rekkverk. Ved siden av henne er flere andre skjermer og en hylle med diverse permer og annet utstyr.

Resepsjonist

Resepsjonisten er hotellets ansikt utad, og sørger for at gjestene får et flott opphold ved å gi dem god service, og god informasjon.
Kjøkkensjef og kokk i arbeid på kjøkken.

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.
En kvinne sitter ved et skrivebord på kontor og jobber på to dataskjermer. Hun har mørk overdel og lyse jeans, og på stolen henger en jakke. Utenfor vinduet ser man en bygate med bygninger og mennesker.

Reiselivsmedarbeider

Reiselivsmedarbeideren jobber med salg, koordinering og gjennomføring av reiser og opplevelser til kundene.
Vinkelner

Vinkelner

Vinkelnere er faglærte personer i hotell - og restaurantbransjen, med omfattende kunnskaper om vin og andre drikkevarer.
Kvinne som kjøper fisk av en mannlig fiskehandler

Sjømathandler

Sjømathandleren selger og bearbeider sjømat.