Servitør

– Det jeg liker aller best med jobben min, er at jeg får møte nye mennesker hele tiden, og fra hele verden, sier Emil.
Mann i hvit skjorte og vest. Han smiler og ser rett i kameraet.
Emil Eken, 23 år
Servitør
Hurtigruten AS, Kirkenes
«Det er gode sjanser for å få seg jobb som servitør fordi det er behov for folk i hele servitøryrket.»
― Emil Eken
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 04.03.2025
«Det er gode sjanser for å få seg jobb som servitør fordi det er behov for folk i hele servitøryrket.»
― Emil Eken
«Dette er en travel jobb, og du må kunne jobbe under press og prestere hele tiden. Selv om du har en dårlig dag, kan du ikke vise dette til gjestene. »
― Emil Eken

Hvorfor valgte du å bli servitør? 

– Jeg ble introdusert for dette yrket gjennom faren min som jobbet som servitør fra jeg var liten. Da jeg ble eldre jobbet jeg litt som servitør på restauranten han jobbet på. Da vi skulle søke skoleplass på videregående, hadde jeg veldig lyst til å bli servitør og fortsette med det faren min gjorde. 

Image
Mann i hvit skjorte og vest dekker et bord. Han er på en restaurant.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– En vanlig arbeidsdag som servitør handler om å dekke på i restauranten slik at alt er klart når gjestene kommer. Deretter prater jeg med mange forskjellige gjester og får de til å føle seg velkommen, serverer mat og drikke til gjester, vasker og rydder bord når gjestene er ferdig med å spise opp. En annen arbeidsoppgave som servitør er å vaske og tømme oppvasken vår. 

Vi kjører en ganske enkel oppdekking hos oss siden vi jobber på havet og det fort kan bli litt bølger. Først bruker vi en serviett som vi har brettet i to, på alle bordene, med kniv og gaffel på. Deretter setter vi vinglass og vannglass på bordet. 

Når gjestene kommer inn, spør vi gjerne hvordan dagen deres har vært og om alt er bra med dem. Så går jeg bort til bordet og spør hva de vil ha å drikke til maten. Jeg skjenker oppi drikken som gjesten ønsker og tar deretter matbestillingen. 

Vi må ha en god kommunikasjon med kokkene. Dette er viktig både for oss servitører og kokkene. Hvis det for eksempel blir tomt for reinsdyrskank, gir kokkene beskjed til servitørene med en gang, og vi må også bekrefte at beskjeden er mottatt. Det samme gjelder hvis en gjest har allergier. Dette må vi forklare for kokkene slik at de kan tilpasse maten til denne gjesten. Kokkene er veldig flinke til å rope «service» til oss når maten er klar, slik at vi kan gå ut med maten til gjestene. 

Vi bruker et system hvor vi kan trykke inn alle bestillinger på kasseapparatene, slik at forrett kommer først, og så venter vi litt før vi serverer hovedretten og dessert til slutt. Desserten venter vi litt ekstra med siden maten vi serverer er ganske mektig. For å slippe matsvinn, bruker vi å si til gjesten at de alltids kan vente med å bestille dessert i tilfelle de ikke klarer å spise den opp. 

I løpet av en vakt tar jeg i mot cirka 50 bestillinger. Da er det både mat og drikke. Vi tørker både kjøtt og fisk som står i et skap over en lang periode. Noen gjester har lyst på en liten forrett først, mens andre vil gå rett på hovedretten. 

Som servitør på Hurtigruta jobber vi turnus. Det betyr at vi i sommersesongen (mai til september) er 28 dager på jobb og 28 dager av jobb og har fri. Resten av året jobber vi 24 dager på og 24 dager av, og på vanlig kystrute jobber vi 22 på og 22 av. 

Vi har tre ulike restauranter ombord. Vi begynner litt ulikt, men alle jobber 12 timer eller 12,5 timer i løpet av en dag. Det kommer også litt an på om du jobber heldag eller har to skift i løpet av dagen. Hvis jeg for eksempel starter på jobb klokka 10:30 og slutter klokka 23:00, har jeg to matpauser på 30 minutter. Vi kan også begynne på jobb klokka 06:00 eller senere på dagen, klokka 17:30. Det varierer når arbeidsdagen begynner. 

Servitørene hos oss må ha på seg hvit skjorte og blå-svarte bukser, og skjorta må være ned i buksa. I den restauranter jeg jobber i må vi også ha sixpence, ullvest og et forstykke der vi har alt av penner, vinåpner og blokk om vi trenger å skrive ned noe. 

Vi jobber  aktivt med hygiene, det betyr at vi må vaske hendene hele tiden etter for eksempel når vi har tatt inn skitne tallerkener etter gjestene. Vi vasker bordene med såpe og vann og holder all mat unna skitten sone på kjøkkenet. Vi skifter også skjorter hver dag sånn at vi ser bra ut når vi møter gjestene. Hvis vi ser skitne eller lukter dårlig, så gir det et dårlig inntrykk til gjestene.

Hva kreves for å kunne jobbe som servitør? 

– For å bli servitør, må du gå to år på Restaurant og matfag (yrkesfag). På andreåret må du velge servitør og etter dette må du være servitørlærling i en bedrift. 

Det er egentlig ingen formelle studiekrav som kreves for å jobbe som servitør, men det er en stor fordel å ha fagbrev og den kompetansen når du skal søke jobb. Da er du litt mer attraktiv for de som skal ansette deg. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Du må være hyggelig, service-innstilt og glad i å snakke med gjestene dine. Dette er en travel jobb, og du må kunne jobbe under press og prestere hele tiden. Selv om du har en dårlig dag, kan du ikke vise dette til gjestene. Og uansett hva gjestene spør om, skal du opptre hyggelig og være smilende. 

Det er selvfølgelig viktig å være interessert i mat og drikke for å jobbe som servitør. Hvis en gjest spør om den vinen er god eller hva den retten smaker, så må du være i stand til å fortelle dette. 

Er du litt tilbaketrukken og tar deg nær av sure gjester, er ikke dette yrket for deg. Du har hele tiden gjester rundt deg som lurer på alt mulig.

Hva liker du best med å være servitør? 

– Det jeg liker aller best med jobben min, er at jeg får møte nye mennesker hele tiden, og fra hele verden. De kan lære meg forskjellige ting de har opplevd gjennom livet, og forteller meg om valgene de har tatt. Og det andre jeg liker med jobben min, er de flotte arbeidskollegaene mine. De er ikke bare kollegaer, men også venner for livet. 

Hva liker du minst? 

– Det må være oppvasken når gjestene har gått. Da må vi tømme maskinen for ren oppvask og pusse glassene. 

Image
Mann i hvit skjorte og vest dekker et bord. Han er på en restaurant.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Når du begynner å jobbe som servitør, kan du raskt ta en videreutdanning og bli sommelier. Da spesialiserer du deg på vin. En annen mulighet er å bli hovmester. Da får du litt mer ansvar enn en vanlig servitør. 

Etter noen år kan du bli restaurantsjef. Da har du alt ansvar for hele restauranten og tar de siste avgjørelsene som gjør at restaurantene skal gå rundt. 

Om du vil noe annet enn det, så kan du også jobbe i en bar og lage drinker som du serverer til gjestene. Du kan jobbe over hele verden hvis du ønsker det. Du kan både jobbe på land og på cruiseskip.

Hva kan man forvente i lønn som servitør?

– Lønna til en servitør varierer om du jobber på land eller på havet. På land tjener en servitør omkring 400 000 kroner i året, og på havet tjener en servitør omkring 500 000 kroner i året. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som servitør?

– Det er gode sjanser for å få seg jobb som servitør fordi det er behov for folk i hele servitøryrket. Vi jobber hele tiden under press på grunn av at gjestene skal få best mulig opplevelse, og det er stor etterspørsel av servitør fordi det åpnes nye restauranter hele tiden. Og da trenger de restaurantene servitører som kan jobbe for dem. 

Tilhørende utdanninger

Servitørfag

Du får grunnlag for servering av mat og drikke på ulike typer serveringssteder.

Finn studier