Utmarksforvalter
Utmarksforvalteren følger opp lover om jakt og fangst av vilt, fiske, naturmangfold, friluftsliv, skogbruk og motorferdsel.
Arbeidsoppgaver
Som utmarksforvalter arbeider du med spørsmål og oppgaver knyttet til utmark. Jobben innebærer arbeid med saker som gjelder natur og miljø, vilt og innlandsfiske, arealplanlegging eller bistand til grunneiere.
Arbeidsoppgaver og ansvarsområde varierer mye avhengig av hvor du er ansatt. I privat næringsliv er utmarkforvaltere oppdragsbaserte, og er avhengige av å få oppdrag, ofte fra statsforvaltere, kommuner og vannområder. Oppdragene går ofte ut på å kartlegge naturtyper, arter og fremmedarter, og å vurdere tiltak for å bevare og forbedre leveområder.
Vanlige arbeidsoppgaver for en utmarksforvalter:
- ansvar for saker som handler om utmarksområdene i kommunen
- ansvar for daglig drift og oppfølging av blant annet naturmangfoldslov, friluftslov, lakse- og innlandsfiskelov, skogbrukslov, viltlov og motorferdselslov
- administrativt ansvarlig for blant annet konsesjonssaker, som er tillatelser for å bruke eller utnytte naturressurser
- hjelpe grunneiere med å utvikle turisme og utmarksaktiviteter på eiendommene
- planlegge, gjennomføre og rapportere feltarbeid
- skrive søknader og tilbud i anbudsrunder
Utmarksforvalteren er ofte leder eller deltaker i flere utviklingsprosjekter som skal bedre forholdene for næringsdrift i utmark. Som utmarksforvalter samarbeider du tett med representanter fra statlige direktorater.
Hvor jobber utmarksforvaltere?
Du kan jobbe både i det offentlige og for private aktører. Eksempler på arbeidsplasser kan være kommuner, bedrifter knyttet til utmarksvirksomhet eller skogeierforeninger.
Hvordan er det å jobbe som utmarksforvalter?
Utmarksforvalter
Thomas Sørmo
Utmarkskonsulent
Nikolai Aarseth Krøgenes
Viktige egenskaper for en utmarksforvalter
Du må kunne arbeide systematisk, være ansvarsbevisst og resultatorientert. Du må ha god kompetanse innen alle deler av utmarksvirksomheten. Du må også ha gode administrative egenskaper, og være i stand til å lede prosjekter og nå mål.
Hva tjener utmarksforvaltere?
Hvordan utdanner du deg til utmarksforvalter?
Det er ingen formelle krav til hva en utmarksforvalter skal være utdannet som, men i de fleste tilfeller kreves det høyere utdanning i et relevant fag. Det kan være skogfag, naturressurser eller miljørelaterte fag.
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
Utmarksforvalteren kan ta videreutdanning innen relevante fagfelt. Blant disse kan være ulike skogbruksrelaterte emner, samt ledelse, økonomi eller administrasjon.
Bedrifter: Hvor jobber utmarksforvaltere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med utmarksforvaltere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 3213120 - UTMARKSKONSULENT