
Takstingeniør (takstmann)
Som takstingeniør er jobben din å sette verdi på noe. Mange jobber med å taksere boliger.
Arbeidsoppgaver
Å taksere betyr å verdsette, og som takstingeniør er jobben din å sette verdi på en eiendom eller en gjenstand. Det vil si at du skal finne ut hvor mye en ting er verdt i penger. Takstingeniører kalles også for takstmann og takserer.
Ved boligsalg, er det for eksempel en takstingeniør som setter verdi og lager tilstandsanalyse av boligen. I byggekonflikter, reklamasjoner og tvister blir takstingeniøren ofte hentet inn som tredjepart. Ved skade, er det en skadetakstmann som kommer fram til hva en skade koster.
En takstingeniør kan jobbe innen følgende områder:
- boligtakst: verditakst og tilstandsrapport
- verditaksering av eiendommer taksering av skade på bygninger og løsøre, som for eksempel biler, maskiner og lignende
- taksering av landbrukseiendommer
- taksering av næringseiendommer
- taksering av industri- og anleggsmaskiner, kjøretøy, båter, innbo og inventar
- eltaksering: vurdering av elsikkerhet og taksering av installasjoner
Takstingeniøren må kunne mye om lover og regler, og en del av arbeidsdagen omfatter saksbehandling og administrative oppgaver.
Hvor jobber takstingeniører?
En takstingeniør er ofte selvstendig næringsdrivende eller ansatt i en mindre bedrift. Forsikringsselskaper bruker også takstingeniører når de skal bestemme omfanget av en skade.
Intervjuer

Takstmann
Mats Hansen
Viktige egenskaper
Som takstingeniør må du ha interesse for ditt fagfelt og tekniske detaljer. Takstingeniøren må være ærlig og kunne fungere som en nøytral part. Evne til å omgås mennesker og kommunisere godt er også viktig.
Lønn
Utdanning
Takstingeniør er ikke en beskyttet tittel, og i utgangspunktet stilles ingen faste krav til utdanning for å kunne kalle seg takstingeniør.
Likevel bør du ha lang erfaring innen bransjen du ønsker å taksere. For eksempel, for å kunne jobbe som takstingeniør innen bolig og eiendom, må du i utgangspunktet ha både erfaring og utdanning fra byggebransjen. Eksempler på denne typen utdanning er mester (murmester, byggmester, tømmermester etc.), ingeniør, arkitekt eller utdannelse fra byggteknisk fagskole.
Kurs
Det finnes også ulike bransjeorganisasjoner som tilbyr forskjellige kurs innen taksering. For eksempel kurs i tilstandsanalyse av bolig og kurs i taksering av skade på bygninger og løsøre.
Sertifisering og godkjenning
Bransjen opererer med ulike sertifiserings- og godkjenningsordninger. Når du skal velge hvilken organisasjon du ønsker å utdanne deg hos eller bli medlem av, bør du sjekke disse ordningene. Ulike bransjeorganisasjoner har ulike krav til godkjenning og medlemskap.
Arbeidsmarked
Bedrifter med takstingeniører
- 3417112 - TAKSTMANN
- 3417109 - TAKSTINGENIØR
- 3417115 - TAKSTMEDARBEIDER
- 3417105 - TEKNISK INSPEKTØR (TAKSERING)
- 3412119 - TEKNISK KONSULENT (FORSIKRING)
- 3417110 - TAKSTINSPEKTØR
- 1231128 - TAKSTSJEF
- 3417104 - BESIKTIGELSESMANN (TAKSERING)
- 3417114 - SURVEYER (TAKSERING)
- 3417101 - SKADEINSPEKTØR
Andre yrker

Agronom

Aksjemegler

Aktuar

Aluminiumskonstruktør

Anleggsgartner

Anleggsmaskinfører

Anleggsmaskinmekaniker

Anleggsrørlegger

Arbeidsleder bygg og anlegg

Arkitekt

Asfaltør
