Skuespiller
Som skuespiller jobber du med innspillinger til film og TV, eller på en teaterscene. Du kan også opptre i hørespill eller som stemme i dataspill.
Arbeidsoppgaver
Skuespilleren bruker kropp og stemme til å spille en rolle for publikum.
Vanlige arbeidsoppgaver for en skuespiller:
- analysere manuset til teaterstykket eller filmen du jobber med
- lære replikker og scener utenat
- sette seg inn i karakterens følelser og tankegang, for så å kunne uttrykke dette for publikum
- samarbeide med instruktøren og de andre skuespillerne og avgjøre hvordan din rolle skal framføres
Hvor jobber skuespillere?
De fleste skuespillere tar ulike oppdrag uten å ha en fast arbeidsgiver. Det vanligste er at skuespillerne er engasjert innen teater, film, reklame eller tv. Mange frilansere jobber også innenfor Den kulturelle skolesekken.
Noen skuespillere jobber ved institusjonsteatre, der det kanskje mest kjente er Nationaltheatret i Oslo. De fleste regionene har egne teatre, som Hålogaland Teater i Tromsø, Trøndelag Teater i Trondheim, Den Nationale Scene i Bergen og Rogaland Teater i Stavanger. Mange skuespillere er også engasjert i frie teatergrupper som drives av enkeltpersoner eller kompanier.
Skuespillere jobber også med film- og TV-produksjoner i Norge eller utlandet.
Skuespilleren kan også opptre kun med stemmen – for eksempel i hørespill på radio, i lydbøker eller som stemme i tegnefilm, reklamer eller dataspill.
Bli med en skuespiller på jobb
Hvordan er det å jobbe som skuespiller?
Skuespiller
Kim Jøran Olsen
Viktige egenskaper for en skuespiller
Som skuespiller bør du være utadvendt og ikke redd for å opptre foran et publikum. Du bør ha talent, være kreativ og ha evnen til å sette deg inn i ulike roller. I tillegg til å kunne lese og fortolke litteratur er det ofte en fordel å ha noe ferdigheter innen dans og sang.
Skuespilleren bruker kroppen mye og det er en fordel å være i god fysisk form. Du må også takle uregelmessig arbeidstid, siden fremføringer og innspillinger kan skje både på dag- og kveldstid.
Hva tjener skuespillere?
Lønnsnivå kan være forskjellig mellom skuespillere som har fast ansettelse, og skuespillere som jobber frilans.
Hvordan utdanner du deg til skuespiller?
Det tilbys skuespillerutdanning flere steder i Norge. Innholdet i utdanningen kan variere fra studiested til studiested. Skuespillerutdanning er ofte svært praktisk rettet, mens en generell dramautdanning ofte er teoretisk og pedagogisk rettet.
En rekke folkehøgskoler har ettårige teaterlinjer. Alle over 18 år kan søke på folkehøgskole, og noen skoler tar også imot elever under 18. Mange skoler i utlandet tilbyr også skuespillerutdanning. Det kan være lurt å sjekke at utdanningen er godkjent av Lånekassen, og at den fører fram til en grad.
Merk at ikke alle utdanninger kvalifiserer til medlemskap hos Norsk Skuespillerforbund.
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
Kunsthøgskolen i Oslo tilbyr praktisk-pedagogisk videreutdanning i teater for skuespillere og regissører. Flere skoler i utlandet tilbyr mastergrader i skuespill.
Hvilke utdanninger er vanligst for skuespillere?
Hva jobber teater og filmutdannede med?
- 6152 - Teater- og filmutdanninger
- 415202 - Teaterskole, linje for skuespillere, treårig
Bedrifter: Hvor jobber skuespillere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med skuespillere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2555102 - SKUESPILLER
- 2555107 - INNLESER (ROMANER O.L.)
- 3473109 - STAND-UP KOMIKER