Hvorfor valgte du dette yrket?

– Fra liten av har jeg likt å stå på en scene, men valget av studier var ikke enkelt. Jeg hadde mange andre ting jeg også hadde lyst til og spesielt friluftsliv. Det jeg var sikker på var at arbeidsplassen måtte være kreativ. Jeg bestemte meg for å ta et årsstudium i teater på Høgskulen i Volda. Tilbakemeldingene jeg fikk var så gode at jeg fortsatte i samme retning. Det var et godt valg for meg. Å få spille ulike roller med forskjellige tematikker og mennesker er fantastisk. Friluftsliv er en hobby og inspirasjonskilde, og nå lager jeg blant annet teater om arktiske ekspedisjoner og fletter interessene mine sammen.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Akkurat denne uka jobber jeg fra ni til fire med å utvikle en forestilling som skal ha premiere i sommer. I denne produksjonen har jeg mange hatter, både som skuespiller, prosjektleder og kunstnerisk ansvarlig. Dagen er en blanding av administrasjon, å utvikle manus og å utarbeide scener bit for bit til en fullstendig forestilling. Vi lager manuset underveis og utvikler hver og en av karakterene for å finne ut av hva som skal bli sagt og gjort. Det er en lang prosess, og det er et samarbeidsprosjekt mellom flere kunstnere. Ideen er min, og jeg samarbeider med komponist, scenograf, filmfotograf og to skuespillere.

Å jobbe med en tv-serie er annerledes enn å skape egne forestillinger. Å få en rolle betyr som oftest en eller flere auditions først. Det er mange om beinet og en nervepirrende prosess. Jeg har også jobbet med casting til TV og film, noe som har gitt meg innsyn i hvordan utvelgelsesprosessen kan foregå. Den erfaringen har gjort at det kjennes mindre farlig å gå på auditions selv.

Dersom de velger meg, får jeg et engasjement i tiden det tar med innspillingen av scenene med min rolle. Manus og konkrete innspillingsdager med hvilke scener jeg skal spille er fiks ferdig. Jeg må kunne dagens replikker og være forberedt før jeg kommer på jobb. TV-serier spilles ikke alltid inn kronologisk, og jeg må derfor ha styr på hvor jeg er i serien. Det aller viktigste, synes jeg, er å være til stede i øyeblikket og å finne det interessante ved alle prosjektene jeg gjør, uansett hvilken rolle jeg har.

Det er veldig store kontraster mellom jobbene jeg gjør. Fra å skape teater underveis i prøvene, til å leve meg inn i ferdige replikker og roller i TV og film. De prosjektene jeg utvikler selv, kan brukes om igjen, og vi planlegger ulike turneer. I tillegg underviser jeg og holder workshops, for både voksne og barn på høgskoler eller kulturskoler.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Min vei var å først ta en bachelorgrad i teater og drama ved Høgskulen i Volda. Etter to år søkte jeg meg videre til University College Falmouth i England. Jeg har også en mastergrad i drama og teater-kommunikasjon fra Høgskolen i Oslo.

Det finnes mange typer skuespillere og veldig mange veier å gå. Du trenger egentlig ingen formell utdanning, men veien blir nok enklere hvis du har en grunnleggende utdanning. De fleste som blir skuespillere har en bachelor og mange utdanner seg utenlands. I Norge er det mange muligheter. Noen alternativer er Teaterhøyskolen, Westerdals, Nord Universitet, NSKI, Høgskolen i Østfold og Høgskulen i Volda. De fleste skuespillerutdanninger har opptaksprøve for å komme inn, og opptakskravene varierer mellom de ulike studiestedene. For å komme inn på University College Falmouth, sendte jeg inn videoer som opptaksprøve.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Har du behov for et strukturert liv, oversiktlig økonomi og vanlig arbeidstid, da er kanskje ikke dette yrket for deg. Å være skuespiller har en pris, og ofte er du på jobb når alle andre har fri. Det er få faste stillinger og det er lurt å basere deg på en frilanstilværelse hvor du aktivt må jobbe for å få jobb. Er du av den typen som helst vil gjemme deg bort i et hjørne og ikke bli sett, da er det litt vondt å stå på en scene.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å bli kjent med ulike karakterer og kolleger. Det er deilig når jeg jobber i et godt team, når det svinger med medspillerne mine og vi er i en herlig flyt.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Selvangivelsen, budsjetter, søknader og for mye admisjon er ikke min greie. Det er mye av dette.

Image
Lenke
Stig og Steins Studios
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil påstå at å være nysgjerrig på andre mennesker, samfunnet og verden, er noe en skuespiller bør ha i bunn for å kunne spille en rolle. Man skal representere befolkningen som kommer i alle former og farger, så vi trenger et mangfold av skuespillere. Du bør være litt modig. Det handler om det å være til stede, gi rom og lytte til andre når man er på en scene eller foran kamera.    

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan undervise, jobbe med tv, teater, reklame, eller drive for seg selv. Mange gjør litt av hvert og mulighetene blir til ettersom du går. En dør lukkes og mange andre åpnes. Du må være litt tøff!

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen varierer med hva du gjør. Det er lurt å ha en buffer for ikke å få angst for økonomien om du arbeider frilans. Er du ansatt i et teater starter en vanlig årslønn i underkant av 500 000 kroner i året.  

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Å få en fast jobb er ikke enkelt. Det er få faste jobber og de aller fleste er engasjement-basert. Det er lurt å ha en plan B for en jobb og ikke glemme at det kan være mye ubetalt jobb for å få jobb i starten av karrieren. Mange har andre jobber ved siden av å være skuespiller.

Nettverk er veldig viktig. Finn mennesker du liker å arbeide sammen med. Ha tro på prosjektene dine og på deg selv, at du skal lykkes. Ikke sitt å vent på at du skal bli oppdaget. Du må gjøre grovarbeidet selv.

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas