Hvorfor valgte du å bli skuespiller?

– Jeg var så sjenert da jeg var liten, så mamma meldte meg på skuespill uten at jeg visste det. Etter kort tid var jeg ikke sjenert lenger, men heller forelsket i skuespill.

Da jeg ble eldre begynte jeg å jobbe profesjonelt innen både musikk og skuespill, og jeg jobber nå frilans . Som frilanser har jeg gjort mye forskjellig. Jeg har blant annet jobbet for den kulturelle skolesekken, spilt og sunget med flere artister, og spilt en av hovedrollene i Les Misérables på Folketeateret.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I og meg at jeg jobber som frilanser er det stor variasjon i hvordan dagene mine ser ut. Som skuespiller i en stor produksjon er det to stadier med forskjellige måter å jobbe på. Under øvelsesperioden handler det stort sett om å bygge forestillingen. Skuespillerne blir kjent med og øver inn det relevante stykket. I denne perioden er det gjerne mye repetisjon av scener og strekk. Det kan bli mye venting når scenene en selv ikke er med på repeteres. Da sitter man som regel å følger med og forbereder seg til sine egne scener.

Under spilleperioden kommer man på teatret, gjør seg klar, står på scenen og drar hjem. Forestillingsdagene er ofte kortere enn i dagene øvelsesperioden, men timene man bruker på jobb er til gjengjeld gjennomgående intenst fokuserte. En annen kul ting med arbeidsdagen til en skuespiller er at man, så sant man jobber for det og holder fokuset oppe, hele tiden utvikler seg i takt med antall forestillinger man har hatt for et publikum. Jo bedre ensemblet lærer å kjenne forestillingen, jo mer levende blir den. Det er en fantastisk reise å være med på.

Hva kreves for å kunne jobbe som skuespiller?

– Det krever mye øvelse, kreativitet og tålmodighet. Desto mer erfaring og øvelse du har, desto bedre blir du. I tillegg er det viktig å være på. Du er nødt til å tørre å søke om å få dra på auditions, dra på prøvespill og vise ansiktet ditt ved arbeidssituasjoner. Dessuten er det viktig å utfordre seg selv til å prøve ut alternative rolle- og teksttolkninger i ulike situasjoner.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg tror ikke en bør bli skuespiller med mindre en må. Skuespilleryrket er et ydmykt og sårbart yrke. Man ofrer seg selv og erfaringene sine til enhver tid, og får ikke nødvendigvis responsen man ønsker seg. På både nasjonalt og internasjonalt plan er det mange om beinet som skuespiller, og det kan være utfordrende å lande en jobb. Det er derfor viktig å kunne jobbe målrettet, beholde sin indre driv og inspirasjon, enten ønsket er å jobbe på scene eller skjerm.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg elsker å stå på scenen. Både i en øvelsessituasjon og foran publikum, men mest av alt foran publikum. I øvelsessituasjonen synes jeg det er inspirerende å se sin egen og sine medskuespilleres utvikling mens stykket tar form. Men det er ikke til å legge skjul på at å stå foran et publikum sammen med ensemblet, som ofte blir som en familie, og å se at folk lar seg fange av historien som blir fortalt, det er en magisk opplevelse.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det tror jeg må bli dødtiden. Det er ikke alltid man er med i alle scener, og det vil som regel resultere i noe dødtid. Heldigvis pleier det alltid å være noe man kan øve eller forberede seg på om man ikke står på scenen.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk med lidenskap for scenekunst og historiefortelling. Folk som liker å stå på eller bak en scene, og som arbeider godt sosialt, praktisk og kreativt. Mennesker med en leken natur, som ikke er redde for å uttrykke og utfordre seg selv og andre kreativt tror jeg kan ha det veldig gøy som skuespiller.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan for eksempel få jobb bak scenen som regissør, inspisient, tekniker og rekvisitør med mer. Det er et stort apparat av mennesker som ikke står på scenen, men som er helt nødvendige for enhver forestilling. De har ansvaret for planlegging, PR, lyd, lys, og mange flere spennende oppgaver.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer ofte fra produksjon til produksjon. Tarifflønnen for en skuespiller uten erfaring på teater er 426 777 kroner i året hvis du får fast jobb.

Hvordan er du sjansene for å få jobb som skuespiller?

– Det er mange om benet når det kommer til skuespillerjobber, både på nasjonalt- og internasjonalt plan, men det er absolutt muligheter til å få jobb. Kontaktnettverk, erfaring, utdanning og til en viss grad også tid/sted er viktige faktorer. Man må tørre å spørre, presentere seg selv, dra på auditions og bygge nettverk. Rett og slett prøve å være et steg foran til enhver tid.

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Jeg elsker å stå på scenen. Både i en øvelsessituasjon og foran publikum, men mest av alt foran publikum.
Forestillingsdagene er ofte kortere enn i dagene øvelsesperioden, men timene man bruker på jobb er til gjengjeld gjennomgående intenst fokuserte.