Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har fagbrev som kokk og jobbet som dette i mange år før jeg ble servitør og til slutt daglig leder. Matinteressen har jeg bestandig hatt, og jobbet i kjøttdisk da jeg var ung. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Servitøren sin jobb er å betjene gjestene, framsnakke de ulike matrettene, servere maten, sørge for at de blir fornøyde, mette og har en fantastisk opplevelse – og at de snakker om restauranten og kommer tilbake. Mange tror kanskje at det å være servitør på restaurant eller kafé er å stå bak disken og lage kaffe latte eller milkshakes hele dagen, men som servitør må du også vaske og rydde mye. Hele dagen er det bord som skal klargjøres, varer som skal settes fram, stearinlys som skal tennes, temperaturer som skal logges, som i kjøleskap og fryser, og masse oppvask. 

Jobben som servitør er med andre ord mye basert på rutiner. Vi har lister med retningslinjer som vi må følge knyttet til maten, renhold og så videre. Vi har egne rutiner for den som er først på jobb og skal åpne restauranten, og den som skal stenge restauranten om kvelden. I tillegg består jobben som servitør også av være spisestedets ansikt utad. Servitøren er i frontlinja når kunden kommer og skal spise, derfor er det viktig at jeg som servitør elsker det jeg gjør og gjør det med innlevelse og kjærlighet. En annen del av servitørjobben, i hvert fall i vårt konsept her på Mon Ami, er å komme med innspill til menyen. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Utdanning er absolutt en fordel og på yrkesfaglig på videregående vil du lære basiskunnskapen innen matlaging, ernæring og service. Når du har gått 2 år på skole og 2 år i lære, får du fagbrev som servitør, og har en god grunnmur du kan bygge videre på. 

Som person må du være utadvendt og glad i folk. Enkelte dager kan det koke og være ekstremt travelt som servitør. Da er det fint hvis du er i stand til å skru opp arbeidstempoet og takle det på en god måte. Som servitør må du gi mye av deg selv, være god på småprat med kundene og ha glimt i øyet. Du skal tross alt fortelle kundene hva som er godt og få de til å kjøpe dette på en naturlig og fin måte. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er du sjenert og har vanskeligheter med å prate med folk, er ikke dette yrket eller denne bransjen noe for deg. Som servitør må du by på deg selv, og det er best hvis det faller naturlig. Hvis du ikke liker å bevege deg eller til tider bære ganske tungt, vil du mest sannsynlig heller ikke trives med å jobbe som servitør. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det må være å lykkes. Når kundene er fornøyd og forteller hvor god maten er eller kommer tilbake gang på gang, blir jeg veldig glad. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Dette gjelder nok de fleste i denne bransjen, men sure kunder som ikke har forståelse for at det kan være travelt og ta lengre tid, og som kommer med ufine kommentarer, er nok det eneste minuset. Ellers har noen restauranter åpent utover kvelden og da kan servitørene komme hjem fra jobb klokka to på natta, men slik er det ikke her. Arbeidstider varierer jo fra sted til sted. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør være interessert i mat og glad i mennesker. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er veldig mange muligheter som servitør. Du kan gå videre til hotellbransjen, jobbe innen reiseliv, utdanne deg til konditor, kokk, baker eller sommelier (red.anm.: person som jobber med vin). Du kan med andre ord bygge på med mer fagkunnskap og gå videre i mange retninger. Mange unge starter som ekstrahjelp i helgene og jobber seg oppover i gradene derfra, noe som er ganske vanlig i denne bransjen. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er ikke verdens best betalte jobb, men vi følger tarifflønn og minstelønnssatser som er bestemt på nasjonalt nivå. I tillegg vil du få ekstra betalt når du jobber kvelder, netter og i helgene. Selvfølgelig avhenger lønn av om du har tatt fagbrev eller ikke. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode sjanser for å få jobb som servitør og gjøre karriere i denne bransjen. I dag er det ikke like populært å ta fagbrev innen matproduksjon på videregående som å gå studiespesialisering og ta høyere utdanning, men med tanke på jobb, er det veldig lurt å ta fagbrev og utdanne seg innen denne bransjen.

Som servitør må du også vaske og rydde mye.
Det er gode sjanser for å få jobb som servitør og gjøre karriere i denne bransjen.