Servitør

– Man må bruke litt tid på et bord, det er ikke bare å ta bestilling og gi mat, sier Salima Elgattasi.
Portrett av servitøren Salima i hvit skjorte.
Salima Elgattasi, 25 år
Servitør
Mirabel Restaurant, Lillestrøm
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Det jeg synes er vanskelig er når vi har fullt hus. Da blir man litt stresset.»
― Salima Elgattasi
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 08.02.2022
«Det jeg synes er vanskelig er når vi har fullt hus. Da blir man litt stresset.»
― Salima Elgattasi
«Man bør ikke være servitør hvis man ikke er sosial og ikke vil jobbe med andre mennesker. »
― Salima Elgattasi

Hvorfor valgte du å bli servitør?

– Jeg valgte å bli servitør fordi jeg liker å være rundt mennesker, bli kjent med nye folk og å ha det gøy. Jeg prøvde meg som servitør her, og har jobbet her i mange år nå. Jeg trives veldig godt.

Image
Kvinnelig servitør bretter servietter ved en disk.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber både morgen-, lunsj- og kveldsvakter, men aller mest kveld. Når man jobber kveld så tar man over for de som jobbet lunsjvakten, så da begynner man vakten med å bli fortalt om bordene som er der nå, slik at man får oversikt over hva som skjer. Når man har fått oversikt, begynner man å sjekke hva som må gjøres. Kanskje man fyller på varer i kjøleskapet, bretter servietter, vasker og dekker på bordene, polerer glass og lignende, for å være klar for neste rush. 

Når det kommer nye gjester, går jeg og sier hei til dem. Jeg viser dem til et bord, gir dem meny og spør om de vil ha noe å drikke. Deretter gir jeg dem tid til å tenke på hva de ønsker å spise. Så tar jeg imot bestillingen, og gir den videre til kokkene. Når maten er klar får jeg beskjed fra kjøkkenet, og da henter jeg maten og serverer den til gjestene. Etter at gjestene har smakt på den, spør jeg om maten smakte bra og forsikrer meg om at alle er fornøyde. Jeg fyller kontinuerlig på vann til gjestene og fjerner tomme flasker. Når de er ferdig å spise, spør vi om de er forsynt, for så å ta av bordet, lar gjestene slappe av litt og så spør vi de om de vil ha kaffe eller dessert. 

Man må bruke litt tid på et bord, det er ikke bare å ta bestilling og gi mat. Man må sørge for at de føler seg vel og man må være veldig serviceinnstilt. Det er viktig å være blid, samt snakke og ha det litt gøy med kundene. Humøret ditt smitter over til kundene! 

Noen kunder kan ha allergier, de vanligste er glutenallergi og laktoseintoleranse. Da må man foreslå andre matvarer eller retter som kunden heller kan spise. Med tiden får du god oversikt over vanlige allergier og hvordan man kan jobbe rundt dem. Vi som er servitører tar ikke oppvasken. Vi har egne folk som gjør det, men ved behov bistår vi med dette.

Hva kreves for å kunne jobbe som servitør?

– Som servitør trenger man ikke utdanning. Man kan ta fagbrev som servitør, men det er ikke nødvendig. Når man har blitt servitør kan man også ta ulike kurs gjennom jobben.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Man bør ikke være servitør hvis man ikke er sosial og ikke vil jobbe med andre mennesker. Det kan være en fordel å være i god form, da man må gå mye frem og tilbake og opp og ned trapper, gjerne med tallerken i hånden.

Hva liker du best med å være servitør? 

– Det jeg liker best med jobben min er å se smilende gjester komme inn og se dem gå ut enda gladere. Jeg liker å gi gjestene våre en god opplevelse. Jeg vil ikke at de skal bare komme og gå, men at de får en fullverdig opplevelse som de skal huske.

Hva liker du minst? 

– Det jeg synes er vanskelig er når vi har fullt hus. Da blir man litt stresset, fordi man vil at alle gjestene skal være fornøyde. Når det er sagt, synes jeg det er gøy med litt utfordringer.

Image
Kvinnelig servitør polerer vinglass bak en disk.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Det er viktig å like å kommunisere med andre mennesker og å kunne takle stress, da denne jobben kan bli veldig hektisk. Du må også klare å håndtere vanskelige situasjoner med kunder, men dette gir vi opplæring på og vi hjelper hverandre når slikt oppstår. Man trenger ikke å stå med vanskelige kunder alene.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jobbe som servitør på restauranter, hoteller, kafeer, flyplasser og i uteliv. Hver restaurant har sin stil, og det kan oppleves veldig ulikt å jobbe på en plass til en annen. Jeg har bygget meg opp fra å være servitør til å bli teamleder. Det er litt slik at jo mer du gir, jo mer får du tilbake i muligheter.

Hva kan man forvente i lønn som servitør? 

– Jeg er usikker på lønn, det varierer ut ifra om du jobber deltid eller heltid, samt hvor gammel du er og hvor lenge du har jobbet der. Jeg referer heller til SSB sin referanselønn for yrket. 

Hvordan ser du sjansene for å få jobb som servitør?

– Det tror jeg ikke er så vanskelig, for det er mange restauranter. Særlig på sommeren tror jeg det er mye etterspørsel etter servitører. Da er det mange som søker ekstrahjelp for sesongen, og hvis man gjør en god jobb, så får man kanskje fast jobb når høsten kommer.

Tilhørende utdanninger

Servitørfag

Du får grunnlag for servering av mat og drikke på ulike typer serveringssteder.

Finn studier